Dünya

Çatışmaların 25. günü | Yemen'deki Husiler, İsrail'e yönelik saldırıları üstlendi; İsrail'in Cebaliye Kampı'na düzenlediği saldırılarda ölü ve yaralılar var

31 Ekim 2023 07:20

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de ateşkesi reddederek "Şimdi savaş zamanı" dedi. Pazartesi günü İngilizce olarak düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Netanyahu ordunun Gazze'deki ilerleyişinin rehinelerin serbest bırakılması için fırsat yarattığını ve Hamas'ın bunu ancak baskı altında yapabileceğini söyledi. 

İsrail'in Cebaliye Kampı'na düzenlediği saldırılarda ölü ve yaralılar var. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby de ABD'nin şu anda İsrail ile Hamas arasında bir ateşkesin "doğru cevap" olduğuna inanmadığını söyledi. Kirby Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Şu anda bir ateşkesin Hamas'ın yararına olduğuna inanıyoruz ve şu anda bundan kazançlı çıkacak tek taraf Hamas'tır" dedi.

Bu sabah Hamas, İsrail kara kuvvetlerinin Gazze'nin merkezine saldırdığını ve militanlarının Gazze'nin kuzey ve güneyindeki İsrail güçlerine makineli tüfek ve tanksavar füzeleri kullandığı açıkladı. Yemen'deki Husiler ise İsrail'e düzenlenen saldırıları üstlendi ve Gazze'deki savaşa bitene kadar saldırılarına devam edeceğini açıkladı. 

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Hamas tarafından esir alınan bir İsrail askerinin Gazze'de bir gece düzenlenen operasyonla kurtarıldığını açıkladı. Orduda er olarak görev yapan Ori Megidish, 220'den fazla rehineyle birlikte kaçırıldıktan üç hafta sonra Pazar gecesi serbest bırakıldı. Sağlık kontrolünün ardından sağlıklı olduğu anlaşılan Megidish ailesiyle yeniden bir araya geldi.

Filistin Kızılay'ı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, gıda malzemeleri ve tıbbi ekipman içeren toplam 26 kamyonun Refah sınır kapısından Gazze Şeridi'ne geçtiğini söyledi.

Gazze'deki İsrail saldırıları nedeniyle ölen Filistinlilerin sayısı 8 bin 306'ya yükselirken; ölenlerin 3 bin 457'sinin çocuk, 2 bin 136'sını kadın olduğu öğrenildi. Yaklaşık 21 bin kişi de saldırılar nedeniyle yaralandı. 

İşte savaşın 25. gününden dakika dakika öne çıkanlar...*

08.00 | T24 blog burada sonlandı. 26. günün gelişmelerini okumak için tıklayın

06.30 | Gazze'de iletişim ve internet yeniden tamamen kesildi

Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel, sabaha karşı Gazze Şeridi'ndeki iletişimin ve internetin tamamen kesildiğini duyurdu.

01.10 | İnsani yardım taşıyan 59 tır daha Gazze'ye ulaştı 

İsrail saldırıları altındaki Gazze'ye insani yardım taşıyan 59 tır daha ulaştı
Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana gönderilen yardım tırı sayısı 217 oldu ancak bölgeye

00.22 | Netanyahu, İsrail Savaş Kabinesi toplantısına katıldı

00.06 | İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Cibaliya Mülteci Kampı'nı bombaladığını kabul etti

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında Gazze Şeridi'ndeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda iki binanın yıkıldığı ve çok sayıda sivilin can verdiği saldırıyı kendilerinin düzenlediğini söyledi.

23.55 | İsrail güçleri, Batı Şeria'da Filistinli bir çocuğu öldürdü

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria'nın El Halil kentine bağlı Beyt Emr beldesinde İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu 16 yaşındaki Abdullah Muhammed Mukbil'in hayatını kaybettiği belirtildi.

23.41 | ABD, Gazze'ye erişim için Refah Sınır Kapısı'nı açmaya "odaklandıklarını" belirtti

23.20 | ABD, "Filistinlilerin Gazze dışına zorla yerleştirilmesini" desteklemeyeceğini bildirdi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "Filistinlilerin Gazze dışına zorla yerleştirilmesini desteklemeyeceğimizi açıkça ifade ediyoruz" diye konuştu.

21.20 | İsrail Savunma Bakanı, Gazze’de "önemli başarı elde ettiklerini ancak ağır bedel ödediklerini" söyledi

20.52 | Hamas: Gazze'deki yabancı esirlerin bazıları yakında bırakılacak
 

19.54 | Hamas: İsrail'in Gazze'ye karadan sınırlı girişi, 7 Ekim'deki başarısızlığını örtme çabasıdır

19.19 | BM, Gazze'de son 24 saatte 3 çalışanının daha öldürüldüğünü açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail’in yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde son 24 saatte 3 çalışanının daha öldürüldüğünü duyurdu.

