Gündem

Murat Yetkin: Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya üyelik kararını Meclis’te onaylatarak, Biden’ın F-16 sözünü yerine getirme riskini alma ihtimali yükseliyor

17 Ocak 2024 16:59

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Meclis Genel Kurulu’nda terörle mücadeleye ilişkin bilgilendirme oturumunda söz alan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açıklamalarını değerlendirdi. Yetkin, "Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya üyelik kararını yakın zamanda Meclis’te onaylatarak ABD Başkanı Joe Biden’ın F-16 sözünü yerine getirme riskini alma ihtimali yükseliyor." görüşünü aktardı. 

Yetkin iki bakanın açıklamasıyla ilgili, "Türkiye’nin PKK’ya karşı mücadele stratejisinde dönüm noktasının 2016 olduğunu söylüyorlar ama 2016 olmasındaki asıl etkenin her ikisinin de gayet iyi bildiği 15 Temmuz 2016 darbe girişimi olduğunu söylemiyorlar."  diyen Yetkin yazısında özetle şu ifadeleri kullandı:

"Hem savunma hem dışişleri bakanlarının ifadeleri, “tehdidi kaynağında bertaraf etme” stratejisinin yeni boyutlar eklenerek devam edeceğini gösteriyor. Bunda sadece PKK’nın son saldırıları değil, kuzeyde Rusya’nın Ukrayna’ya savaşı gibi Gazze Krizinin de -yayılma tehlikesiyle birlikte- kısa sürede sona ermeyeceği saptamasının rol oynadığı anlaşılıyor.

Bu durumda Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya üyelik kararını yakın zamanda Meclis’te onaylatarak ABD Başkanı Joe Biden’ın F-16 sözünü yerine getirme riskini alma ihtimali yükseliyor. Erdoğan ve kabinesi böyle bir kararın 31 Mart yerel seçimleri seçim öncesi; iç siyasette yükü biraz arttırsa da diplomasi cephesinde yükünü azaltacağını hesaplıyor olabilir."

Bu yazı yetkinreport sitesinden alınmıştır...


TIKLAYIN - Meclis'te terörle mücadele gündemi | Bakanlar bilgilendirme yaptı, muhalefet tepki gösterdi: Tek bir sorumlu çıkmayacak mı?