Gündem

MSB açıkladı: 40 yeni F-16 ve 79 modernizasyon kiti için ABD kabul mektubu, bakanlığın eline ulaştı

MSB'den yapılan açıklamada, "İlgili birimlerimiz gerekli inceleme ve değerlendirmelere başlamıştır" denildi

29 Şubat 2024 12:03

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 40 adet yeni F-16 Blok-70'in tedariki ve mevcut 79 adet F-16'nın ise modernize edilmesi için ABD tarafından gönderilen "Taslak Teklif ve Kabul Mektupları"nın, MSB'nin eline ulaştığını açıkladı. 

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, "Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda, 40 adet yeni F-16 Blok-70'in tedariki, mevcut 79 adet F-16'nın ise modernize edilmesi ile bunlara ait mühimmat, malzeme ve teçhizatı içeren talebimize ilişkin ABD tarafından gönderilen 'Taslak Teklif ve Kabul Mektupları' Bakanlığımıza ulaşmıştır. İlgili birimlerimiz gerekli inceleme ve değerlendirmelere başlamıştır" dedi. 

Daha önce açıklandığı gibi her iki tarafın incelemelerini tamamladıktan sonra bir araya geleceğini belirten Bakanlık kaynakları, bu görüşmede ortak inceleme ve değerlendirmeler yapılacağını ardından anlaşmanın sonuçlandırılacağı ve takvimin işlemeye başlayacağını söyledi.

Kaynaklar, fiyatlandırmanın liste ve ürünler üzerinden yapılacağını belirterek "Nihai anlaşma safhasına gelindiğinde bu anlaşmanın toplam maliyeti ortaya çıkacaktır. Üretim ve modernizasyon faaliyetlerinin Türkiye'de yapılmasına yönelik teklifimiz ABD makamlarına iletilmiştir" bilgisini paylaştı.

"Eurofighter konusunda Almanya'nın olumlu yaklaşımı beklenmekte"

Bakanlık kaynakları, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Britanya'yı ziyaretinde Eurofighter konusunun gündeme gelip gelmediğine dair soruyu, "Bakanımız resmi bir davet üzerine İngiltere'yi ziyaret etmiştir. Söz konusu ziyarette ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunulmuştur. Bu ziyaretteki gündem başlıklarından biri de Eurofighter konusu olmuştur. Eurofighter konsorsiyumu ülkelerinden Almanya'nın bu konudaki olumlu yaklaşımı beklenmektedir. İngiltere ve üretici firma temsilcileri ile teknik görüşmelere devam edilmektedir" şeklinde yanıtladı.

1 yılı aşkın süredir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın itirazlarıyla devam eden İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması süreci, geçen hafta sona erdi. 23 Ocak'ta TBMM Genel Kurulu'nda İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, 287 "evet" oyuyla kabul edildi. Kanunun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanıp Resmi Gazete'de yayımlanması ve belgelerin ABD'ye teslim edilmesiyle Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine resmen vize vermiş oldu. 

TIKLAYIN | Genel Kurul'dan onay çıktı: TBMM'den İsveç'e NATO vizesi!

TIKLAYIN |  TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması dünya basınında: Erdoğan'ın 'U dönüşü'

TIKLAYIN | Rusya'dan TBMM'nin İsveç kararına tepki: Türkiye'nin bir bloğun çıkarları doğrultusunda hareket etmesi üzücü

Öte yandan ABD, Türkiye'yi 2019 yılında proje ortağı olduğu F-35 yeni nesil savaş uçaklarının üretim sürecinden çıkarmış; bunun sebebi olarak da Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemlerini göstermişti. Türkiye ise Ekim 2021’de, ABD'li Lockheed Martin tarafından üretilen 40 adet F-16 ve 80'e yakın F-16 modernizasyon kiti almak için ABD'ye başvurmuştu.

Başvurudan 20 ay sonra F-16 satışı süreci İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanmasının ardından ilerlemeye başladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin İsveç'in katılım belgelerini depozitör ülke konumundaki ABD'ye vermesinden sonra satış için Kongre'ye resmi bildirimde bulundu. 

Bu sırada NATO üyesi iki ülke olan Türkiye ile Yunanistan arasındaki gergin ilişkiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 6 yıl sonra ilk kez 8 Aralık 2023'te gerçekleştirdiği Atina ziyaretiyle sakinleşti. 

