Gündem

Boğaza sıfır havuz için sahil şeridi vatandaşlara kapatıldı

09 Kasım 2022 12:32

İstanbul'da inşaatı tamamlanan Galataport projesinde yer alan 5 yıldızlı otele boğaza sıfır havuz yapmak için sahil şeridi vatandaşlara kapatıldı. Karaköy girişinden başlayarak projenin büyük bir bölümünde sahil şeridi bariyerlerle çevrildi. 

Karar'ın haberine göre, Galataport projesinde sahilin vatandaşa açık olması büyük beğeni toplamış ve destek görmüştü. Ancak projenin tamamlanmasının üzerinden çok geçmeden faaliyete giren 5 yıldızlı otele havuz yapmak için sahil şeridi Karaköy'den itibaren kapatıldı.

Karaköy girişinden başlayarak projenin büyük bir bölümünde sahil şeridi bariyerlerle çevrildi. Duruma tepki gösteren vatandaşlar yasayı hatırlatarak sahillerin kamuya ait olduğunu belitti.

"Kıyı şeritleri kamuya aittir"

Kapatılan bölgenin Tophane-Karaköy İskelesi arasındaki kıyı şeridi olduğu belirtildi. Sahillerin İstanbulluların elinden alındığını söyleyen vatandaşlar yasaları hatırlatarak kıyı şeritlerinin kamuya ait olduğunu hatırlattı.

82 Anayasası'nın kıyı şeritleriyle ilgili 43'üncü maddesine dikkat çekildi. İlgili maddede şu ifadeler kullanılıyor:

“Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyılarla sahil şeritlerinin, kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkan ve şartları kanunla düzenlenir.”