Ekonomi

FT: İsviçre'nin en büyük bankası UBS, krizdeki Credit Suisse'i satın almak için görüşmeler halinde

Anlaşmanın pazartesi günü piyasalar açılmadan önce tamamlanabileceği belirtiliyor

19 Mart 2023 09:41

Financial Times'ta cuma akşamı yayımlanan ve bankacılık kaynaklarına dayandırılan haberde İsviçre'nin en büyük bankası UBS'in, bankacılık krizinin merkezinde yer alan ve ülkenin en büyük ikinci bankası olan Credit Suisse'i satın almak için görüşmeler halinde olduğunu haberleştirdi.

Haberde UBS'in 167 yıllık Credit Suisse'in tamamını ya da belirli bir bölümünü mü satın almak için görüşmelerde bulundu belirtildi. UBS'in anlaşmayı tamamlaması halinde 2008'deki bankacılık krizinin ardından en büyük banka birleşmesi olarak kayıtlara geçecek.

UBS kâr ederken Credit Suisse dev zarar açıklamıştı

UBS'in toplam varlıkları 1,1 trilyon dolar iken en büyük rakibi olan Credit Suisse'in varlıkları ise 575 milyar dolar. UBS'in piyasa değerinin 56,6 milyar dolar, Credit Suisse'in ise 8 milyar dolar seviyesinde olduğu notu düşüldü.

Ayrıca UBS 2022'de 7,6 milyar dolar kâr elde ederken Credit Suisse ise 7,9 milyar dolar zarar etmişti.

10 bine yakın işten çıkarma olabilir

Konuyla ilgili Reuters haberinde ise UBS'in anlaşmayı gerçekleştirmesi halinde İsviçre hükümetinden Credit Suisse kaynaklı 6 milyar dolarlık zararını kapatmasını istediği vurgulandı. Haberde, iki bankanın birleşmesi halinde 10 bine yakın işten çıkarma olabileceği ve anlaşmanın pazartesi günü piyasalar açılmadan gerçekleştirilmesinin istendiği de belirtildi.

Hafta içi çıkan haberlerde ise UBS ve Credit Suisse'in birleşmeyi "en son çare" olarak gördükleri, İsviçre'deki kural koyucuların iki küresel banka ile rekabetçiliği artırmak için birleşmeye sıcak bakmadığı yazılmıştı.

Ne olmuştu?

ABD'de başlayan bankacılık krizinin ardından Avrupa'da da Credit Suisse paniği yaşanmıştı.

İsviçre merkezli Credit Suisse bankasının en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankasının sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmasıyla bankanın hisse senedi fiyatındaki düşüş yüzde 20'yi aşmış ve satış baskısı piyasa geneline yayılmıştı.

Suudi Ulusal Bankası Başkanı Ammar Al Khudairy'nin verdiği bir demeçte Credit Suisse'e daha fazla destek vermeyeceklerini duyurmasıyla başlayan panik satışlar Avrupa'da risk algısının had safhaya çıkmasına sebep olmuştu.

TIKLAYIN: İsviçre'nin en büyük iki bankası UBS ve krizdeki Credit Suisse'in birleşmesi gündemde