Dünya

Cartooning for Peace ve CRNI'den eski Cumhuriyet çalışanları için mektup: Derhal serbest bırakılmalılar

25 Temmuz 2019 07:27

T24 

Kurucuları arasında eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın da bulunduğu Barış İçin Karikatür Çizenler (Cartooning for Peace) ve Uluslararası Karikatürist Hakları Ağı (CRNI) eski Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart ve diğer tutuklu bulunan eski Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Eski Cumhuriyet gazetesi çalışanları Musa Kart, Önder Çelik, Kemal Güngör, Hakan Kara, Güray Öz ve Emre İper'in tekrar cezaevine girmesinin üçüncü ayında yayımlanan "Olması gerekenden üç ay daha uzun: #MUSAKARTİÇİN ÖZGÜRLÜK" başlıklı mesajda şu ifadeler yer aldı: 

"24 Temmuz 2019 itibariyle eski Cumhuriyet gazetesi çizeri Musa Kart ile eski mesai arkadaşları Önder Çelik, Kemal Güngör, Hakan Kara, Güray Öz ve Emre İper üç aydır cezaevinde. Musa Kart "terör örgütüyle iş birliği" yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 16 aylık adil olmayan bir hapis cezası çekiyor. 

Bu üzücü ay dönümünde Barış İçin Karikatür Çizenler ile Uluslararası Karikatürist Hakları Ağı Musa Kart'a, ailesine ve hapishanedeki meslektaşlarına sarsılmaz desteği hakkında güvence vermek istiyor. Bu vesileyle Musa kart ve beş cesur meslektaşının hemen serbest bırakılması çağrısını tekrarlıyor ve Cumhuriyet çalışanlarına yöneltilen yanlış suçlamaları reddediyoruz.

Barış İçin Karikatür Çizenler ile Uluslararası Karikatürist Hakları Ağı gazeteciliği ve insan haklarını koruyan bütün kurumları Musa Kart ile meslektaşlarını özgürleştirmek, bu vesileyle de ifade özgürlüğüne destek olmak için bir birlik hareketine katılmaya davet ediyor"

Mektubun sonunda Musa Kart için Fransız Kak ve Meksikalı Antonio Rodrigues tarafından çizilmiş iki karikatür yer aldı.