18 Aralık 2012

Ruhunu satan gazetecilik

\'Sadece “kozmik belgelere” ulaşabilecek kadar uzun elli değil, otelleri de dikizleyebilecek kadar dürbün gözlü imiş meğer\'

 

Nereden baksan buram buram erkeklik kokan  cinsiyetçi ve mafyatik bir dil...
“Açtırmayın ağzımı” tehdinin arkasındaki özgüvenin kibirli ve istihbaratçı tonu ...
“Misyon gazeciliğine” devam mesajı veren Karakutu ‘ya  kadın gazetecilerin ses çıkarmasının şimdi tam ve doğru zamanı. 
Adının hiçbir önemi olmayan anonim kadın gazeteci üzerinden  yıllarını,  birikimlerini bu mesleğe vermiş  bütün kadın gazetecilere saldırıyor.  
Zira başarı ve yatak odası ilişkisi klişesine cüret ederek, emek ve kariyer arasındaki ilişkiyi kadınlar aleyhine bozmaya yelteniyor. “Çamur at izi kalsın”ı “yazılmayanı yazdık” fetişizmiyle meşrulaştırmaya çalışıyor. 
Binlerce yıllık egemen dilin evladı o.
Bir kadını cinselliği üzerinden vurmanın en kolay en ucuz yol olduğunu öğrenmiş bu dört tarafı erkekler lehine çalışan dünyada, gönüllü de kullanmaya. 
Sadece “kozmik belgelere” ulaşabilecek kadar uzun elli  değil, otelleri de dikizleyebilecek kadar dürbün gözlü imiş meğer. 
 Dönemin ruhu değil mi zaten itibarsızlaştırmak, kriminalize etmek. 
Geldiği gelenek itibari ile de iyi bir mirasçı. 
Ergenekon soruşturma ve dava süreçlerinin parlattığı bu isme bir sıfat daha eklemek gerekiyor tarihe not düşmek için: Kadın gazeteci düşmanı. 
Öyle tepeden bir misyon sahibi  ki, mesleğinden taşarak herkese ayar vermeye çalışıyor. En kolayı da istihbaratçı bir dille ucunu gösterip korku salmak. 
Hırsı büyük ve ulaşmak istediği ne varsa seçtiği yol mübah. 
Gazetesini ve bir anlamda kendisini savunmak için başvurduğu dilden belli değil mi? 
Kimin ahlakını dayattığı  açık olan bu zihniyetin pişkin eda ile  twitter’dan attığı 140 karakter mesajlardaki sinik bakış kem göz olarak hep izliyor. 
Radar alanında ise kadın gazeteciler var. 
“Belge için bedenini satan kadın gazeteci” saldırısına kalkan olmak ruhunu satmaya direnmek gibi erdemli. 
O kalkan gazeteci ya da değil kadınlık bilincidir. 

Yazarın Diğer Yazıları

İyi Parti kongresine doğru: Usulsüz delege kayıtları mı var, Cumhur İttifakı ile ittifak mümkün mü?

İyi Parti için yeniden kuruluş anlamına gelen olağanüstü kurultaya günler kala, adaylardan Tolga Akalın'a yakın isim Rıdvan Uz, kurultay delegeleri listesinde "usulsüzlükler" tespit ettiklerini açıkladı. Edindiğim bilgilere göre "usulsüzlük"ten kastedilen şey, yaprak dökümü yaşayan İyi Parti'den istifa eden delegelerin listelerden düşürülmemesi…

İliç'in yeni Belediye Başkanı Anagold firmasına iş yapıyor 

MHP'den aday olan Mehmet Elçi aynı zamanda Anagold firmasına catering hizmeti veren Elçiler Temizlik Hizmetleri, Bilgisayar, Gıda, İnşaat, Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Şirketi'nin sahibi. Daha doğrusu Erzincan Ticaret Odası kayıtlarına göre firma yetkilisi Raziye Elçi… Belediye Başkanı Mehmet Elçi'nin eşi