Dünya

Kanada Parlamentosu Başkanı Anthony Rota, gönüllü Nazi askerini Meclis'e davet edip alkışlatmasının ardından istifa etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Kanada ziyareti kapsamında parlamentoda konuşma yapmasının hemen ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Anthony Rota, Waffen-SS Galiçya Tümeni komutasındaki gönüllü askeri Meclis'te tanıyıp alkışlatmıştı

27 Eylül 2023 08:09

T24 Dış Haberler

Kanada Parlamentosu Başkanı Anthony Rota, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir Nazi askeri birliğinde görev yapan 98 yaşındaki Ukraynalı Yaroslav Hunka'yı özel bir Meclis oturumuna davet edip ayakta alkışlatmasının ardından istifa etti. Rota, istifasının ardından milletvekillerine "Bu meclis hepimizin üstündedir" dedi.

TIKLAYIN | Zelenski'nin Kanada parlamentosundaki konuşmasının hemen ardından eski Nazi askeri onurlandırılarak ayakta alkışlatıldı

Rota, dün Meclis'te yaptığı kısa konuşmada, "Avam Kamarası Başkanlığı görevimden istifa ettiğimi üyelere bildirmekten büyük bir üzüntü duyuyorum" diyerek şunları söyledi:

"Bu Meclis'in çalışmaları hepimizin üstündedir. Bu nedenle Meclis Başkanlığı'ndan istifa etmek zorundayım. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin Parlamento'daki ortak konuşması sırasında Meclis'te bir kişiyi tanıma hatamdan dolayı derin üzüntülerimi yineliyorum. Bu tanıma, diğer ulusların ve Polonya'daki Nazi zulmünden kurtulanların yanı sıra Kanada'daki ve dünyanın dört bir yanındaki Yahudi toplumu da dahil olmak üzere bireyler ve topluluklar için acıya neden oldu" 

TIKLAYIN | Kanada Başbakanı Trudeau'dan, Nazi askerinin parlamentoya davet edilmesine tepki: Tüm Kanadalılar için utanç verici

Polonya iadesini istiyor

Polonya Eğitim Bakanı Przemysław Czarnek de dün yaptığı açıklamada 98 yaşındaki Hunka'nın iadesi için adım attığını söyledi. 

Czarnek, eski adı Twitter olan X platformundan yaptığı açıklamada, "Kanada Parlamentosu'nda yaşanan ve suçlu Nazi SS Galizien oluşumunun bir üyesinin Başkan Zelenski'nin huzurunda onurlandırılmasını içeren skandal olaylar ışığında, bu kişinin Polonya'ya olası iadesine yönelik adımlar attım" dedi.

Polonyalılara karşı geçmişte işlenen suçları araştıran ve soruşturan Polonya Ulusal Anma Enstitüsü'ne gönderdiği mektupta Czarnek, Hunka'nın Yahudi kökenli Polonyalılara karşı işlenen suçlardan aranıp aranmadığının "acilen incelenmesini" istedi ve "bu tür suçlara dair işaretlerin iadesi için Kanada'ya başvurmak için gerekçe olduğunu" ekledi.

Kanada Başsavcısı Arif Virani, Polonya hükümetinin iade talebiyle ilgili olarak kendisiyle henüz temasa geçmediğini belirterek "Size söyleyebileceğim şey, iade sürecinin hassas bir konu olduğu ve nihayetinde nihai karar için benim masama geleceğidir. Buna bağlı olarak, bir iade meselesi masama gelene kadar bu konuda yorum yapamam çünkü bu soruşturmayı tehlikeye atar" dedi. 

Ne olmuştu?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Kanada ziyareti kapsamında parlamentoda konuşma yapmasının hemen ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Anthony Rota, eski Nazi gazisi Yaroslav Hunka'yı bir Kanadalı-Ukraynalı savaş kahramanı olarak tanıtmış ve alkışlatmıştı.

Hafta sonu Hunka'nın, Waffen-SS Galiçya Tümeni ya da SS 14. Waffen Tümeni olarak da bilinen ve Nazilerin komutası altında gönüllü bir birlik olan Birinci Ukrayna Tümeni'nde görev yaptığı kamuoyuna açıklanmıştı.

Rota, Hunka'yı takdim ederken, "Bugün burada, Ruslara karşı Ukrayna'nın bağımsızlığı için savaşan ve bugün 98 yaşında olmasına rağmen birlikleri desteklemeye devam eden İkinci Dünya Savaşı'ndan Ukraynalı-Kanadalı bir gazimiz var. O bir Ukrayna kahramanı, bir Kanada kahramanı ve biz ona tüm hizmetleri için teşekkür ediyoruz" demişti. Rota'nın takdiminin ardından Hunka uzun süre alkışlanmıştı.

Pazar günü yaptığı açıklamada Rota, Hunka'yı tanıma ve onurlandırma kararından "pişmanlık duymasına neden olan daha fazla bilginin farkına vardığını" söylemiş ve olayın tüm sorumluluğunu üstlenmişti.