Financial Times, Wall Street’te mart sonundan bu yana görülen yükselişin rekor düzeyde az sayıda hisse tarafından taşındığını, bu durumun piyasadaki “kırılganlık” endişelerini artırdığını aktardı. ABD basını, ABD ve İran arasındaki ateşkesin Hürmüz Boğazı çevresindeki karşılıklı saldırılarla yeniden sınandığını yazdı. Britanya basınına göre Britanya Sınır Gücü’nde görevli bir memur ile Londra’da yaşayan Hong Konglu bir ticaret yetkilisi, Çin adına casusluk yapmak ve muhalifleri izlemekten suçlu bulundu. Körfez basınına göre ABD, İran rejimi ve Irak’taki vekil milisleri yararına petrol satışını kolaylaştırdığı gerekçesiyle Irak Petrol Bakan Yardımcısı Ali Maarij Al-Bahadly’ye yaptırım uyguladı.
The Financial Times | Wall Street’teki yükselişi taşıyan hisse sayısının rekor seviyeye indi; ‘kırılganlık’ endişeleri arttı
Wall Street’te mart sonundan bu yana görülen toparlanma, kayıtlardaki en az sayıda hisse tarafından sürüklendi. Bu durum, ABD borsasındaki yoğunlaşmayı tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarırken, rallinin “kırılganlığına” ilişkin uyarıları da artırdı. S&P 500 endeksi, Beyaz Saray’ın teknoloji hisselerinin öncülüğünde fırtına gibi bir ralli başlatan “Kurtuluş Günü” kararname paketini açıkladığı nisan başından bu yana yüzde 12’den fazla yükseldi. UBS’e göre, performansa kaç hissenin anlamlı katkı sunduğunu ölçen “etkin bileşen” göstergesi geçen hafta 42 gibi rekor düşük bir seviyeye indi. Bu rakam, son dönemdeki yükselişlerin daha tipik dönemlerinde görülen yaklaşık 100 seviyesinin oldukça altında. Syz Bank’ta işlem direktörü olan Valérie Noël, “Geniş tabanlı bir piyasa direnci gibi görünen şey, büyük ölçüde küçük bir mega ölçekli teknoloji ve yapay zekâ hissesi grubunun endeksi yukarı çekmesinden kaynaklanıyor; piyasanın geri kalanı ise daha zor bir dönemden geçti” dedi. Noël, “Bu da kırılganlık riskini artırıyor. Yapay zekâ bağlantılı şirketler sert şekilde düşerse, aşağı yönlü etki ciddi olabilir” ifadelerini kullandı.

The New York Times | ABD ve İran karşılıklı saldırılar düzenlerken ateşkes sınanıyor
ABD ve İran, 8 Nisan’dan bu yana süren ateşkese rağmen Hürmüz Boğazı ve çevresinde doğrudan çatıştı. ABD Başkanı Donald Trump, karşılıklı saldırıya rağmen ABD ile İran arasında ateşkesin devam ettiğini söyledi. Trump son günlerde İran’daki savaşın “yakında bitebileceğini” söylese de gerilim tırmanıyor. İran Silahlı Kuvvetleri’nin savaşı yürüten birimi Hatemül Enbiya Merkez Karargahı, ABD ordusunun, kıyı sularında Cask bölgesinden Hürmüz Boğazı’na ilerleyen bir İran petrol tankerine saldırdığını öne sürdü. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ysa (CENTCOM), İran’ın Hürmüz Boğazı’ndan geçen ABD donanmasına ‘bir tahrik olmadan’ saldırılar düzenlediğini ve bunlara ‘savunma amacıyla’ karşılık verdiğini iddia etti.

The Guardian | Çin adına casusluk yapan iki kişi suçlu bulundu
Birleşik Krallık Sınır Gücü’nde görevli bir memur ile Londra’da yaşayan Hong Konglu bir ticaret yetkilisi, Çin adına casusluk yapmak ve muhalifleri “gölge polislik” operasyonu yoluyla izlemekten suçlu bulundu. 38 yaşındaki Chi Leung “Peter” Wai ile Bill olarak da bilinen 65 yaşındaki Chung Biu Yuen, İngiltere’de Çin adına casusluktan hüküm giyen ilk kişiler olmalarını sağlayan şekilde, yabancı bir istihbarat servisine yardım etmekten Old Bailey’de suçlu bulundu. Heathrow Havalimanı’nda Sınır Gücü için çalışan ve aynı zamanda gönüllü olarak City of London özel polis memuru olarak görev yapan Wai, İçişleri Bakanlığı veri tabanlarında izinsiz arama yapılmasıyla bağlantılı olarak kamu görevinde görevi kötüye kullanmaktan da suçlu bulundu.

Al Arabiya | ABD, İran ve vekillerine yardım ettiği gerekçesiyle Iraklı yetkiliye yaptırım uyguladı
ABD, Irak Petrol Bakan Yardımcısı Ali Maarij Al-Bahadly’ye, İran rejimi ve Irak’taki vekil milislerinin yararına satılmak üzere petrolün yönünün değiştirilmesini kolaylaştırdığı gerekçesiyle yaptırım uyguladı. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, “İran rejimi, haydut bir çete gibi, Irak halkına ait olan kaynakları yağmalıyor” dedi. Bessent, “Hazine Bakanlığı, İran ordusunun ABD ve ortaklarımıza karşı terörizmi finanse etmek için Irak petrolünü sömürmesine seyirci kalmayacak” ifadelerini kullandı.



