Gündem

Gazeteci Celal Başlangıç, son yolculuğuna uğurlandı

Bir dönem T24'te de yazılar kaleme alan Başlangıç, Almanya'nın Köln kentindeki bir hastanede yaşamını yitirmişti

Celal Başkangıç'ın cenaze töreninden - Fotoğraf: Gökhan Geçgin

10 Mayıs 2024 10:10

T24 Haber Merkezi

Geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren Artı TV ve Artı Gerçek'in kurucu yayın yönetmeni Celal Başlangıç Köln'deki Nordfriedhof Mezarlığı'nda (Pollenberger Str, 50737) yer alan Trauer Halle'de son yolculuğuna uğurlandı.



Görüntü: Gökhan Geçgin
Görüntü: Gökhan Geçgin

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin önceki Onur Kurulu üyelerinden, Artı TV ve Artı Gerçek'in kurucu yayın yönetmeni olan, bir dönem T24'te de yazılar kaleme almış, sürekli Basın Kartı sahibi Celal Başlangıç, bir süredir tedavi gördüğü Almanya'nın Köln kentindeki bir hastanede hayatını kaybetmişti.

Oldukça kalabalık olan cenaze töreni saat 10'da başladı. Mezarlığın içindeki bir salonda uğurlama konuşmaları yapıldı. Celal Başlangıç'ın arkadaşları kortej halinde defnedileceği yere kadar yürüdü.

Fotoğraf: Gökhan Geçgin


Usta gazeteci Başlangıç'ın cenazesine Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, gazeteci Hayko Bağdat, müzisyen Suavi, gazeteci Can Dündar, ve eşi Dilek Dündar, gazeteci Hasan Cemal, eski Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak,  HDP eski Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, gazeteci Günay Aslan, eski HDP Milletvekili Hasip Kaplan, sanatçı Ferhat Tunç, gazeteci- yazar Banu Güven, gazeteci- yazar Ragıp Duran, gazeteci - yazar Kemal Göktaş katıldı. 

Fotoğraf: Gökhan Geçgin

Çok sayıda siyasetçi, gazeteci ve yazarın cenaze törenine katıldığı Başlangıç'ın mezarı başına çiçekler atıldı.

Fotoğraf: Gökhan Geçgin

 

Fotoğraf: Gökhan Geçgin

TIKLAYIN - Tarihe geçen haberdeki imza onundu; gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti


Celal Başlangıç, 1956 yılında İstanbul’da doğdu. Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’ndan 1978 yılında mezun oldu. Gazeteciliğe 1975 yılında Ege Ekspres gazetesinde başladı. Daha sonra sırasıyla Demokrat İzmir (1977) ve Politika (1979) gazetelerinde çalıştı. 1981 – 1984 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinin Adana Bölge Temsilciliği, İç Politika Servis Şefliği, Yazı işleri Müdürlüğünü yaptı. Evrensel gazetesinin kurucu genel yayın müdürü oldu. Radikal gazetesinin kurucuları arasında yer aldı. Başlangıç, T24, Gazete Duvar, bianet, Haberdar gibi yayın organlarında yazdı.

Çok sayıda gazetecilik ödülü sahibi olan Başlangıç’ın Kanlı Bilmece, Hayatın Rengi Gökkuşağı, Hayata Söylenmiş Şarkılar, Korku Tapınağı, Trilye’den Yusufeli’ne Adatepe’den Derik’e Hayat Ağacıyla Yaşayanlar isimli kitapları bulunuyor.

Başlangıç, gazeteci Ayşe Yıldırım ile evliydi.

Başlangıç, özellikle 1990'lı yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken haberleriyle tanınmıştı. Şırnak'ın Cizre ilçesi Yeşilyurt Köyü'nde gerçekleşen ve askerlerin köylülere dışkı yedirdiğini ortaya çıkaran haber ile geniş kitlelerce tanınan Başlangıç, hazırladığı dikkat çekici haber dosyaları ve röportajlarla Türkiye basın tarihinde önemli bir yere sahip oldu.

1989 Ocak ayı. Sol başta Cizre'nin Yeşilyurt Köyü Muhtarı Abdurrahman Müştak,
soldan ikinci, dönemin Cumhuriyet Güney İlleri Bürosu Temsilcisi Celal Başlangıç,
sağ başta SHP'li vekiller Fuat Atalay ve Cüneyt Canver. Muhtar Müştak dışkı
yedirme olayını anlatıyor. (Fotoğraf: Cengiz Mumay)

TIKLAYIN - Hasan Cemal tarihe geçen haberin hikâyesini yazdı | Gece yarısı telefon: Olay doğru, jandarma köylülere bok yedirmiş!

Celal Başlangıç'ın T24'te kaleme aldığı tüm yazıları için tıklayın.