Gündem

İlhan Cihaner'den İliç'le ilgili iddialara 4 maddelik yanıt: Soruşturma benim talimatımla 2008'de başlatıldı

Cihaner, Çöpler Altın Madeni'nde yaşanan göçüğün ardından kendisine yöneltilen iddialara yanıt verdi

23 Şubat 2024 15:33

Eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili ve dönemin Erzincan Eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, İliç'te yaşanan maden faciasına ilişkin hakkındaki iddialara 4 maddeyle yanıt verdi.

Cihaner sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, soruşturmanın 2008'de kendi talimatıyla başlatıldığını, tutuklandığında da soruşturmanın üstünün kapatıldığını belgeleriyle aktardı. 

Cihaner'in açıklamaları şöyle:

"İliç eko-kırımı ve emekçi katliamı sonrası, benim Erzincan başsavcısı olduğum dönemde verdiğim talimatla başlatılan soruşturma ve madenin rüşvet verdiğine dair benim yürüttüğüm soruşturma gündeme geldi.
Ancak bazı hesaplar -özellikle Fetullahçı hesaplar- yalan/yanlış paylaşımlar ve yayınlar yaptılar. Şu iddiaları öne sürdüler:
1- Söz konusu çevre suçu soruşturmasının ben tutuklandıktan sonra başladığını iddia ettiler.
2- madenin ilk altın dökümünü 2010 yılında yaptığı için benim bu soruşturmayı başlatmamın mümkün olmadığını iddia ettiler.
3-Ayrıca bazı hesaplar da altın “aranmasında” siyanür kullanılmadığını ileri sürdüler.

Arama faaliyetinin sürdüğü ve herkesin eko-kırıma odaklandığı bir dönemde farklı bir tartışma açmamak adına yanıt vermemiştim. Ancak aşağıda paylaştığım belgelerden anlaşılacağı üzere:
1- İliç madeni ile ilgili soruşturma benim talimatımla 05.02. 2008 tarihinde başlatılmıştır.
2- maden tam kapasite faaliyete geçmeden zaten siyanür kullanılacağı bellidir ve daha kolon testi aşamasında en az 60 kg siyanür kullanılmıştır.
3- İliç savcısı tarafından soruşturmanın savsatılması ve rüşvet iddiaları üzerine ilgili savcı hakkında soruşturmayı ben yürütmekte iken “anlaşılmaz” bir şekilde dosya bakanlık tarafından müfettişlere verilmiştir.
4- benim tutuklanma sürecimde hem çevre suçu hem de rüşvet suçu soruşturmasının adeta üstü örtülmüştür. (Çevre suçundan verilen takipsizliği cezaevinde öğrenmiştim.)"

Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması 

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. 

Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.  

 

TIKLAYIN - Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: "Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor"

TIKLAYIN - İliç'te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı

TIKLAYIN - Çöpler Madeni'ndeki "kapasite artırımı izni" Murat Kurum'un bakanlığı döneminde verilmiş!

TIKLAYIN - Yerlikaya: Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp, 9 işçimiz bu kütlenin altında kaldı

TIKLAYIN - TTB'den Çöpler Altın Madeni hakkında açıklama: Siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi, kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması faciaya davetiye çıkardı

TIKLAYIN - TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı Türkkolu: "Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı"

TIKLAYIN - 'Siyanür sızıntısını' Meclis'te taşıyan Yeneroğlu aşama aşama anlattı: İliç felaketi nasıl bağıra bağıra geldi?