Seçim 2024

AKP itiraz etti: Gaziosmanpaşa'daki tüm sandıklar yeniden sayılacak

02 Nisan 2024 23:35

 
AKP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Fatih Aydemir'in ilçe seçim kurullarına yaptığı itiraz dilekçeleri kabul edilerek, oyların yeniden sayımına karar verildi. Karara göre, oylar yarın saat 10.00'da Gaziosmanpaşa Belediyesi Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi'nde yeniden sayılmaya başlanacak
 
Gaziosmanpaşa 1, 2. ve 3. İlçe Seçim Kurulları, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonuçlarına ilişkin AKP'nin itirazlarını kabul ederek, ilçede verilen oyların yeniden sayılmasına karar verdi.

AKP Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Fatih Aydemir, seçim sonuçlarına ilişkin Gaziosmanpaşa 1, 2. ve 3. İlçe Seçim Kurullarına ayrı ayrı itiraz dilekçeleri sundu.

Dilekçelerde GOP 1. İlçe Seçim Kurulunun yetki alanındaki sandıklarda 2 bin 396, GOP 2. İlçe Seçim Kurulu yetki alanındaki sandıklarda 2 bin 955, GOP 3. İlçe Seçim Kurulunun yetki alanındaki sandıklarda ise 3 bin 443 oyun bir kısmının geçerli olmasına rağmen çeşitli sebeplerle geçersiz sayıldığı kaydedildi.

"Geçersiz oylar farkı kapatabilir" denilmiş

Sandık kurullarına yapılan itirazlara rağmen, sandık sonuç tutanaklarında bu hususlara yer verilmediği belirtilen dilekçelerde, GOP'taki 1030 sandıkta yapılan oy sayım ve döküm işlemine karşın ilçe toplamında belediye başkanlığı seçim türüne yönelik 8 bin 794 geçersiz oyun bulunduğu bildirildi.

Geçici seçim sonuçları neticesinde kazanan adaylar aralarında 868 oy farkının olması ve geçersiz oylar dikkate alındığında farkın kapanabileceği ifade edilen dilekçede, geçerli ve geçersiz sayılan oy pusulalarının yeniden sayılması talep edildi.

Gaziosmanpaşa 1, 2. ve 3. İlçe Seçim Kurulları tarafından incelenen dilekçeler oy çokluğuyla kabul edilerek ayrı ayrı karara bağlandı.

Karar yazısında, kurullarca yapılan değerlendirmelerde belediye başkanlığı seçiminde kazanan aday ve ikinci aday arasındaki oy farkının yaklaşık 10 katı kadar geçersiz oy sayısı olduğu belirtildi.

Seçim sonuçlarının tam ve doğru şekilde belirmesi için Gaziosmanpaşa Belediye Başkanlığı seçimi yönünden geçerli ve geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verildi.

Kararda, sayımın, seçim merkezi olarak kullanılan ve oy torbalarının bulunduğu Gaziosmanpaşa Belediyesi Yüzme Havuzu ve Spor Kompleksi'nde, ilçe seçim kurulları, kamu görevlileri ve AKP ile CHP tarafından bildirilen temsilcilerin huzurunda 10.00 ile 23.00 saatleri arasında yapılmasına hükmedildi.

Sayım işleminin, bitene kadar her gün aynı görevliler huzurunda yapılması kaydedilen kararda, AKP ve CHP tarafından kurula bildirilen 50'şer kişinin tribünlerde sayım işlemini izleyebileceği bildirildi.

Kararda, yapılan sayım işlemine göre farklı sonuç tespit edilen seçim torbaları için düzenlenen tutanakların Seçim Bilişim Sistemi'ne işlenmesine hükmedildi.

Seçim Kurulu Başkanı, 2 memur üye, AKP, CHP, İYİ Parti ve DEM Partili üyelerin imzasının bulunduğu kararlara CHP, İYİ Parti ve DEM Partili üyeler oyların yeniden sayılmaması görüşünde olduklarını belirterek, muhalefet şerhleri koydu.

Memnu haklar nedir?

Memnu haklar, diğer bir deyişle yasaklanmış haklar, kişinin ceza mahkumiyeti nedeniyle, ceza kanununun dışında farklı kanunlardan kaynaklanan mahrum edildiği haklardır. Memnu hakların iadesi ise, bu hakları geri almak için düzenlenen bir ceza hukuku kurumudur.

TIKLAYIN - Van İl Seçim Kurulu, mazbatayı DEM Partili adayın yarısından daha az oy alan AKP'li adaya verdi!

TIKLAYIN - Selahattin Demirtaş'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Van" mesajı: Bu gidişata daha en başından dur demenizi bekliyoruz

TIKLAYIN  - İmamoğlu'ndan Zeydan kararına tepki: DEM Parti adayına mazbatasının verilmemesi Van halkının iradesini tanımamaktır

TIKLAYIN - Özgür Özel'den 'Van' açıklaması: Bunu iptal ettirmek, Van halkının iradesini hiçe saymak, ona pusu kurmaktır

TIKLAYIN - Van'da kazanan Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı geri alındı; DEM Parti “Halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz!" dedi

TIKLAYIN - Van İl Seçim Kurulu Başkanı'ndan Zeydan kararına muhalefet şerhi: Kararı YSK vermeli

TIKLAYIN - Dem Parti’den Van’da kazanan Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının geri alınmasına ilişkin açıklama: Halkın iradesine saygı duyun!

TIKLAYIN - Başak Demirtaş'tan Abdullah Zeydan tepkisi: Halk iradesinin yanında olmak için yarın ben de Van’dayım

TIKLAYIN - HÜDA PAR'dan Van açıklaması: Kazanan adaya mazbatanın verilmemesi, halk iradesinin gasp edilmesidir

VİDEO - Van’da Abdullah Zeydan’ın memnu hakların iadesinin iptalini protesto eden vatandaşlara polis müdahalesi

GALERİ - Van'da kazanan DEM'li Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınmasına tepki yağdı: Halka siyasi pusu kuruluyor