23 Aralık 2023

Sevilmeden sevmeyi becerebilir misiniz?

Benden size kesin bir bilgi, istediğiniz kadar yayabilirsiniz: Sevilme ihtiyacımızı karşılamamızın bir tek yolu var; sen de birisini seveceksin! Birisine ihtiyacı olan sevgiyi vermelisin ki o da senden bunu esirgemesin

Gündüz Vassaf, son romanı "Ressamın İsyanı" ile ilgili olarak yapılan söyleşide, T24'ten Ebru D. Dedeoğlu'na şunu söylüyor:

"İnsan sevilmeden de sevebilir. Onu beceremiyoruz. Caravaggio sevilmeden seviyordu. O da insanı seviyordu. Sevgiyi, inancı sorguluyordu."

"Sevilmeden sevmeyi beceremiyoruz" önermesini okuyunca, gördüğü bir sokak kavgasına karışıp en azından burnunu kanatmadan rahat edemeyen insan psikolojisine girdim.

Bu meselede bir-iki yumruk da ben sallayayım dedim.

Farkında olduğunuza eminim ama üzerinde düşünmediğinize bahse girerim, çoğumuzun doğduğu ve büyüdüğü yüzyıldan söz ederken artık "geçen yüzyıl" diyoruz.

Ve "geçen yüzyılda" ebeveyn-çocuk ilişkisinin esasen "maddi" olduğuna inanılırdı.

Çocuk korunmak istiyordu, yemek, barınmak ve büyümek için ebeveynlerine muhtaçtı.

Onun için çocuğun kendisini güvende hissetmesini sağlayacak kadar ilişki, ruh sağlığı yerinde bir çocuk büyütmenin sırrı olarak görülüyordu.

O zamanın öğütleri

Ağlayan bir bebeği susturmak için kucağa almak, öpüp okşamak, sallamak doğru bir tutum olarak görülmüyordu.

Çocuk zamanında beslenmeliydi. Acıktığı için ağlayan bir bebeğin ağzına memeyi dayamak yanlıştı.

Eğer çocuğunuzu bebekliğinden itibaren böyle bir disiplinle büyütürseniz, herhangi bir sorunla karşılaşmayacağınız çocuk bakım kitaplarının en temel öğütlerindendi.

Onun için modern toplumlarda geçtiğimiz yüzyıl boyunca bebekler, çığlık çığlığa ağlamak zorunda kaldılar.

"Bu çocuk niye ağlıyor, bir derdi mi var? Karnı mı aç, altı mı kirli?" diyenlerin yerini "çocuk ağlasa da disiplinden taviz vermemek gerekirciler" almıştı.

Disiplinli bir çocuk yetiştirmek temel hedefti. Çocuğu şımartmamak gerekiyordu.

Bugün bile birçok genç ebeveyn için bu hâlâ geçerli bir durum.

Büyükanne ve büyükbabaların çocukları şımarttıkları, aile içi eğitim düzenini bozdukları gibi fikirler, hâlâ birçok evde önemli tartışma konusu olabiliyor.

"Yine mi çikolata aldın baba" serzenişinin ardında bu disiplin hedefi var.

Akıllarına "Çocuklar neden çikolatayı bu kadar seviyor, bir kişiyi çok sevdiği bir nesneden uzak tutmaya çalışmak ne kadar mantıklı?" sorusu gelmiyor.

Asıl ihtiyaç başka...

Ancak 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra, çocukların duygusal ihtiyaçları olduğu fikri de kabul görmeye başladı. Psikolog Harry Harlow basit bir deney yapmıştı.

Kuşkusuz ki deneyin objesi konumundaki maymun yavruları için acı verici bir deneydi.

O yıllarda, insanlığın iyiliği için bazı deney hayvanlarının acı çekmelerinin ahlaki olup olmadığını sorgulamak kimsenin aklına gelmiyordu.

Ancak bu deney, bebeklerin duygusal ihtiyaçları olduğunu ortaya koydu.

Bazı maymun yavrularının canı yanmıştı ama bazı insan yavrularının da acı çekmelerinin yanlışlığı anlaşılmıştı.

