Gündem

Yunanistan'da 6 kişinin öldürüldüğü olayla ilgili şimdiye kadar neler biliniyor?

Olay, Türk mafyasındaki en kanlı saldırı olarak kayıtlara geçecek

13 Eylül 2023 15:48

T24 Dış Haberler

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın Lutsa kasabasında dün yaşanan saldırıda 6 Türk öldürüldü. Olay hem Yunan basınında hem de Türk basınında geniş yer buldu. 6 kişinin öldüğü olayın uyuşturucu bağlantılı bir çetenin 'hesaplaşması' olduğu ve 6 kurbanın içinde bulunduğu araca pusu kurulduğu iddia edildi. 

Olay, Türk mafyasındaki en kanlı saldırı olarak kayıtlara geçecek.

TIKLAYIN | Yunanistan'da sahte kimlikli 6 Türk, taranarak infaz edildi: Uyuşturucu hesaplaşması mı?

Saldırıya ilişkin şimdiye kadar neler biliniyor ve iddialar neler?

İlk olarak Yunan polisinin öldürülen 6 kişinin kimliklerinin sahte olduğu ve saldırıya uğrayan araçlarının da sahte plakalı olduğu öğrenildi. 

Dün Eleftherios Venizelos Havalimanı'nda gözaltına alınan, ancak ismi açıklanmayan bir Türkün saldırıyla bağlantısının olup olmadığı araştırıldığı duyurulmuştu.10 Eylül'de saat 20.30 sıralarında 31 yaşındaki bir Türk, üzerinde 4 adet 9 mm'lik fişek ve iki adet sahte AB üyesi ülke kimlik kartıyla yakalanmıştı. Yakalanan kişinin, "cinayetle herhangi bir ilgisi olduğunu reddettiği" de belirtildi.

Yunan güvenlik güçleri, grubun, Lutsa'da bulunan kiraladıkları evin de yerini tespit ederek, evin vuruldukları yerden beş dakika uzaklıkta, Ulusal Direniş Caddesi üzerinde kısa süreli kiralanan bir mülk olduğu belirtildi. Yetkililerin, cinayete dair ipucu bulmak için evi ayrıntılı şekilde aradığı öğrenildi.

Ayrıca, öldürülen 6 kişinin üzerinde bulunan ve Türkçe mesajlar gösteren ancak kilitli olan altı cep telefonunun da incelemeye alındığı bildirildi.

Öldürülenler Barış Boyun çetesine mensup

Önce Arnavut oldukları söylenen kişilerin kimlik çalışmasında Türk vatandaşı oldukları belirlendi. Olay yerinden 25 boş kovan toplayan Yunan polisi öldürülenlerin kimliklerini gizli tutarken, Türk Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre bu kişiler arasında İtalya’da bir süre hapis yatan Barış Boyun’un adamlarından Doruk Ersu Büyüktunç ile yine Boyun’a yakınlığıyla bilinen Abdurrahman Tekrü, Ömer Kanza, Ozan Kaan Tozlu, Barış Çağan, Burak Tahmaz da yer alıyor.

Çetenin lideri Barış Boyun, Sırp çete lideri Jovan Vukotic'in öldürülmesi olayının ardından şu anda İtalya'da bulunuyor. İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri çete liderinin İtalya'da olduğunu tespit etmesinin ardından INTERPOL aracılığıyla çete lideriyle ilgili kırmızı bültenle yakalamasını çıkardı ve çete liderini İtalyan polisine yakalattı. Boyun yakalanmasının ardından denetimli serbestlikle serbest bıraktı.

Gazeteci Cengiz Erdinç'in X platformundan yaptığı paylaşımlara göre; bir motosiklet ve otomobille düzenlenen saldırın ses kaydından bir otomatik silah kullanıldığı düşünülüyor. Saldırıda dört fail olduğu değerlendiriliyor. Olay yerine ilişkin görüntülerin de teyit ettiği üzere ölenlerden ikisinin otomobilden çıktıklarında vurulduğu biliniyor. 

Yunan istihbarat teşkilatı Ethniki Ypiresia Pliroforion (EYP), saldırıda kalaşnikof kullanılmaması ve 9 milimetrelik tabancalar kullanan eğitimli tetikçiler tarafından gerçekleştirilmesi nedeniyle olayın siyasi bir boyutu olduğunu değerlendiriyor.