METİN KAAN KURTULUŞ YAZDI | "Agapite Tayyip", "Değerli Kiryakos": Erdoğan'ın 6 yıl sonra gerçekleştirdiği Atina ziyaretinden öne çıkanlar

ABD, Türkiye'ye F-16 satışı için İsveç'in NATO üyeliğine onayını gündeme getirmişti. Hatta Erdoğan, “F-16 konusunda maalesef dostlar işi alıyorlar, götürüyorlar 'İsveç de İsveç' diyorlar” diyerek duruma tepki göstermişti. 

İsveç'in NATO üyeliği onaylandı, Biden yönetimi Kongre'ye mektup yazdı

İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin kanun teklifinin TBMM'de onaylanmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Kongre üyelerine bir mektup yazarak, Türkiye'ye 20 milyar dolarlık Lockheed Martin F-16 uçağı ve modernizasyon kiti satışının onaylanması çağrısında bulundu. Böylece süreçle ilgili 20 ay sonra ilk adım atılmış oldu. 

TIKLAYIN | Biden yönetiminden Kongre'ye Türkiye için 'F-16' mektubu!

"Katılım belgelerini sunmadan resmî süreç işlemeyecek"

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, 25 Ocak'ta Reuters'a yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğini resmen onayladığını Washington'a bildirdiği anda Dışişleri Bakanlığı'nın F-16 satışı için Kongre'ye resmi bildirim yapacağını ifade etti.

Flake'in bu açıklamayı yaptığı tarihte kanun henüz Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanmamış ve katılım dosyaları ABD'ye sunulmamıştı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake de Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini resmiyete dökmeden F-16 satışı için adım atmayacağının sinyallerini vermiş oldu.

TIKLAYIN | ABD Büyükelçisi'nden "Önce İsveç'i Washington'a resmen bildirin, F-16 için adımı hemen atalım" mesajı

TIKLAYIN | Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO vizesini onayladı; F-16 bildirimi için belgelerin Washington'a gitmesi bekleniyor

TIKLAYIN | CHP milletvekili Namık Tan: ABD, İsveç'in NATO üyeliğine onay için Cumhurbaşkanı'nın ıslak imzasının aslını görmek istedi

ABD Dışişleri'nden 23 milyar dolarlık F-16 satışına onay

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsveç'in NATO'ya katılım belgelerinin depozitör ülke olan ABD'ye  sunulmasının ardından Türkiye'ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin resmî bildirimini 27 Ocak'ta Kongre'ye gönderdi. Bildirimde, Türkiye'ye 23 milyar dolar değerinde F-16 savaş uçağı ve 79 adet modernizasyon kitinin satışına onay verildiği bilgisi yer aldı. 

ABD Kongresi'nin, Türkiye'ye F-16 satılmasına ilişkin resmi bildirimin ardından 15 günlük değerlendirme ve itiraz süresi bulunuyor. Bu süre içinde bir itiraz gelmezse satış gerçekleşmiş olacak.

TIKLAYIN | ABD Dışişleri, Türkiye'ye F-16 satışının uygun olduğuna ilişkin resmi bildirimini Kongre'ye gönderdi

Yunanistan'a F-35 satışı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F-16 satışı için yaptığı bildirimle eş zamanlı olarak Yunanistan'a da 40 adet F-35 satışını onayladı ve bu olası satışı da Kongre'ye bildirdi.

Yunanistan'a yapılacak satış, 8.6 milyar dolar değerinde. ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamada, Türkiye ve Yunanistan'a yapılacak olası satışların bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceği belirtildi.

TIKLAYIN | ABD Dışişleri, Türkiye'ye F-16 satışına onay vermesiyle eş zamanlı olarak Atina'ya F-35 satışını da Kongre'ye bildirdi

TIKLAYIN | ABD Dışişleri'nin Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin resmî bildirimi dünya basınında: "Yunanistan'a eş zamanlı F-35 onayıyla denge kurma çabası"

TIKLAYIN | Yunanistan basını: Atina ile Ankara arasındaki silah yarışı sürüyor; ABD F-35 satışıyla Türkiye'nin İHA'lardaki avantajını dengelemeye çalışıyor