Medya

Cumhuriyet gazetesi, Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni'nin yazısını yayımlamadı: Kimse gazeteyi ele geçirmek istemiyor; Alev Coşkun manipüle ediliyor

14 Haziran 2023 14:22

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, gazetenin, "Cumhuriyet'te para karşılığı manipülatif haber" iddiasıyla ilgili yapılan suç duyurusunun ardından yayımladığı başyazıya atıfta bulunarak, "Kimse gazeteyi ele geçirmek istemiyor" dedi. 

Mollaveisoğlu, gazete yönetiminin aksine para karşılığı manipülatif yayın yapıldığı iddiasını doğrularken, kaleme aldığı yazının Cumhuriyet gazetesinde yayımlanmadığını ifade etti. 

Geçen hafta suç duyurusunun T24'ün haberiyle gündem olmasının ardından Mollaveisoğlu ve Cumhuriyet gazetesi farklı tonda açıklamalarda bulunmuştu. Mollaveisoğlu, iddiaları "gerçek ise gazetecilik etiği açısından asla kabul edilemez" diye nitelendirirken Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan açıklamada, "Olay birtakım bahaneler yaratılarak Cumhuriyet gazetesini ele geçirmenin yeni bir örneğidir. Cumhuriyet gazetesi içeriden saldırı altındadır. Konuya methaldar olanlar hakkında hukuki süreç başlatılmıştır” denilmişti. Gazeteden daha sonra bu tonda ifadeler kullanılan başka açıklamalar da yapıldı. 

Mollaveisoğlu, kendi internet sitesinde bugün yayımladığı yazısında, "Meslek ilkelerine ve gazetemize yapılan bu ihanet vakıf yönetiminde tartışma yaratmıştır. Elbette ben de bu tartışmada yalın bir gazetecilik gerçeğinin yanında durdum.. Para karşılığı haber yapmak anlamına gelen bu ilişkiden sorumlu olanlarla ilgili gereğinin yapılmasını istedim. Gazete yönetimi bu ilişkiyi kuranları derhal uzaklaştırmalıydı.. Yapılması gereken açıkça ortada durmasına rağmen tartışma, vakıf yönetiminde gereğinden çok uzun sürdü... Sürdükçe gerilim arttı... Vakıf yönetimini ikiye bölen etik sorun gazete çalışanlarına da yansıdı" ifadelerini kullandı.

Gazetenin haberde kullandığı ifadelere de atıfta bulunan Mollaveisoğlu, "Kimse gazeteyi ele geçirmek istemiyor, verilen kavga gazetenin ilkelerinin savunulması ve eşsiz markasının korunması ile ilgilidir" dedi. Mollaveisoğlu, "Birkaç gündür yönetimden yapılan ve gazetemizde yer alan 'iç güçler gazeteye operasyon yapıyor, gazeteyi ele geçirmek istiyorlar' açıklaması doğru değildir" diye devam etti.

Cumhuriyet gazetesinin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfı’nın başkanı Alev Coşkun'u, "30 yılını gazeteye vermiş değerli bir isim" diye nitelendiren Mollaveisoğlu, "Vakıftaki bazı üyelerin eksik bilgilerle kendisini manipüle ettiğini ve bu nedenle gereken müdahaleyi yapamadığını düşünüyorum" dedi.

Tartışmaların Cumhuriyet Vakfı yönetimini böldüğünü vurgulayan Mollaveisoğlu, "Konuyu yargıya taşımak zorunda kalan vakıf avukatımızın azledilmesi de doğru değildir" ifadesini kullandı. 

Ne olmuştu?

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni (GYY) Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok hakkında, bir e-ticaret firmasından Ocak 2023’te yürürlüğe giren e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında "kayıt dışı para aldıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet gazetesi ile Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, söz konusu iddia ile yapılan suç duyurusuna ilişkin farklı tonlarda açıklamalar yaptı. Mollaveisoğlu, "Kendim ve ekibim adına bizden önce yapıldığı iddia edilen, bizimle hiç ilgisi olmayan iddiaların tespitini ve gerçek ise gazetecilik etiği açısından asla kabul edilemez bu durumla ilgili gereğinin yapılmasını istedim" dedi. Cumhuriyet gazetesinin açıklamasında ise söz konusu iddialar yalanlanarak, "içeriden bir saldırı" yapıldığı savunuldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı; 9 Haziran'da suç duyurusuna ilişkin, "kovuşturmaya yer yok" kararı verdi. 

TIKLAYIN - "Para karşılığı manipülatif haber" iddiasında Cumhuriyet gazetesi ile Genel Yayın Yönetmeni'nden farklı tonda açıklamalar

TIKLAYIN - Cumhuriyet Vakfı'ndan Cumhuriyet gazetesi yönetimine suç duyurusu: Çikolata kutusunda gelen paralar karşılığında kasıtlı haberler yapıldı!