Gündem

Bakan Fidan'la görüşen Lavrov: BM ile yapılan paket anlaşmadaki şartlarımız karşılandığı zaman, tahıl anlaşmasına döneceğiz

31 Ağustos 2023 17:30

Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya gelen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov düzenledikleri ortak basın toplantısında konuştu. Lavrov Rus tahılının ihracatıyla ilgili Batı'nın sözünde durmadığını belirterek "BM ile yapılan paket anlaşmadaki şartlarımız karşılandığı zaman, tahıl anlaşmasına döneceğiz" dedi.

Rusya’nın başkenti Moskova'ya resmi ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temaslarına başladı. Fidan, Dışişleri Bakanlığı binasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. 

Bakan Fidan, Türkiye ve Rusya’nın ikili ilişkilerinde köklü bir geçmişe sahip olduğunu, bölgede birbirini iyi tanıyan ve temas halinde ülkeler olduklarını vurguladı. Bakan Fidan, “Samimiyete dayanan güçlü iletişim kanallarımız mevcuttur. Gerek ikili gerekse bölgesel konularda istişarelerde bulunduk. Karadeniz Girişimi (Tahıl Anlaşması), gündemimizin en üst sıralarında yer aldı” ifadelerini kullandı.

"BM ile yapılan paket anlaşmadaki şartlarımız karşılandığı zaman, tahıl anlaşmasına döneceğiz"

Lavrov'un açıklamaları şöyle: 

Enerji sektöründe stratejik projeleri inceledik. Akkuyu programa uygun olarak devam ediyor. Nükleer santralin inşaatı programa uygun olarak devam ediyor. Türkiye'de bir gaz merkezinin oluşturulması ve Rus gazının ihracata yönelik anlaşmalar doğrulandı. Türkiye'de tatil yapan Rus vatandaşların güvenliğine önem veriyoruz.

Şubat ayında yaşanan depremin ardından en hızlı bir şekilde orman yangınlarını söndürmek için anfibi uçağını yolladık. Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kafkasya, Orta Asya ve Karadeniz bölgesindeki konularla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme gerçekleştirdik.

Ankara ve Şam'ın diplomatik ilişkilerine yardımcı olacak ek adımlar tartışıldı. Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesini değerlendirdik. Ermenistan-Azerbaycan-Rusya'da varılan anlaşmalara göre ulaşım bağlantılarının ve iletişimin yanı sıra çatışma sonrası yeniden yapılandırma konuları söz konusuydu. Türkiye bu konuda pozitif rol oynuyor.

Bizler halihazırda 18 Temmuz'da Karadeniz girişimi kapsamında çalışmalar durduruldu biliyorsunuz. Bu konuda bizim anlayışımız, Batı'da her şeyden önce koridor kapsamında anlaşmanın canlandırılması için adımlar atılıyor. Putin net ifade etti, tedbirler alacağız dedi. Yerine getirilmemiş hükümlerin yerine getirilmesini istiyoruz dedi. Konuşmaların somut karara dönüşmesi durumunda Karadeniz girişimini ele almaya hazır olacağız.

Katar'lı meslektaşlarımızla mali açıdan bu girişime katılmak istiyor. Biz takdirle karşılıyoruz Türkiye'nin dış politika yaklaşımını. Batı ülkeleri her türlü bu istikameti şüphe altında bırakmaya çalışıyor. Bu kapsamda bizler yapıcı olarak eşit partner olarak çalışmaların karşılıklı olarak faydalı olduğunu düşünüyoruz. Türkiye açısından da faydalı olduğunu biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenlik temelindeki dış politikasını takdirle karşılıyoruz.

Aynı şekilde Türkiye'den meyve ve sebze alımını hedefliyoruz. Cumhurbaşkanlarımız karşılıklı olarak attığımız adımlara karşılık verecektir. Batılı müttefiklerin engelleme çabalarına rağmen bunlar olacaktır. Olumsuz girişimler sonuç vermeyecektir.

Birbirimize uluslararası arenada destek vereceğiz. Siyasi ve ekonomik işbirliğimiz yanı sıra önümüzdeki dönemde karşılıklı olarak tarafların kaygılarını anlamaya devam edeceğiz. Karşılıklı saygı ve çıkar dengesi temelinde bunlara devam edeceğiz. Çok faydalı görüşme yaptık, meslektaşıma çok teşekkür ediyorum, sağ olsun."

Bakan Fidan: Tahıl Anlaşması’nı yeniden hayata geçirmek için yoğun çaba harcıyoruz

Fidan, Tahıl Anlaşması’nın görüşmenin gündeminde önemli yer tuttuğunu belirterek, “Türkiye, Tahıl Anlaşması’nı yeniden hayata geçirmek için yoğun çaba harcıyor” dedi.

Fidan'ın açıklamaları şöyle: 

"Deprem sonrasında Rus dostlarımızın gösterdiği dayanışma için şükranlarımı sunuyorum. Rusya ile ilişkilerimizin köklü bir geçmişi var. İkili ve bölgesel meselelerde daima temas halindeyiz. Diyaloğumuz bölgemiz açısından kritik önem taşımakta.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Putin arasındaki dostluk ilişkilerimizde kritik bir rol oynuyor. Karadeniz girişiminin canlandırılması bugün en önemli gündem maddemizdi. Rusya'nın kendi tahıl ve gübrenin ihracatına ilişkin talebi var, bunun önemini tekrar vurguladık.

Bölgemizde kalıcı barışın tahsis edilmesini istiyoruz, elimizden gelen desteği vereceğimizi teyit ettim. Kolaylaştırıcı ve arabulucu rolümüzün devam ettiğini söyledim. Cumhurbaşkanlarımız yakın zamanda Soçi'de bir araya gelecek. Bu görüşme liderlerimizin görüşmesine bir hazırlık niteliğindeydi. Genel bir değerlendirme yaptık.

Fidan, yarın Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile görüşecek

Hakan Fidan yarın da Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir görüşme gerçekleştireceğini söyledi.

TIKLAYIN - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bir araya geldi