Harlow maymun yavrularını doğumdan kısa bir süre sonra annelerinden koparıp özel kafeslere aldı.

Kafeste iki "anne" modeli vardı. Birisi memelerinin yerine yerleştirilmiş süt dolu biberonlara sahip olan ve metalden yapılmış bir anne maketiydi.

Diğeri ise çocukların pelüş oyuncakları gibi yumuşak şekilde doldurulmuş bir anne maketiydi ama memelerinin yerinde bulunan biberonların içinde süt yoktu.

Ve bebek maymunlar her seferinde, memeleri boş olan yumuşak anne maketine sarılıyorlardı.

Aç kalıyorlar ama gidip metal anneye sarılarak süt emmeyi reddediyorlardı.

İnsanlar da dahil olmak üzere tüm memeliler aleminin, sadece yemekle yaşamadıklarını, duygusal ihtiyaçları olduğunu da ortaya koyan bir deneydi bu.

Çocukken bir battaniyeye ya da bir yastığa delicesine bağlı olan çok insan var.

Dünya yüzünde en çok satılan oyuncakların, içi yumuşak suni ya da doğal elyaf ile doldurulmuş bez bebekler ve hayvanlar olmasına bunun için çok şaşırmamak gerek.

Freud'un en parlak öğrencilerinden biri olarak kabul edilen Theodor Reik'in hastalarından bir kız çocuğu, yaramazlık yaptığı zaman annesinin mutlaka kendisini cezalandırmasını istiyormuş.

Reik "Çocuğun kaygısının çekirdeği yalnız bırakılma korkusuydu. Çünkü cezalandırıldığı zaman, annesinin daha sonra onu yeniden seveceğini düşünüyordu" diye anlatıyor.

Herkes ister

Elbette bu duygusal gereksinim sadece bebekler için geçerli değil. Biz yetişkinler de sevilmek istiyoruz.

Ama koca bir adamı ya da bir kadını kim niye kucaklasın, niye saçlarını okşasın, niye sarılıp birlikte yatsın?

Erich Fromm "Sevme Sanatı" isimli kitabında olaya bütünüyle yanlış bir açıdan yaklaştığımız için sevgiyi bulmakta zorlandığımızı yazıyordu.

Nedeni ise tüm kültürümüzün "satın alma iştahına" dayanıyor olmasıydı.

Kendimizi "sevgi için uygun bir nesne" haline getirebilmek için didinip duruyorduk.

Güzel kokular, şık elbiseler, estetik operasyonlar, servet biriktirmek, başarı hırsı, kısacası "birisini tavlamak için gerekli olduğunu zannettiğimiz" maddi şeyler için çabalıyor ve kendimizi "sevilecek birisi" konumuna getirmeye çalışıyorduk.

Çünkü sevmenin kolay, sevilecek şeyi bulmanın zor olduğuna koşullanmıştık.

Sevilecek şey zor bulunuyorsa ve bizler de kendimizi sevilecek şey haline getirebiliyorsak, bizi kolayca sevebilirlerdi.

Fromm gerçeğin bunun tam tersi olduğunu iddia ediyordu.

Sevilme ihtiyacı yalnızlık korkusuyla ilgiliydi ve sevgi bu koca dünyada yalnız kalmamamızı sağlayabilecek tek güçtü.

Ve arkadaşlar bu da benden size kesin bir bilgi, istediğiniz kadar yayabilirsiniz:

Sevilme ihtiyacımızı karşılamamızın bir tek yolu var; sen de birisini seveceksin!

Birisine ihtiyacı olan sevgiyi vermelisin ki o da senden bunu esirgemesin.

Sanki basit bir alışverişten söz ediyor gibiyim. Bakkala gittim, para verdim ki o da bana ekmek versin gibi!

Panaetius'un iksiri

Böyle anlatınca insana ne kadar soğuk ve uzak geliyor değil mi?

Duygudan yoksun bir deney gibi.

Milattan önce 2. yüzyılda yaşamış filozof Panaetius'un öğrencisi de olan Stoacı Hecato şöyle demiş:

"Sana içinde ilaç, ot ya da büyücü tılsımı olmayan bir aşk iksiri göstereceğim; eğer sevilmek istiyorsan, sev."

