Politika

Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüştü: Gündemde Yunus Emre Göçer yok, Etiyopya var

İddianamede, Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un "taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

05 Ocak 2024 19:22

Cumhurbaşkanı Erdoğan, oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un motokurye Yunus Emre Göçer'in ölümüne neden olduktan sonra kaçan Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüştü. Erdoğan, oğluna "taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istenen Somali Cumhurbaşkanı'yla, Somali ile Etiyopya arasındaki gerilimini görüştü.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile telefonda görüştü.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Türkiye-Somali ilişkileri, terörle mücadele, küresel ve bölgesel meseleler ele alındı. Erdoğan, Mahmud'a Somali ile Etiyopya arasındaki gerilimin Somali'nin toprak bütünlüğü temelinde sona ermesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Fatih'te motokurye Yunus Emre Göçer’e çarparak ölümüne neden olan ve hakkında yakalama kararı çıkarılan Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’un yargılanmasına 16 Ocak’ta başlanacak.

Somali Cumhurbaşkanı: Tutuklama emri yoktu, işi vardı ülke dışına çıktı

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, İstanbul'da ölümlü kazaya karışan oğlunun "Türkiye'den kaçmadığını" savunarak, oğluna Türkiye'ye geri dönüp mahkemeye teslim olmasını söylediğini belirtmişti.

Haber ajansı AP'ye konuşan Somali Cumhurbaşkanı, doktor olan 40 yaşındaki oğlunun kazadan sonra birkaç gün İstanbul'da kaldığını belirterek, "Tutuklama emri yoktu. Bu bir kazaydı. Kaçmadı ve zaten bu amaçla bir avukat tuttu. Bir işi vardı ve ülke dışına çıktı" demişti.

İddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 30 Kasım 2023 tarihinde Kennedy Caddesi Aksaray istikametinde Yunus Emre Göçer'in sevk ve idaresindeki 16 AFL 804 plakalı sayılı araca şüpheli Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un sevk idaresindeki 06 CD 4581 plaka sayılı aracıyla çarpması sonucu Göçer'in ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı ve 6 Aralık'ta vefat ettiği kaydediliyor.

Bilirkişi raporunda Göçer'in kusurunun olmadığı, şüphelinin asli kusurlu bulunduğu bilgisinin yer aldığı iddianamede, Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi'nin 19 Aralık 2023 tarihli raporunda ise şüphelinin asli derecede, Göçer'in tali derecede kusurlu bulunduğu tespitine yer verildi.

Dosya kapsamındaki görüntüler, Adli Tıp Kurumu raporları, kolluk tutanakları ve tüm dosya içeriğinden yola çıkıldığında, şüphelinin kusurlu eylemiyle Göçer'in ölümüne sebebiyet verdiğinin anlaşıldığı aktarılan iddianamede, Muhammed Hasan Şeyh Mahmud'un "taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

TIKLAYIN - Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlunun kazasından yeni deliller: Yunus Emre Göçer'e çarptıktan 12 saniye sonra durmuş

Ne olmuştu?

Avrasya Tüneli'nin Aksaray çıkışında 30 Kasım'da meydana gelen kazada ağır yaralanan motokurye Yunus Emre Göçer, kaldırıldığı hastanede yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

Zanlının kusur durumu için savcılıkça istenen bilirkişi raporunda, araç sürücüsünün "asli kusurlu" olduğu tespiti yer almıştı.

Raporda ifadesine yer verilen şüpheli ise Göçer'in kullandığı motosikletle bir anda sinyal vermeden frene basıp sağa dönüş yaptığını, kendisinin de frene bastığını ancak duramayıp motosiklete çarptığını belirtmişti.

Soruşturma kapsamında, araç sürücüsü Muhammed Hasan Şeyh Mahmud hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Öte yandan savcılık, kazaya ilişkin ilk kusur tespiti yaparak araç sürücüsü hakkında "kusursuzluk raporu" veren polisler ve sosyal medyada yer alan polis memurlarının Göçer'in eşini arayarak intihar ettiğini söylediği iddiasına ilişkin de resen soruşturma başlatmıştı. 

TIKLAYIN-Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu hakkında istenen ceza belli oldu: Yunus Emre Göçer'i suçlamış!

TIKLAYIN - Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun motokuryenin ölümüne neden olduğu kazanın yeni görüntüleri ortaya çıktı

TIKLAYIN - Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlunun karıştığı kazada Adli Tıp raporu