Gündem

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde Şanlıurfa’da sandıklarda seri ihlal ve şiddet olayları

28 Mayıs 2023 15:12

Cumhurbaşkanı seçiminin 14 Mayıs'ta yapılan ilk turunda adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye, ilk kez iki turlu seçime gitti. Oy verme işlemleri saat 08.00 itibarıyla başladı. Yurdun pek çok bölgesinden sandık başında yaşanan tartışma ve şiddet haberleri gelmeye geliyor. Şimdiye kadar Şanlıurfa’nın üç ilçesinden usulsüzlük ve şiddet haberleri geldi.

Ali Şeker darp edildi

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ile bazı müşahitler, Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi Karaali köyünde kadınların yerine oy kullanılması gibi usulsüzlüklere itiraz ettiği için saldırıya uğradı.

TIKLAYIN - Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde usulsüzlüklere itiraz eden CHP'li Ali Şeker, müşahitlerle birlikte darbedildi!

Mahmut Tanal'a da saldırı

Şeker'in darbedilmesinin ardından aynı sandığa giden CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal da saldırıya uğradı. Tanal, “Burada devlet zafiyeti var! Tehditlere, saldırılara boyun eğmeyeceğiz, sandıkları koruyacağız! Biz haklıyız, biz kazanacağız!” dedi.

TIKLAYIN - Şanlıurfa'da CHP'li Ali Şeker'in ardından Mahmut Tanal'a da saldırı: "Burada devlet zafiyeti var!"

Toplu oy kullanmaya itiraz eden avukatlara engel

Öte yandan Avukat Ronayi Paydaş, Şanlıurfa Akçakale’de; toplu oy kullanıldığı iddiası üzerine okula giden avukatların engellendiği açıkladı. Paydaş, “Toplu oy kullanımını engellerken hem biz hem de sandık görevlilerimiz saldırıya uğradık, tehdit ve hakaretlere maruz kaldık” dedi. Paydaş’ın paylaştığı videoda, avukatlara, “İstersen avukat, istersen Allah ol. Kimse girmesin içeriye” denildiği görüldü.

TIKLAYIN - Şanlıurfa’da toplu oy kullanıldığı iddia edilen okula giden avukatlar engellendi, sandık görevlileri darbedildi

Bir saldırı da Şulul ilçesinde: İki yaralı

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci oylaması için Şanlıurfa Şulul’daki Ulubatlı Hasan İlkokulu'nda, toplu oy kullanılmak istendiği ileri sürüldü. Bu nedenle sandık başındaki müşahitler arasında tartışma çıktı. Tartışma kısa sürede büyüyerek tekme tokat kavgaya dönüştü. Kavgada yaralanan iki kişiden birinin burnu kırıldı. Yaralılar, hastaneye kaldırılırken, güvenlik güçleri okulda alarak olaya ilişkin inceleme başlattı.

Şanlıurfa’da toplu oy kullanıldığı iddia edilen okula giden avukatlar engellendi

Avukat Ronayi Paydaş, Şanlıurfa Akçakale’de; toplu oy kullanıldığı iddiası üzerine okula giden avukatların engellendiği açıkladı. 

Paydaş, “Toplu oy kullanımını engellerken hem biz hem de sandık görevlilerimiz saldırıya uğradık, tehdit ve hakaretlere maruz kaldık” dedi. Paydaş’ın paylaştığı videoda, avukatlara “İstersen avukat, istersen Allah ol. Kimse girmesin içeriye” denildiği görüldü.

Şanlıurfa’da oy sandığı muhtarın evine kuruldu

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinin Kavaklıdere Mahallesi’nde, 1364 nolu sandık muhtarın evine kuruldu. Oy kullanan bazı seçmenler duruma tepki gösterirken, Siverek Kaymakamlığı mahallede kamuya ait bina bulunmaması nedeniyle 4 seçimdir aynı uygulamanın yapıldığını ve olumsuzluk yaşanmadığını açıkladı.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, "Türkiye’nin gündeminde olan Şanlıurfa Siverek Kavaklıdere Köyü 1364 numaralı sandığın başındayız. Köyde oy kullanacak başka bir yer olmaması nedeniyle sandık muhtarın evinin önüne kurulmuş. Biz, tutanağımızı tuttuk, bir gözlemci yerleştirdik ve sandık güvenliğini sağladık" notuyla video paylaştı.

Siverek Kaymakamlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise son dört seçimde aynı yerde sandık kurulduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"İlçemiz Kavaklıdere Mahallesinde 1306 nolu sandık ile ilgili, ilçe seçim kurulu tarafından mahallede ortak kamusal bir bina olmayışı sebebiyle bağımsız bir girişe ayrıca bütün mahalle için ortak ulaşabilir bir yer olması nedeniyle seçim yeri olarak belirlenmiştir. Son dört seçimdir aynı yerde oy kullanılmakta olup, şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşanmamıştır. Oy kullanma işlemi sorunsuz devam etmektedir.”

 


TIKLAYIN - CANLI BLOG | Türkiye seçim tarihinde bir ilki yaşıyor; cumhurbaşkanlığı ikinci tur için oy kullanma işlemi başladı