Roland Barthes da sevecenliğin tek taraflı bir eylem olmadığını, karşımızdakinden de beklediğimiz bir şey olduğunu söylüyor.

"Karşılıklı bir iyiliğin içine kapanırız, karşılıklı olarak annelik ederiz. Her tür ilişkinin köküne, gereksinimle arzunun birleştiği yere döneriz" diye yazıyor.

Zekâmızın daha bu kadar gelişmemiş olduğu evrim sürecinin ilk aşamalarında, insansı atalarımız muhtemelen sadece üremek için sevişiyorlardı.

Elimizde yazılı bir şey olmadığı için elbette o dönemlerde, bir erkek ile bir kadının birbirlerini sevişmeye ikna etmek için nasıl bir sevgi gösterisinde bulunduklarını bilemiyoruz.

Kim bilir belki silah olarak kullanılabilen bir kemik parçası ya da dalından yeni koparılmış bir meyveydi bunun yolu.

Theodor Reik şöyle yazıyor:

"Arzuları sevilmek olan ve bu isteği diğerinden çok daha güçlü olan çok sayıda insan tanırsınız. Sevgi nesnesi olmak için olağanüstü duygusal enerji harcayan ve sevgi vermenin mutluluğunu bilmeyen tipler vardır."

Tersi de var tabii:

Sevilmekten daha çok birisini sevmeye kendisini adamaya hazır tipler.

La Rochefoucauld Dükü, Maximes isimli özdeyişler kitabında şöyle yazmış mesela:

"Aşkın zevki sevmektir ve kişi, bir başkasında uyandırdığı tutkulardansa kendi hissettiği tutkudan mutluluk duyar."

Ben de aşkın tek taraflı bir duygu olduğunu düşünürüm ama doğrusunu isterseniz romantik olarak ne kadar yüceltilirse yüceltilsin tek taraflı aşk, aşık için acı verici bir deneyimdir.

Çevrenize bakın: Huzurlu ve mutlu olduklarını düşündüğünüz her insanın hayatında onu seven, kendisinin de sevdiği bir insan vardır.

Birbirlerini gördükleri anda, aynı şekilde heyecanlanan bir çift olmaktan daha iyi ne olabilir ki?


Mehmet Y. Yılmaz'ın bu yazısı, Oksijen gazetesinden alındı.

Mehmet Y. Yılmaz kimdir?

Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya'da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi parasız yatılı olarak Denizli Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden 1977 yılında mezun oldu

Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara'da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi'nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de bir süre yürüttü.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş'e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazete ve dergilerini yayınladı

Askerlik görevini Kara Harp Okulu'nda tamamladıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları'nda mesleğe döndü. Gelişim Yayınları'nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu

1985 yılında Hürriyet'e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu'nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınladı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık'ın 1 Numara Yayıncılık'a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30'u aşkın derginin kuruculuğunu yaptı.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yılın sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda da Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevine getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu'nun CEO'luğu görevini üstlendi.

2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018'den itibaren T24'te yazmaya başladı.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi de kitap olarak yayınlandı. 

"Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Adana'ya gidek mi kebabından yiyek mi?

Üniversiteyi bitirdikten sonra bir süre yaşadığım Adana hayatıma o tarihte girdi ve bir daha hiç çıkmadı... Kuşkusuz ki cennet vatanımızın birçok güzel köşesi var. Ama şunu söylemeliyim ki Adana farklıdır...

Güzelliğin on para etmez!

Kendisini aşağıya çekmeye çalışanlara karşı geçmişte güzelliğini saklamak zorunda kaldığını söyleyen Nurgül Yeşilçay, aslında erkeklerin bilinçli taktiğine işaret ediyor: Kadın kendisini yetersiz hissetsin ve gözü benden başkasını görmesin

Bir efsanenin sonu

Bu seçimin bize gösterdikleri arasında en önemlisi Erdoğan'ın artık psikolojik üstünlüğünü kaybetmiş olması. "Her seçimi kazanır, Kurum'u aday gösterse bile kazanır" efsanesi yıkıldı, artık Erdoğan'ın öyle bir gücü yok