23 Nisan 2024

İyi Parti kongresine doğru: Usulsüz delege kayıtları mı var, Cumhur İttifakı ile ittifak mümkün mü?

İyi Parti için yeniden kuruluş anlamına gelen olağanüstü kurultaya günler kala, adaylardan Tolga Akalın'a yakın isim Rıdvan Uz, kurultay delegeleri listesinde "usulsüzlükler" tespit ettiklerini açıkladı. Edindiğim bilgilere göre "usulsüzlük"ten kastedilen şey, yaprak dökümü yaşayan İyi Parti'den istifa eden delegelerin listelerden düşürülmemesi…

Bekir Ağırdır, 31 Mart seçimlerine ilişkin değerlendirmesinde kendisini milliyetçi olarak tanımlayan MHP, İyi Parti, BBP ve Zafer Partisi'nin 14 Mayıs 2023 seçimlerine kıyasla 5 milyondan fazla oy kaybettiğini yazdı. Milliyetçi yelpazenin kentli seküler kısmında duran İyi Parti, 31 Mart seçimlerinde en çok oy kaybeden partilerden biriydi. 14 Mayıs'ta yüzde 9,68 oranında oy almışken, 31 Mart'ta oyu yüzde 3,76'ya geriledi. Bunun sonuçları olacaktı. Zaten partinin kurucu genel başkanı Meral Akşener de, "Hür ve müstakil" siyasetin bedelini ödeyeceğini belirterek kendisini bağlamıştı. O bedel 27 Nisan'da partinin olağanüstü kurultayında ödenecek. Akşener aday olmayacak. İyi Parti için yeniden kuruluş anlamına gelen olağanüstü kurultaya günler kala, adaylardan Tolga Akalın'a yakın isim Rıdvan Uz, kurultay delegeleri listesinde "usulsüzlükler" tespit ettiklerini açıkladı. Edindiğim bilgilere göre "usulsüzlük"ten kastedilen şey, yaprak dökümü yaşayan İyi Parti'den istifa eden delegelerin listelerden düşürülmemesi… Rıdvan Uz da açıklamasında "üst kurul delegelerinin isim, soy isim, TC numarası veya baba adının yanlış yazıldığı"nın tespit edildiğini söyledi.

İyi Parti kaynaklarına göre Trakya ve Kuzey Ege teşkilatları üzerinde etkili olan Tolga Akalın'a yakın Uz'un "usulsüzlüklere" yönelik hukuki başvurusu 27 Nisan'a giderken mevcut üç adayın parti içindeki gücünün tek başına belirleyici ağırlıkta olmadığının işareti…

Ülkücü gelenekten gelen Tolga Akalın, MHP Edirne İl Başkanı olduğu dönemde Devlet Bahçeli'ye karşı Ümit Özdağ'ı desteklediği dönemde görevden alınmış ama Bahçeli'ye rağmen yeniden il başkanı seçilmişti. 2013 yılında ise Bahçeli'nin rakibi Koray Aydın'ı desteklediği gerekçesiyle Genel Merkez'in Edirne il teşkilatını kapatması sonucu görevden alınmıştı. Genel başkan seçilirse "milliyetçi, vatansever ve yurtseverlerle birlikte devleti yönetmeyi" vaat eden Tolga Akalın, milliyetçiliğin farklı tonlarına selam vererek İyi Parti'yi geniş anlamda milliyetçilerin adresi yapmayı hedeflediği anlaşılıyor.

Akalın'ın rakipleri arasında, Meral Akşener'in desteklediği, teşkilat tabanında İzmir ve Karadeniz'in bazı illerinde güçlü olan Müsavat Dervişoğlu var. Dervişoğlu'nun İyi Parti'nin TBMM Grubu üzerinde de etkili olduğu konuşuluyor. Olağanüstü kongre sonrası süreç için partiyi daha derleyip toparlayacağına inanılıyor. Eski bakanlardan Koray Aydın da Müsavat Dervişoğlu gibi parti içinde "Abi" konumunda olan isimlerden biri. Ancak parti içi "Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu ile ilişkisi iyi, 2028 seçimlerinde her iki isimden birini destekleyebilir" dedikodusunun aleyhine işlediğine inananlar da var.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın 31 Mart seçim akşamı, CHP Genel Merkezi önünde değil de belediye önünde kutlama yapmayı tercih ettiğini hatırladığımızda, İyi Parti'nin yeni döneminde etkili olacağını düşünmek abartı olmaz. Akşener'e yakın isimlerden Buğra Kavuncu'nun da tavrının ne olacağı da merak ediliyor diye yazmıştım. İyi Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Buğra Kavuncu, seçim sonuçlarının ardından Teşkilat Başkanlığı görevinden istifa etmişti. Kavuncu'nun da Akşener'in arkasında olduğu Dervişoğlu'nu destekleyeceği konuşuluyor. Olağanüstü kongreye kadar Dervişoğlu ve Aydın bir araya gelir mi, delegelerin karşısına tek adayla çıkar mı? İhtimal dahilinde… Bahçeli'nin Akşener'e yaptığı "Partinin başında kal" çağrısının manidarlığı şimdi daha iyi anlaşılıyor. Zira partili kaynaklar, kim kazanırsa kazansın İyi Parti'nin Cumhur İttifakı'na yakınlaşmasının ya da dahil olmasının daha da imkânsız hale geldiğini söylüyor. İyi Parti'ye oy veren seçmen de 31 Mart'ta benzer mesaj vermişti.

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Dışişleri ve Diyanet sessiz: İsrail'de polisi bıçakladıktan sonra öldürülen imam Hasan Saklanan'ın hikâyesi 

Hasan Saklanan'ı tanıyan isimler cenazenin kendilerine ne zaman teslim edileceğini bilmediklerini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da resmi bir açıklama henüz yapılmadı

Sendikalar ve CHP yönetimi 1 Mayıs’ta zevahiri kurtardı mı?

Kemal Kılıçdaroğlu’nu ‘değişim’ diyerek yenen yeni yönetimin, 1 Mayıs öncesi ‘Taksim’e yürüyoruz’ çağrısının Saraçhane ile sınırlı tutulmasına tepki oluştu

Kudüs'te öldürülen Diyanet personeli imamın hedefinin Hamas'a katılmak olduğu iddia edildi

"Filistin meselesinden, Suriye'deki şehit haberlerinden etkilenen bir kişiydi. 2018'de Suriye'den şehit haberleri geldiği zaman 'devlet imkan verse de cepheye gitsek' dediğini duymuştum. Şehit olmak onun için önemliydi"