T24 Dış haberler
Aralarında en önemli devlet avukatlarının da bulunduğu binden fazla ABD Adalet Bakanlığı yetkilisi, 'Roger Stone davası skandalı'nın ardından Adalet Bakanı William Barr'a istifa etmesi için çağrıda bulundu.
BU HABERİ, T24 ABONELERİNİN DE
SAĞLADIĞI KATKIYLA OKUYORSUNUZ.
T24'E ABONE OL,
BAĞIMSIZ GAZETECİLİĞİ DESTEKLE!
Zaten abone misiniz? Üye girişi yapın
T24 ABONELERİNE ÖZEL
- T24'te yayımlanan tüm yazılara erken erişim
- 1 milyon içeriği aşan T24 özel arşivine tarih filtrelemesiyle erişim
- Yaklaşık 2 bin sayfalık T24 Yıllık dergilerinin dijital arşivine erişim
- T24 Yıllık Konferansları'nı online olarak ücretsiz izleme
Medium'da yayımlanan , eski ve yeni bin 143 yetkilinin imzasının bulunduğu mektupta Barr'ın Trump'a yakın olduğu bilinen Stone'a daha kısa süreli bir hapis cezası verilmesini talep ederek "Başkan'ın kişisel isteğini yerine getirdiği" belirtildi.
Mektupta Barr'ın bakanlığın dürüstlük ve itibarına, ayrıca hukukun üstünlüğü ilkesine zarar verdiği ifade edildi.
Aralarında hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi iktidarlar tarafından atanmış devlet avukatları da bulunan bin 143 yetkili, bir Adalet Bakanı'nın Başkan'ın yakını için savcıların kararını feshetmesinin daha önce görülmemiş bir durum olduğunu yazdı. Mektupta ayrıca Barr'ın yaptıklarının ABD için varoluşsal bir problem yarattığı belirtildi.
Trump'a yakınlığıyla tanınan ve 2016'daki seçim kampanyasında görev alan Roger Stone'a savcıların uygun gördüğü hapis cezasına ABD liderinin tepkisinin ardından müdahale edilmişti. Adalet Bakanlığı'nın bu hamlesi, ülkede büyük tartışmalara sebep olmuştu. Olayın ardından davayla ilgilenen dört savcı da istifa etti.
Barr, bu tepkinin ardından Trump'ın bakanlığa yaptığı saldırıların "işini yapmayı imkansız hale getirdiğini" söylemiş ve "Adalet Bakanlığı'nın ceza davaları hakkında tweet atmayı bırakmanın zamanı geldi" ifadelerini kullanmıştı.


