Gündem

Motokuryenin ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğluna 27 bin TL para cezası!

Motokuryenin ölümüne neden olan Mohammed Hassan Sheikh Mohamud, 27 bin 300 lira adli para cezası ödeyecek

16 Ocak 2024 12:20

Fatih'te motokuryeye çarparak ölümüne neden olan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Mohammed Hassan Sheikh Mohamud, "Taksirle ölüme neden olmak"tan 2 yıl 6 hapis cezası verildi. Hapis cezası adli para cezasına çevrildi. Mohammed Hassan Sheikh Mohamud, 27 bin 300 lira adli para cezasına çarptırıldı, 6 ay süreyle ehliyetinin geri alınmasına karar verildi. Göçer'in babası Metin Göçer'in avukatı karara itiraz edeceklerini belirtirken, Kurye Hakları Derneği Başkanı Mesut Çeki, "Bir motokuryenin canı, karşı taraf yüzde 75 kusurluyken 27 bin TL olamaz" diyerek tepki gösterdi.

İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık Mohammed Hassan Sheikh Mohamud gelmezken avukatları katıldı. Soruşturma aşamasında şikayetini geri alan Yunus Emre Göçer'in eşi Öznur Göçer ve avukatı Iyaz Çimen de duruşmaya katılmadı. Ölen Yunus Emre Göçer'in babası Metin Göçer'in avukatı ise duruşmaya "şikayetçi" sıfatıyla katıldı. Duruşmayı, Göçer'in motokurye arkadaşları takip etti. 

Eşi feragat dilekçesi sundu 

Hakim, sanığın celse arasında mevcutlu olarak getirilerek savunmasının alındığını belirtti. Şikayetçi Öznur Göçer'in avukatı Iyaz Çimen'in 27 Aralık tarihli dilekçesiyle dava ve şikayet haklarından feragat ettiği de tutanağa geçti. 

Baba şikâyetçi oldu 

Baba Metin Göçer'in avukatı Tuğba Aydın, müvekkilinin Yunus Emre Göçer'in babası olduğunu belirterek davaya katılma taleplerinin olduğunu, şikayetçi olduklarını ve sanığın cezalandırılmasını talep ettiklerini söyledi. Avukat Aydın, araştırılmasını istedikleri bir husus olup olmadığı sorusuna "Yoktur, dosya tamamlanmıştır" diye cevap verdi. Sanık avukatları da araştırılmasını istedikleri husus olmadığını belirttiler.

Duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasında, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi raporlarına göre sanığın asli kusurlu olduğu, ölen Yunus Emre Göçer'in ise tali kusurlu olduğunu belirterek sanığın "Taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

"Yaraları sarmak için gayret gösterildi"

Mütalaa üzerine söz verilen sanık Mohamud'un avukatı Şeyda Yıldırım, "Sonuçları itibariyle çok üzücü olan bu olay bir kazadan ibarettir. Müvekkil tarafından olay sonrasında mümkün olduğunca müşteki tarafın acıları paylaşılmaya çalışılmış, yaraları sarmak için elinden gelen gayret gösterilmiştir. Biz bu hususta başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Bundan sonrasını mahkemenin takdirine bırakıyoruz, lehe hükümlerin uygulanmasını talep ediyoruz" dedi.

Mahkeme, kısa bir aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme, sanığın sabit olan "Taksirle ölüme neden olma" suçundan önce 3 yıl hapis cezasına, sanığın sosyal geçmişi, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın geleceği üzerindeki etkisi dikkate alınarak ceza 2 yıl 6 ay hapis cezasına indirildi. Sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlık ve suçun işlenmesindeki özellikler dikkate alınarak hapis cezasını 27 bin 300 lira adli para cezasına çevirdi. Bu paranın 10 eşit taksitte ödenmesine karar veren mahkeme, Ankara Emniyet Müdürlüğünce verilen sürücü belgesinin 6 ay süreyle geri alınmasına hükmetti. Mahkeme, adli emanette olan Yunus Emre Göçer'e ait siyah renkli kaskın ise karar kesinleşince mirasçılara teslimine karar verdi. Karara istinaf yolunun açık olduğu da belirtildi.

"İtiraz edeceğiz"

Yunus Emre Göçer'in babası Metin Göçer'in avukatı Tuğba Aydın karara itiraz edecekleri söyledi. Göçer'in kurye arkadaşlarından Mesut Çeki, İstanbul Adliyesi önündeki meydanda basın açıklaması yaptı.

Kurye Hakları Derneği Başkanı Mesut Çeki, "Uzun zamandır bu mahkemeyi bekliyorduk. Süreci bütün basın biliyor, şaşkınlıkla izledik. Çünkü savcılık mütalaasında yüzde 75 kusuru karşı tarafa verdi, şoföre Somali Cumhurbaşkanın oğluna verdi. Asli kusurlu dedi. Yunus Emre için de ayna kontrolünde gerekli özeni göstermediği için bilirkişi raporuna istinaden yüzde 25 tali kusur dedi. Karar çıktı. Ama karar çıkmadan önce şöyle bir durum oldu. Yunus Emre Göçer'in babasının vekili şikayetçi olduğunu söyledi. Aileden biri ceza almasını istedi. Ve karar 3 yıl hapis cezası taksirle adam öldürme ve bu çeşitli indirimlerle 2 yıl 6 aya indirildi. Ama şunu biliyorum. Bir moto kuryenin canı karşı taraf yüzde 75 kusurluyken 27 bin TL olamaz" dedi.

Geçen sene 68 motokuryenin trafik kazasında öldüğünü belirten Çeki, "Yani bir kişi benim ölümümden yüzde 75 sorumlu olacak, ama 27 bin lira kurtulacak. Bir gün bile hapse girmeyecek" diye konuştu.

Ne olmuştu?

Avrasya Tüneli'nin Aksaray çıkışında 30 Kasım'da meydana gelen kazada ağır yaralanan motokurye Yunus Emre Göçer, kaldırıldığı hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

Zanlının kusur durumu için savcılıkça istenen bilirkişi raporunda, araç sürücüsünün "asli kusurlu" olduğu tespiti yer almıştı.

Raporda ifadesine yer verilen şüpheli ise Göçer'in kullandığı motosikletle bir anda sinyal vermeden frene basıp sağa dönüş yaptığını, kendisinin de frene bastığını ancak duramayıp motosiklete çarptığını belirtmişti.

Soruşturma kapsamında, araç sürücüsü Muhammed Hasan Şeyh Mahmud hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Öte yandan savcılık, kazaya ilişkin ilk kusur tespiti yaparak araç sürücüsü hakkında "kusursuzluk raporu" veren polisler ve sosyal medyada yer alan polis memurlarının Göçer'in eşini arayarak intihar ettiğini söylediği iddiasına ilişkin de resen soruşturma başlatmıştı. 

TIKLAYIN - Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun motokuryenin ölümüne neden olduğu kazanın yeni görüntüleri ortaya çıktı

TIKLAYIN-Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu hakkında istenen ceza belli oldu: Yunus Emre Göçer'i suçlamış!

TIKLAYIN - Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlunun karıştığı kazada Adli Tıp raporu

TIKLAYIN-Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüştü: Gündemde Yunus Emre Göçer yok, Etiyopya var

TIKLAYIN - Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlunun ifadesi ortaya çıktı: "Başında kask yoktu" demiş!