19.14 | İsrail ordusu Gazze’deki çatışmalarda iki askerinin öldüğünü açıkladı

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki çatışmalarda 2 İsrail askerinin öldüğü ifade edildi.

Açıklamada, ikisi de 20 yaşındaki askerlerin ailelere bilgi verildiği kaydedildi.

18.50 | Yemen'deki Husiler, Kızıldeniz'den İsrail'e yönelik saldırıları üstlendi

Filistinlilere destek için bugün üçüncü kez saldırı düzenlediklerini iddia eden Seri, İsrail'in saldırıları duruncaya kadar İHA ve füzeli saldırılarını sürdüreceklerini ifade etti.

18.33 | ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Senatoda Gazze saldırıları nedeniyle protesto edildi

18.24 | İsrail'in Cebaliye Kampı'na düzenlediği saldırılarda onlarca Filistinli hayatını kaybetti 

Açıklamada, ilk belirlemelere göre 100 kişinin hayatını kaybettiği ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi'nin tamamen yerle bir olduğu duyuruldu. 

 

17.05 | İsrail'in Gazze'deki Cebaliye mülteci kampına düzenlediği saldırıda onlarca kişinin hayatını kaybettiği bildirildi

15.50 | Britanya İşçi Partisi lideri Starmer, protesto edildi

Britanya İşçi Partisi lideri Keir Starmer, düşünce kuruluşu Chatham House'da yaptığı konuşmanın ardından çıktığı sırada "utan", "ateşkes hemen şimdi" ve "savaş suçlusu" sloganlarıyla protesto edildi. 

Starmer, Chatham House'da yaptığı konuşmada Gazze'de ateşkes çağrısında bulunmayı reddetti ve bir ateşkesin Hamas'ın işine yarayacağını iddia etti. 

Sosyal medyada paylaşılan videoda, protestocuların polis tarafından engellenmeye çalışıldığı görülüyor. 

15.35 | SON DURUM 

- Gazze Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 3 bin 542'si çocuk olmak üzere en az 8 bin 525 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

- İsrail ordusu Gazze'de Hamas tarafından tutulduğu teyit edilen rehine sayısını 240'a yükseltti.

- IDF, Gazze'ye yönelik son saldırısında 300 noktayı da vurduğunu açıkladı. Sözcü Jonathan Conricus İsrail ordusunun "Gazze şeridinin tüm bölgelerini vurduğunu" söyledi.

- ABD Temsilciler Meclisine Cumhuriyetçiler tarafından, İsrail için 14,3 milyar dolarlık yardım paketini içeren yasa tasarısı sunuldu.

- Hamas tarafından Gazze'ye kaçırıldıktan sonra IDF tarafından kurtarıldığı açıklanan Ori Megidish adlı askerin annesi "Kalan rehinelerin de geri dönmesi için dua ediyoruz" dedi.

14.45 | Britanya İşçi Partisi lideri Keir Starmer: Ateşkes, Hamas'ı cesaretlendirir

Britanya İşçi Partisi lideri Keir Starmer, bir ateşkesin Hamas'ı yeniden saldırmak için "cesaretlendireceğini" ve örgütün "gelecekteki şiddet için hemen hazırlanmaya" başlayacağını söyledi. 

Starmer, 7 Ekim saldırısının "Holokost'tan bu yana Yahudilere yönelik en büyük katliam" ve "çok az ülkenin tecrübe ettiği vahşet ölçeğinde bir terörizm" olduğunu söyledi. 

Gazze'den bahsederken, bölgenin "hayal edilemeyecek boyutta" bir insani felaketten muzdarip olduğunu ve binlerce Filistinlinin "kirlenmiş pislik içmeye mahkum edildiğini" ifade etti.

Ancak ateşkesi desteklemediğini belirtti. Starmer, "Ateşkes her zaman çatışmayı bulunduğu yerde dondurur. Ve biz konuşurken, bu Hamas'a 7 Ekim'de gördüğümüz türden bir saldırıyı gerçekleştirecek altyapı ve kabiliyetleri bırakacaktır" dedi. 

14.15 | Gazze'de ölü sayısı arttı.

Gazze Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana 3 bin 542'si çocuk olmak üzere 8 bin 525 Filistinlinin İsrail'in saldırılarında öldüğünü duyurdu. 

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra, 130 sağlık personelinin öldürüldüğünü ve 32 sağlık merkeziyle birlikte 15 hastanenin hizmet dışı kaldığını söyledi.

