Dünya

Pentagon: Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onayladığı belgeyi almayı "sabırsızlıkla" bekliyoruz

ABD Büyükelçisi, “Önce İsveç'i Washington'a resmen bildirin, F-16 için adımı hemen atalım" mesajı vermişti

26 Ocak 2024 00:48

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) İsveç'in NATO üyeliğine kabul edilmesine yönelik tasarıyı onayladığına dair belgenin kendilerine ulaşmasını "sabırsızlıkla" beklediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğine destek veren kararının Resmi Gazete'de sayısında yayımlanmasının hemen ardından protokolü onayladı. Böylece gözler, Washington-Ankara hattında işleyecek sürece çevrildi. ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü ülkesinin yasama organı olan Kongre'ye, TBMM'nin İsveç onayını mütakiben Türkiye'ye 20 milyar dolarlık F1-6 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışını desteklediğini belirten bir mektup gönderdi. Ancak Dışişleri Bakanlığı 15 günlük sayacı başlatacak resmi bildirimi henüz yapmadı. Resmi bildirimin ardından Kongre’nin 20 milyar dolarlık satışa itiraz için 15 günü bulunuyor. Yönetimlerin pek tercih etmediği bir uygulama olsa da, yürütmenin yasamadan gelen bu itirazı yok sayma hakkı bulunuyor. 

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

"Türkiye parlamentosunun, son derece yetenekli bir savunma ortağı olarak İsveç'in (NATO'ya) kabul protokolünü onayladığına" değinen Singh, "Türkiye'nin onay belgesini almayı ve Macaristan'ın da bu konuda da hızla harekete geçmesini sabırsızlıkla bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Singh, İsveç'in 32. üye olarak NATO'ya katılımının, "ittifakı güçlendirmekle kalmayacağını", aynı zamanda "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına karşı, birliktelik mesajı" göndereceğini ifade etti.

TIKLAYIN - Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO vizesini onayladı; F-16 bildirimi için belgelerin Washington'a gitmesi bekleniyor

Sözcü Yardımcısı, Pentagon'un, ABD Kongresi'nin Türkiye'ye F16 savaş uçaklarının verilmesi konusundaki tartışmalara katılıp katılmadığıyla ilgili soruları ise yanıtsız bıraktı.

Singh, "Türkiye'nin elbette kilit bir müttefik olduğunu ve F16 sağlanması konusunda bir çözüm üzerinde çalıştığımızı belirtmenizi tercih ederim." demekle yetindi.

Protokolü okumak için buraya tıklayabilirsiniz. 

ABD askerlerinin Irak'tan çekilmediğini yineledi

Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, ABD ile Irak arasında oluşturulduğu duyurulan Yüksek Askeri Komisyonu'nun (HMC) gündeminde Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesinin yer almadığını yineledi.

ABD güçlerinin "Irak Hükümeti'nin daveti üzerine" bölgede bulunduğunu vurgulayan Singh, "DEAŞ'a karşı mücadele için Irak'tayız. 10 yıl önce gördüğümüz tehdidin bugün karşı karşıya olduğumuz tehditle aynı olmadığından emin olmak istiyoruz." dedi.

Singh, Irak kanadından yapılan farklı açıklamaların hatırlatılması üzerine, "Irak Hükümeti'nin açıklamasında IŞİD'in tamamen bittiği yönünde bir açıklama gördüğümü sanmıyorum." sözlerini kaydetti.

Savunma Bakanı Lloyd Austin, sabah yaptığı yazılı açıklamada, HMC’nin, 7-8 Ağustos 2023’te Washington'da yapılan ABD-Irak Ortak Güvenlik İşbirliği Diyaloğu sırasında iki tarafın taahhüt ettiği sürecin devamı olduğunu belirtmişti.

Savunma Bakanlığı, aynı saatlerde konuyla ilgili, ordu yetkililerinin de katıldığı kapalı bir basın toplantısı düzenlemişti.

ABD’nin halihazırda Irak’ta yaklaşık 2 bin 500 askeri bulunuyor.