Gündem

Kırklareli'deki sel felaketinde kayıp 6'ncı kişinin de cansız bedenine ulaşıldı

6 kişinin ölümüne neden olan ve hakkında gözaltı kararı bulunan bungalov evlerin işletmecisi Bülent B. aranıyor

07 Eylül 2023 09:09

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde önceki gün kuvvetli yağışın ardından meydana gelen selde, 'Sisli Vadi' bungalov evlerinde tatil yapan 5 kişi yaşamanı yitirdi, kayıp olan 6'ncının kişinin de cansız bedenine bugün ulaşıldı.

Longoz Ormanları'ndaki 'Sisli Vadi' içinde yer alan turistik 18 bungalov evin ruhsatsız olduğu ortaya çıkarken, hakkında gözaltı kararı bulunan bungalov evlerin işletmecisi Bülent B. aranıyor.

Bakan Yardımcısı'ndan açıklama: Arama kurtarma faaliyetleri sonlandırıldı 

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde kuvvetli yağışın ardından meydana gelen ve aranan son kişinin de cansız bedeninin bulunmasının ardından gazetecilere açıklama yaptı. Kırklareli'de arama çalışmalarını koordine eden Karaloğlu, Ahmet Baki Şimşek'in cansız bedeninin bulunmasının ardından arama kurtarma faaliyetlerinin sonlandırıldığını söyledi.

Arama kurtarma faaliyetlerinin toplam 12 kişiye yönelik yapıldığını söyleyen Karaloğlu, "Bildiğiniz gibi bizim bölgede arama kurtarma faaliyetlerine muhatap olan 12 vatandaşımız vardı. Bunların 6 tanesini sağ olarak kurtarmıştık, 3 yaralımız vardı. İkisinin Kırklareli Eğitim Araştırma Hastanesi'nde tedavisi tamamlandı ve taburcu oldu. Bir yaralımız da şu anda İstanbul Kartal Eğitim Araştırma Hastanemizde tedavisi devam ediyor. Kalan 6 vatandaşımızın ilk gün 2'sine, dün de 3 vatandaşımıza ulaştık. Son kalan vatandaşımız Ahmet Baki Şimşek, emekli öğretmen. Burada bugün cansız bedenine ulaştık ve böylece 6 vatandaşımız bu olayda hayatını kaybetmiş oldu ve tamamına da ulaşmış olduk. Biz artık arama kurtarma faaliyetlerini sonlandırıyoruz" diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Karaloğlu

"Artık yapılan uyarıları ciddiye alalım"

Benzeri felaketlerin bir daha yaşanmamasını dilediklerini söyleyen Karaloğlu, "Dün de ifade ettik, bugün de. Ülkemizin belli bölgelerinde yine Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün sarı ve turuncu uyarıları var. Artık milletimizin, vatandaşlarımızın yapılan uyarıları ciddiye alması, mal ve can güvenliği açısından son derece önemli. Turuncu ihbar gelince vatandaşlarımıza SMS olarak da AFAD olarak da uyarıda bulunuyoruz. Yapılan uyarıları vatandaşlarımızın dikkate almasını temenni ediyoruz. Rabbim ülkemizi her türlü afetten korusun diye dua ediyor, hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

"İşletme daha önce de mühürlendi"

Bungalov evlerin işletme sahibi Bülent B. hakkında gözaltı kararı olduğunu hatırlatan Karaloğlu, başsavcılığın ortakları ve işletme müdürü ile ilgili de işlem başlattığını söyledi. Karaloğlu, "İşletmenin ruhsatsız olduğunu, izinsiz olduğunu, bölgenin bir tarım arazisi olduğunu daha önce de sayın bakanımız Ali Yerlikaya, İstanbul'da açıklamışlardı. Başsavcılığımız olayı soruşturuyor. Sahibiyle ilgili bir gözaltı kararı var ve kendisini şu anda ekipler arıyorlar. İnşallah en yakın zamanda gözaltı kararı gerçekleşecek. Ortakları ve işletme müdürleriyle ilgili de şu anda başsavcılığımızın yine çalışmaları var. Artık olay adliyeye intikal etmiş durumda. Başsavcılığımız olayın bundan sonraki adli boyutunu götürecek. Ama tekrar ediyorum bölgedeki işletme daha önce özel idaremiz tarafından mühürlenmiş, yıkım kararı olan bir işletme. Maalesef bu afet de başımıza gelmiş oldu" diye konuştu. (DHA)

