Gündem

Reuters: Rusya Devlet Başkanı Putin, 12 Şubat'ta Türkiye'ye geliyor

Putin, Rusya'nın Ukrayna'yı topyekûn işgalinin başlamasının ardından ilk kez bir NATO ülkesini ziyaret etmiş olacak

01 Şubat 2024 11:40

T24 Haber Merkezi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 12 Şubat'ta Türkiye'ye ziyarette bulunacağı bildirildi. Putin, Rusya'nın Ukrayna'yı topyekûn işgalinin başlamasının ardından ilk kez bir NATO ülkesini ziyaret etmiş olacak. 

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Rusya Devlet Başkanı Putin'in mevkidaşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmek üzere 12 Şubat'ta Türkiye'ye geleceğini söyledi. 

Putin'in yurtdışı seyahatleri, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Ukraynalı çocukların Rusya'ya sürgün edilmesinin savaş suçu olduğu iddiasıyla hakkında tutuklama kararı çıkardığı geçen yılın Mart ayından bu yana kısıtlı. Türkiye, UCM'nin Roma Statüsü'ne taraf olmaması nedeniyle Putin, tutuklanma kaygısı olmaksızın Türkiye'ye seyahat edebilir.

Karadeniz Tahıl Girişimi'ni canlandırma çabaları

Ankara, Moskova'nın bir yıllık uygulamanın ardından geçtiğimiz Temmuz ayında çekilmesinin ardından, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin aracılık ettiği ve Ukrayna limanlarından korumalı ihracat yapılmasını sağlayan Karadeniz Tahıl Girişimi'ne geri dönmesi için Rusya'yı ikna etmeye çalışıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan anlaşmaya alternatiflerin kalıcı bir çözüm sağlayamayacağını; Kiev anlaşmanın yeniden canlandırılması için görüşmelerin sürdüğünü; Moskova anlaşmanın yeniden yürürlüğe girmesiyle ilgilenmediğini söylüyor. 

Çarşamba günü erken saatlerde Türkiye ve Ukrayna, Türk inşaat firmalarının Rusya ile savaştan zarar gören Ukrayna altyapısının yeniden inşasında yer almasına izin veren bir anlaşma imzaladı.

TIKLAYIN | Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Türkiye-Ukrayna görev gücünün ilk toplantısını Ukrayna'da gerçekleştireceğiz

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Şubat'ta Mısır'ı ziyaret edeceği de iddia ediliyor.

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini onaylamıştı

1 yılı aşkın süredir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın itirazlarıyla devam eden İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması süreci, 23 Ocak'ta sona ermiş; TBMM Genel Kurulu'nda İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, 287 "evet" oyuyla kabul edilmişti. 

TIKLAYIN | Genel Kurul'dan onay çıktı: TBMM'den İsveç'e NATO vizesi!

TIKLAYIN |  TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması dünya basınında: Erdoğan'ın 'U dönüşü'

TIKLAYIN | Rusya'dan TBMM'nin İsveç kararına tepki: Türkiye'nin bir bloğun çıkarları doğrultusunda hareket etmesi üzücü

Kanunun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanıp Resmi Gazete'de yayımlanması ve belgelerin ABD'ye teslim edilmesiyle Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine resmen vize vermiş oldu.