Gündem

Karar yazarı Akyol: Bir ülke için 'beyin' kaybından daha büyük ne olabilir?

27 Eylül 2023 09:34

Karar yazarı Taha Akyol, sağlık sektöründe son dönemlerde iyice artan 'uzman hekim bulamama' sıkıntısına değinerek, " Birçok hasta ‘bizde uzman doktor yok’ denilerek başka hastaneye gönderiliyor. Devlet hastaneleri aylarca sonrasına randevu verebiliyorlar." dedi.

Akyol, AKP iktidarının son 10 yılında uyguladığı 'irrasyonel' politikaların beyin göçüne neden olduğunu ifade ederek "Git-me-sin-ler" başlıklı köşe yazısında şu ifadeleri kullandı.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Batı’ya gönderdiğimiz öğrenciler zihinleri iğfal edilmiş halde ülkelerine döndüler” diye konuşması hatırlardadır. (22 Eylül 2018)

Bir doktorun, mühendisin, işletmecinin, akademisyenin “zihni” ne olursa olsun, asıl değeri onun “beyni” değil midir? Onun içindir ki mesela Almanya gibi bir ekonomi devi, ihtiyaç duyduğu her türden vasıflı insana kapılarını açtı, gerçekten iş bulur da bir açığı kapatırsa hemen vatandaşlık verilmesi yolunda kanun hazırlıyor...

Bir ülke için “beyin” kaybından daha büyük kayıp ne olabilir? Her kaybı telafi etmek için yine “beyin”lere ihtiyacımız var.

Daron Acemoğlu, Cansu Çamlıbel’e açıklamasında, “Alman Lisesi mezunlarının yüzde 99’unun, bu sene üniversite okumak için yurtdışına gittiği” haberinin bir alarm olduğunu belirterek şöyle diyor:

“Robert Kolej olsun, Alman Lisesi olsun, Galatasaray Lisesi olsun; bunların mezunlarının yüzde 20’si, yüzde 30’u yurtdışına gitse aslında Türkiye için çok kötü bir şey değil. Çünkü yurt dışında yeni teknolojileri öğrenip, yeni şeyleri Türkiye’ye getirme durumları olur. Ama yurtdışına giden mezun oranı yüzde 90’lara geldiğinde bu artık çöküştür.” (T24, 28 Ağustos 2023)

Hukuk, hürriyet, bilim; gelişmiş ülke olmanın başka yolu yok."

Yazının tamamı için tıklayın