 

Aramalar üçüncü günde de sürdü, son kişinin de cansız bedenine ulaşıldı 

AFAD, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Jandarma Arama Kurtarma, itfaiye, Ulusal Medikal Kurtarma ekipleri, Polis Arama Kurtarma Timleri ve askeri birliklerin, selin sürüklediği bungalov evlerin bulunduğu alanın yakınında kaybolan kişiyi gece termal kameralarla süren arama çalışmaları gün ışımasıyla karadan ve havadan devam etti. 

Sisli Vadi mevkiinde suyun çekildiği tesisin bulunduğu alan ve çevresindeki çalışmalarda ekipler, selle gelen tomruk ve ağaçların çevresine ve altlarına baktı. 5 kilometre uzunluğundaki vadide 900'ü aşkın kişinin çalışma yürüttüğü alanda iş makineleri de öbeklenmiş kütük, tomruk ve ağaç birikintilerini kaldırdı. 

Arama çalışmalarına katılan birlikler 

Aramaya komando birlikleri de katıldı

Arama kurtarma çalışmalarına çok sayıda komando birlikleri de katıldı. Orman köylüsü selin sürüklediği tomruk ve kütüklerin kaldırılması çalışmalarına yardım etti. Arama kurtarma köpekleri de bölgede arama çalışmalarına katıldı. 

Ne olmuştu? 

Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde önceki gün sabaha karşı başlayan sağanak, İğneada beldesinde su baskınları ve dere taşkınlarına yol açmıştı. DSİ verilerine göre bölgeye son 500 yılda en yoğun yağışın düştüğü belirlenmiş, 24 saatte metrekareye 196 kilogram yağış düşmüştü.

Yağış nedeniyle Değirmen Deresi'nden taşan suyun Demirköy ile İğneada'yı birbirine bağlayan kara yolundan akması nedeniyle bir süre yol trafiğe kapatılmış, suların çekilmesi sonrası trafik akışı yeniden başlamıştı.

Ormancılık faaliyetlerinin sürdürüldüğü bölgede dizili tomrukların yanı sıra köklerinden sökülen ağaçlar sel suları ile sürüklenerek bungalov evlerin bulunduğu tesise ulaşmış, bu tomruklar ve ağaç kütüklerinin de etkisiyle evler sürüklenmişti. Bölgeye sevk edilen ekipler, tesiste kalan 12 kişiden taşkının ardından haber alınamaması üzerine arama kurtarma çalışması başlatmıştı.

Ormanda mahsur kalanlardan 6'sı dün kurtarılmıştı. Bölgede ikisi önceki gün, üçü de dün olmak üzere 5 kişinin cesedine ulaşılmıştı. 

Bungalov evleri ruhsata aykırı olarak inşa ettiği belirlenen işletme sahibi hakkında, "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan gözaltı kararı verilmişti. 

Bir turizm gıda tarım ve hayvancılık şirketi üzerine kayıtlı bungalov evlerin işletmecisi olduğu belirtilen ve gözaltı kararı verilen Bülent B.'nin aranmasının sürdüğü belirtildi.

Bugün ise bungalov evlerin bulunduğu bölgede kayıp olan 6'ncı kişinin de cansız bedenine ulaşıldı. 

TIKLAYIN - Kırklareli'ndeki sel felaketinin yaşandığı bungalov evlerin işletme sahibi hakkında gözaltı kararı

TIKLAYIN - Kırklareli'nde şiddetli yağış 5 kişinin hayatına mâl oldu; kayıp 1 kişi aranıyor

TIKLAYIN - Bakan Yerlikaya: İstanbul'da sel ve su baskınlarından etkilenen ailelere, hane başına 15 bin lira ödeme yapılacak

TIKLAYIN-İstanbul'da sel felaketi: İkitelli mobilyacılar sitesi büyük zarar gördü

TIKLAYIN - Arnavutköy'de ev ve iş yerlerini su bastı: Hasar gün aydınlanınca ortaya çıktı