Gündem

Moskova saldırısında yer alan IŞİD militanları İstanbul'da ne yaptı?

Moskova'da son açıklanan verilere göre en az 139 kişinin hayatını kaybettiği ve IŞİD'in üstlendiği Crocus City Hall konser salonuna saldırıda yer alan IŞİD militanlarının Türkiye rotasına ilişkin yeni iddialar gündeme geliyor

26 Mart 2024 13:14

T24 Dış Haberler

Moskova'daki Crocus City Hall saldırısının zanlısı olarak Rusya'da mahkemeye çıkarılan dört IŞİD militanından ikisinin saldırıdan önce, Şubat ayında İstanbul'da olduğu ve 2 ya da 4 Mart'ta uçakla Türkiye'den ayrılarak Rusya'ya gittiği iddia edildi. Reuters, söz konusu iddianın ismini vermek isteyen bir Türk yetkili tarafından da doğrulandığını yazdı. 

Moskova'da son açıklanan verilere göre en az 139 kişinin hayatını kaybettiği ve IŞİD'in üstlendiği Crocus City Hall konser salonuna saldırıda yer alan IŞİD militanlarının Türkiye rotasına ilişkin yeni iddialar gündeme geliyor. İddiaya göre 4 saldırgandan ikisi saldırıdan önce, şubat ayında Türkiye'deydi. İddiaları hem gazeteci-yazar Murat Yetkin hem de gazeteci Hale Gönültaş gündeme getirdi. 

TIKLAYIN | Moskova saldırısını yaşayan S.Y., T24’e konuştu: "Ya hızlanıp buradan çıkacağız ya da burada öleceğiz" dedik

Fatih'te aynı otelde kalıp aynı uçakla Rusya'ya dönmüşler

Gazeteci-yazar Murat Yetkin'in yetkinreport'ta yer alan "İşte Moskova terör eylemindeki IŞİD militanlarının Türkiye seyahatleri" başlıklı haberinde Tacikistan kökenli 4 IŞİD militanından Shamsidin Fariduni'nin 20 Şubat 2024’te Moskova’dan havayoluyla İstanbul’a geldiğini ve 21 Şubat’ta Fatih’te bir otele yerleştiğini yazdı. Yetkin, güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde Fariduni'nin 23 Şubat’ta Mart’ta “Aksaray İstanbul” konumuyla Fatih’ten 8 fotoğrafı Instagram hesabında yayımladığını ve otelden 27 Şubat’ta ayrılarak 2 Mart’ta da yine İstanbul Havalimanı'ndan Rusya'ya döndüğünü yazdı. 

Rus devlet ajansı RIA Novosti, Moskova'daki saldırının tutuklanan zanlılarından
Fariduni Şamsidin'in, geçen ay İstanbul'dan fotoğraf paylaştığını yazdı

Yetkin yine saldırıda yer aldığı için tutuklanan bir diğer saldırgan olan Saidakram Rajabalizoda'nın da Fariduni’den bir ay kadar önce, 5 Ocak 2024’te İstanbul’a geldiğini ve aynı gün Fatih’te bir otele yerleştiğini yazdı. Rajabalizoda'nın kaldığı otel, daha sonra Faruduni'nin de kalacağı otel. Ancak Yetkin'in aktardığına göre Rajabalizoda, Fariduni’nin otele giriş yaptığı gün otelden ayrıldığı saptandı. Sonra o da Fariduni ile aynı uçakta 2 Mart’ta Moskova’ya döndü. 

Kritik sorular

Gazeteci-yazar Yetkin, Moskova saldırısı zanlılarının İstanbul'da bulunduğu iddialarıyla ilgili köşesinden kimi sorular yöneltti. Yetkin, yazısında şu noktalara dikkat çekti: 

"Rajabalizoda 21 Şubat-2 Mart, Fariduni ise 27 Şubat 2 Mart arasında nerede kalmış, ne yapmışlar? Henüz bu bilgiye -belki güvenlik birimleri sahip ama biz- sahip değiliz.
İkincisi, bu şahıslar Türkiye’ye nasıl bu kadar rahat girip çıkabilmişler? Güvenlik kaynaklarından buna bir yanıt alabiliyoruz: çünkü haklarında “aranırlık kaydı” bildirimi yokmuş, dolayısıyla pasaportlarını gösterip rahatça giriş-çıkış yapabilmişler.

Güvenlik kaynakları, bu kişilerin Türkiye’de geçirdiği sürenin kısalığı nedeniyle “radikalleşmeye” yetmeyeceğini söylüyorlar.

Öte yandan bu kişilerin IŞİD’in daha çok Orta Asya ülkeleri ve Afganlardan oluşan Horasan Vilayeti kolundan, DAEŞ-H (ISİF-H) üyesi oldukları konusunda görüş birliği oluşuyor"

TIKLAYIN | Moskova saldırısı: Arkasında kim var, sonuçları ne olacak, adı geçen IŞİD-H grubunun Türkiye ile bağlantısı ne?

Şişli ve 4 Mart iddiası

Artı Gerçek'ten Hale Gönültaş da "Rusya'daki saldırgan dört gece Şişli'de otelde kalıp Başakşehir'e geçmiş" başlıklı haberinde Moskova saldırısının zanlısı Şamsidin Fariduni’nin, Şişli'de bir otelde kaldığı, ardından Başakşehir'de bir eve geçtiği tespit edildiğini yazdı. Gönültaş, saldırı zanlısının 4 Mart'ta İstanbul'dan ayrıldığını ve Fariduni’nin İstanbul’dayken kimlerle temas kurduğunun, Başakşehir’deki evde kimlerle kaldığının ve İstanbul’a ne amaçla geldiğinin bilgisinin verilmediğini aktardı. 

Türk yetkili doğruladı 

Reuters'a adının açıklanmaması koşuluyla konuşan bir Türk yetkili de Şamsidin'in Türkiye'de bulunduğunu doğruladı.

Yetkili Tacikistan uyruklu Şamsidin ve bir diğer saldırganın "Rusya'da oturma izinlerini yenilemek için kısa bir süreliğine Türkiye'ye giriş yaptıklarını ancak radikalleşmelerinin burada gerçekleşmediğini" öne sürdü.

Yetkili saldırganlar hakkında herhangi bir tutuklama emri bulunmadığını, yani Türkiye ile Rusya arasında serbestçe seyahat edebildiklerini belirtti ve saldırganların uzun süredir Moskova'da yaşadığını sözlerine ekledi.

Türk yetkili son olarak saldırganlardan ikisinin 2 Mart 2024 tarihinde aynı uçakla Moskova'ya gitmek üzere Türkiye'den ayrıldığını belirtti.