Ekonomi

Mahfi Eğilmez: Kapitalizm belki bir krizi daha atlatabilir ama sonrası için aynı şeyi söylemek mümkün değil

12 Nisan 2024 10:34

Türkiye’nin önde gelen iktisatçılarından, kamuda ve özel sektörde üst düzey yönetsel görevler üstlenen Dr. Mahfi Eğilmez, yeni kitabı Yeni Ekonomi - 21. Yüzyıla Özgü Yaklaşımlar ile ilgili Gazete Oksijen'den Kahraman Çayırlı'nın sorularını cevapladı. Eğilmez, ülkelerin ihtiyaçlarına özel yaklaşımlar sunmayan ekonomi politikalarının sorunları çözmekte yetersiz kaldığını, gelişmiş ekonomilerde geliştirilen politikaların gelişmekte olan ülkelere uyarlanması gerektiğini vurguladı. Kapitalizmin esnekliği sayesinde "batacak" denilen dönemlerde bile çıkış kapısı bulduğunu dile getiren Eğilmez, "Bununla birlikte kapitalizm artık bu esnek yapının sınırlarına dayanmış görünüyor. Belki bir krizi daha atlatabilir ama sonrası için aynı şeyi söylemek mümkün değil" dedi. 

TIKLAYIN - Mahfi Eğilmez’in 26. kitabı yayımlandı: Yeni Ekonomi, 21. Yüzyıla Özgü Yaklaşımlar

Gazete Oksijen'den yer alan söyleşinin bir kısmı şöyle:

Yeni kitabınızı yazmaya nasıl karar verdiniz? Kitabınızın ismi neden Yeni Ekonomi?

Uzunca bir süredir ekonomi biliminin bazı temel varsayımlarının gerçek dünyadan kopuk olduğunu düşünüyorum. Mesela serbest piyasa varsayımı gibi... Ekonomi bilimi bugünkü haliyle serbest piyasa sistemini esas alıyor. Oysa böyle bir piyasa yok. Hiçbir zaman da olmadı. Yanlış varsayımla yola çıkıp doğru sonuca varmak mümkün değil. Konu ekonomi politikasına gelince iyice sıkıntılı bir hâl alıyor. Çoğu gelişmiş ekonomide geliştirilmiş politikaları alıp gelişmekte olan ülkelere aynen uygularsanız sonuç hüsran oluyor. Bu kitap bu teori ve politik algının yeniden gözden geçirilip özellikle bizim gibi gelişmekte olan ekonomilere nasıl uyarlanabileceğini anlatıyor. Bu çerçeveden bakınca da ekonomi biliminin ve ekonomi politikalarının evrenselliği yaklaşımına karşı çıkıyor. Eski, genelleştirici ekonomi anlayışından farklı bir bakış açısı sunduğu için de adı Yeni Ekonomi oldu.

Eskiden fiziksel üretim konuşulurdu; tarımda, sanayide üretimi arttırmak için neler yapılması gerektiği tartışılırdı. Şimdilerde faizin artırılması, düşürülmesi en ön plana çıkan konular oldu
Size göre kapitalizmin en büyük çıkışsızlığı nerede?

Sermayenin ekonomiyi ve hatta sosyal ve siyasal yaşamı yönetmesini esas alan kapitalist sistem oldukça ilginç bir sistemdir. Her şeyden önce esnekliği oldukça yüksek olduğu için battı batıyor denildiği birçok dönemde yeni bir çıkış kapısı bularak sıyrılmayı başarmıştır. Kuşkusuz bu başarının altında sermayenin gücünün emekten çok daha fazla olmasının etkisi var. Bununla birlikte kapitalizm artık bu esnek yapının sınırlarına dayanmış görünüyor. Belki bir krizi daha atlatabilir ama sonrası için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayın