Dünya

Rotterdam Belediye Başkanı: "Bakan gelmeyecek" diye garanti verdiler, yalan söylediler

"Başkonsolos insanları, bakanın konuşma yapacağını söyleyerek çağırdı"

13 Mart 2017 15:36

Rotterdam Belediye Başkanı Ahmet Abutalip, Hollanda ile Türkiye arasında yaşanan "ziyaret" kriziyle ilgili olarak açıklama yaptı. Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız'ın kendilerine 'bakanın konsolosluğa gitmeyeceğine' dair garanti verdiğini öne süren Abutalip, “Tamamen yalan söyledi" ifadesini kullandı. 

Erdoğan’ın ‘Nazi kalıntıları’ suçlaması ile ilgili olarak, “Benim, Naziler tarafından bombalanan bir kentin belediye başkanı olduğumu bilmeliler” diyen Abutalip, Türkiye kökenli seçmenlerin Rotterdam Başkonsolosluğu'nun girişimi ile sokağa çağrıldığını öne sürdü.

Hollanda'ya çifte nota

Ne olmuştu?

Türkiye - Hollanda ilişkileri tarihin en büyük diplomatik krizlerinden birini yaşıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Hollanda'ya girişinin engellenmesi sonrası Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın da Rotterdam'daki Başkonsolosluk binasına girmesine izin verilmedi. Bakan Kaya'nın bazı korumalarının gözaltına alındığını bildirilirken "Persona non grata" (istenmeyen kişi) ilan edilen Bakan Kaya, Hollanda'dan sınır dışı edildi.

Twitter hesabından açıklama yapan Kaya, "Demokratik ve insani değerler ayaklar altına alınarak Nijmegen sınırından Almanya'ya götürülüyorum. Tüm vatandaşlarımız adına bunu kınıyorum. Bu faşist uygulama karşısında Demokrasi adına dünyanın tavır alması gerekiyor! Bir kadın bakana yapılan bu muamele asla kabul edilemez" ifadesini kullandı.

"Bedelini ödeyecekler"

Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'un "Türkiye ile ilişkilerimizi düzelteceğiz" ifadesiyle ilgili olarak  "Dur sen daha dur. Neyi düzelteceksin. Daha sen bedel ödemedin, önce bunun hesabını vereceksin" dedi.

Hollanda için "Muz Cumhuriyeti" benzetmesi yapan Erdoğan, Avrupa Birliği'ne (AB) de Hollanda'ya yaptırım uygulama çağrısında bulundu.

"Büyüelçi Türkiye'ye adım atamayacak"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Hollanda Büyükelçisi'nin Türkiye'ye giremeyeceğini belirterek "Tatildeki Hollanda Büyükelçisi Türkiye'ye adım atamayacak; bizlerden özür dileyecekler" dedi.