Gündem

Demokrasi İçin Birlik’ten Rıza Türmen’i hedef gösteren Akit gazetesine sert tepki: Kullanılan nefret ve şiddet söylemi suç!

"Rıza Türmen bu türden kişiliklerin yazdığı hakaret ve şiddet dolu yazılarla karalanamayacak bir saygınlığa sahiptir"

06 Ekim 2023 13:19

Türkiye'nin önde gelen saygın hukukçularından, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) yargıçlık yapan, emekli büyükelçi ve avukat Dr. Rıza Türmen, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Gezi Parkı eylemleri kararını eleştirdiği T24'teki yazısı nedeniyle, Akit gazetesi tarafından nefret ve hakaret diliyle hedef gösterildi. Demokrasi İçin Birlik, yazarımız Türmen’i “Daha dur Rıza, sen de yargılanacaksın” başlıklı yazıda saldırgan ifadelerle hedef gösteren Akit Yazı İşleri Müdürü Ali Karahasanoğlu’nu kınadı.

Yapılan açıklamada, “Rıza Türmen hem ülkede hem uluslararası alanda, bu türden kişiliklerin yazdığı hakaret ve şiddet dolu yazılarla karalanamayacak bir saygınlığa sahiptir. Bunun iktidar kadar onu hedefe koyanlar da farkındadır. Bu türden gözdağları ve hakaretlerle ömrünü hukuka ve insan haklarına adamış bir hukukçuyu susturmak ve demokrasi mücadelesinden alıkoymak mümkün değildir. Demokrasi için Birlik olarak, bu şiddet ve nefret dolu saldırıyı kınıyor, kurucu ve sözcümüz Rıza Türmen’in varlığından duyduğumuz onur ve aldığımız gücün demokrasi mücadelesindeki kararlılığımızı artırdığını dosta düşmana ilan ediyoruz” denildi.

TIKLAYIN - Rıza Türmen yazdı: Yargılanan biziz

TIKLAYIN - TBB’den Rıza Türmen’i hedef gösteren Yeni Akit’e tepki: Nefret suçuna dönüşebilecek bu ifadelerin gazetecilik etiği gereğince kullanılmaması gerekir 

Demokrasi İçin Birlik’in açıklaması şöyle:

“Akit gazetesinin saldırısını kınıyoruz, Rıza Türmen’in varlığından onur duyuyoruz

İktidarın toplumu sindirmek için yarattığı hukuksuzluk ortamının temel sonuçlarından biri, iktidar gücünü arkasına alan, farklı düşünenlere, muhaliflere yönelik her türlü şiddeti meşrulaştıran, kışkırtan ve bunun cezasız kalacağından da emin olan bir kesim yaratmak oldu.

Akit gazetesinde Ali Karahasanoğlu tarafından köşe yazısı adı altında Demokrasi için Birlik kurucusu ve sözcüsü, önceki dönemler AİHM yargıcı ve CHP İzmir milletvekili Rıza Türmen’e yöneltilen saldırıyı AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımadığı söyleyen anlayıştan ayrı düşünmek olası değil.

Rıza Türmen’in hedefe konulmasının nedeninin, insan hakları ihlallerine tereddütsüz karşı çıkışı, evrensel hak ve özgürlükleri etkili bir biçimde savunması olduğunu biliyoruz.

Bu türden karalama kampanyalarının kişiyi iktidar yargısına ve faşist güruhlara hedef gösterme amacını taşıdığını bildiğimizi, kullanılan nefret ve şiddet söyleminin de suç olduğunu bu vesileyle hatırlatmak isteriz.

Rıza Türmen hem ülkede hem uluslararası alanda, bu türden kişiliklerin yazdığı hakaret ve şiddet dolu yazılarla karalanamayacak bir saygınlığa sahiptir. Bunun iktidar kadar onu hedefe koyanlar da farkındadır.

Bu türden gözdağları ve hakaretlerle ömrünü hukuka ve insan haklarına adamış bir hukukçuyu susturmak ve demokrasi mücadelesinden alıkoymak mümkün değildir.

Demokrasi için Birlik olarak, bu şiddet ve nefret dolu saldırıyı kınıyor, kurucu ve sözcümüz Rıza Türmen’in varlığından duyduğumuz onur ve aldığımız gücün demokrasi mücadelesindeki kararlılığımızı artırdığını dosta düşmana ilan ediyoruz.”

RIZA TÜRKMEN'İN TÜM YAZILARI İÇİN TIKLAYIN.