Gündem

Demirtaş'ın avukatından "Kobani" tepkisi: Yok mu bir sözünüz?

"Türkiye akademi camiasından 10 yetkin ceza hukukçusu beri gelsin! Bu tweet'le, öldürmeye ve öldürmeye teşebbüse azmettirme suçunun işlenebileceğini söylesin, susalım"

09 Ağustos 2023 02:00

T24 Haber Merkezi

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, Kobane Davası'na konu olan 6 Ekim 2014 tarihli tweet'i paylaşarak, "Demirtaş ve arkadaşlarına, en az 7 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek. Şaka değil verilecek! Yok mu bir sözünüz?" diyerek tepki gösterdi. Davanın bir diğer avukatı Dr. Cenk Yiğiter ise, "Bu toplumun başka bir cehenneme giden yolunun taşları gözler önünde döşeniyorken, tüm sessizlik gerçekten dehşet verici" dedi.

Aralarında Demirtaş, Sırrı Süreyya Önder ve Figen Yüksekdağ gibi HDP siyasetçilerin bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani Davası'nda, 36 kişinin tamamının Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 302. maddesi kapsamında, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlamasıyla cezalandırılmaları talep edilmişti. Savcının esas hakkındaki mütalaası 5 bin 267 sayfadan oluşuyor.

HDP'nin davaya gerekçe olan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) açıklamasını sosyal medyada paylaşan Karaman, “'Halklarımız, hukukçu, aydın ve entelektüellerimiz ve de siyasetçilerimiz! Kobani dosyasında, Demirtaş ve arkadaşlarına, 6 Ekim 2014 tarihli aşağıdaki tweet nedeniyle, en az 7 ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek. Şaka değil, verilecek! Yok mu bir sözünüz?" dedi.

Kahraman, şunları söyledi:

"Türkiye akademi camiasından 10 yetkin ceza hukukçusu beri gelsin! Bu tweetle, öldürmeye ve öldürmeye teşebbüse azmettirme suçunun işlenebileceğini söylesin, susalım! Akademik ahlak ve namus için söylesin! Kobani dosyası, çöktürme planının bir parçasıdır. Belirli Kürt siyasetçileri üzerinden, anlamlı değerde Kürt siyasetini tasfiye etmeye yöneliktir. Kobani dosyası, kurdun kuzuyu yemesi için bahanedir! Kurt değişmese de, kuzunun bu fabl türünden tecrübe edinmesi elzemdir."  

"Cehenneme giden yolun taşları gözler önünde döşeniyor"

Kahraman'ı alıntılayan, davanın bir diğer avukatı Dr. Yiğiter ise, "Kobane Kumpas Davası karşısındaki sessizlik gerçekten dehşet verici. Bu toplumun başka bir cehenneme giden yolunun taşları gözler önünde döşenirken, tüm bu sessizlik... Bu dosyada ceza yağdırılıktan sonra bu ülke başka bir ülke, bu ülkenin hukuku bambaşka bir hukuk olacak" dedi.

Demirtaş: Kararlarınız seçimde hızlanıyor, seçimden sonra yavaşlıyor

7 Ağustos'taki duruşmanın öğleden önceki oturumunda söz alan Gültan Kışanak, duruşma periyotlarına ilişkin, "Periyotların bu şekilde düzenlemesinin tek amacı bize işkence yapmak” demişti. Kışanak, sözlerine devam ettiği sırada mahkeme başkanının mazeret ve gelen evraklara dair konuşmasını istemesi üzerine, "Sözümü kesmeyin" diyerek tepki göstermiş, bunun üzerine Kışanak’ın mikrofonu kapatılmıştı.

Demirtaş ise, "Sizin kararlarınız seçimde hızlanıyor, seçimden sonra yavaşlıyor. Seçim ayında benim hakkımda, 5 bin 500 tweet atılmış. Seçim bittiği gibi, ‘teröristliğimiz, alçaklığımız da’ bitti. Yerel seçim yaklaşıyor göreceğiz, AYM’de, İstinaf’ta, Saray’da bir hareketlilik var. Yeni ittifaklar konuşuluyor, Cumhurbaşkanının bu davayla ilgili nasıl ilgilendiğini, sizin de nasıl hızlandığınızı ispatladık" demişti.

TIKLAYIN | Selahattin Demirtaş: Kararlarınız seçimde hızlanıyor, seçimden sonra yavaşlıyor

TIKLAYIN | Kobani davasında Demirtaş’ın tahliye edilmeme gerekçesi: Serbest bırakıldıktan sonra adaletin iyi idaresine zarar verecek tarzda önlemler alma tehlikesi var

TIKLAYIN | Kobani davasında istenen cezalar belli oldu: Demirtaş ve Yüksekdağ'ın aralarında bulunduğu HDP’lilere ağırlaştırılmış müebbet istendi

TIKLAYIN | Kobane Davası'nda tutuklu yargılanan Altınörs'ten mektup: IŞİD'i terör örgütü görmeyen savcı, demokratik çağrıyı ağırlaştırılmış müebbet ile cezalandırmak istiyor