Gazze'ye operasyon genişliyor, Batı'dan tam destek; Netanyahu, İsrail'de zor durumda mı?

Netanyahu'nun görevden alınması kampanyasına yalnızca muhalefet değil; birçok eski çalışma arkadaşı ve İsrail'in güvenlik kurumları ile askeri istihbaratının bası eski başkanları da katılıyor. 

TIKLAYIN | Gazze'ye operasyon genişliyor, Batı'dan tam destek; Netanyahu, İsrail'de zor durumda mı?

12.56 | İsrail ordusu, son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi’nde yaklaşık 300 yeri vurduğunu bildirdi.

Hedef alınan yerler arasında, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarına ait tanksavar füzeleri ve roketlerin atıldığı noktalar gibi “askeri noktaların” olduğu öne sürüldü.

Açıklamada, bölgede bulunan kara güçlerinin Kassam Tugayları mensuplarıyla çatışmalara girdiği de kaydedildi.

12.00 | ABD Temsilciler Meclisi'ne İsrail için 14,3 milyar dolarlık yasa tasarısı sunuldu

ABD Temsilciler Meclisine Cumhuriyetçiler tarafından, İsrail için 14,3 milyar dolarlık yardım paketini içeren yasa tasarısı sunuldu.

Söz konusu yardım kapsamında, İsrail'in "Demir Kubbe" ve "Davut Sapanı" hava savunma sistemleri için 4 milyar dolar, "Demir Işın" hava savunma sistemi için 1,2 milyar dolar ayrılması öngörülüyor.

Ayrıca yardımın, ABD Gelir İdaresi (IRS) için sağlanan fondan kesilmesi teklif ediliyor.

Tasarının, bugün Temsilciler Meclisinin alt komitesinde görüşülmesi bekleniyor.

TIKLAYIN | ABD'de Cumhuriyetçiler İsrail için 14,3 milyar dolarlık yardım paketini içeren yasa tasarısı sundu; Beyaz Saray karşı çıkıyor

11.30 | "Netanyahu, AB liderlerini Filistinli mültecileri alması için Mısır'a baskı yapmaya ikna etmeye çalışıyor"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Avrupa Birliği (AB) liderlerini Gazze Şeridi'nden Filistinli mültecileri alması için Mısır'a baskı yapmaya ikna etmeye çalıştığı iddia edildi.

The Financial Times'ın (FT) haberine göre; tartışmalarla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, AB liderlerine Filistinli mültecilerin Mısır'a alınması konusunun geçen hafta Avrupalı yetkililerle yapılan toplantılarda ortaya atıldığını söyledi.

Kaynaklar, önerinin Avusturya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler tarafından Perşembe ve Cuma günü yapılacak AB liderler zirvesi öncesindeki özel görüşmelerde gündeme getirildiğini söyledi.

Ancak FT'ye göre; Almanya ve Fransa gibi Avrupa'nın güçlü ülkeleri, Mısırlı yetkililerin Gazze'den mültecileri geçici bir süre için bile olsa kabul etme fikrine karşı çıktıklarına işaret ederek öneriyi gerçekçi bulmadı.

TIKLAYIN | FT: Netanyahu, AB liderlerini Filistinli mültecileri alması için Mısır'a baskı yapmaya ikna etmeye çalışıyor

10.10 | İsrail güçleri, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri'nin evini havaya uçurdu

İsrail güçleri, Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri'nin Ramallah'ın kuzeyindeki Arura beldesindeki evini, patlatıcılar kullanarak yıktı.

Şihab Haber Ajansına göre, İsrail askerleri, Ramallah'ın kuzeyindeki Arura beldesine gece baskın düzenledi. Burada bulunan Aruri'nin evini kuşatan İsrail askerleri, patlayıcılar yerleştirdikleri evi havaya uçurdu. Şiddetli patlamaya ilişkin görüntüler sosyal medyada yayımlandı.

AA muhabirine konuşan görgü tanıkları, İsrail güçlerinin Aruri’nin evinde saatlerce çalışma yaptıklarını ve bölgeden ayrılmadan önce evi infilak ettirdiklerini söyledi.

10.05 | İsrail'in BM büyükelçisi Gilad Erdan, BMGK'da Holokost'un sembolü olan "sarı yıldız" taktı.

İsrail'in Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Gilad Erdan, dün Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada göğsüne sarı bir yıldız takarak, Konsey üyeleri Hamas'ın "vahşetini" kınayana kadar bu rozeti takmaya devam edeceğini söyledi.

"Bazılarınız son 80 yılda hiçbir şey öğrenmedi. Bazılarınız bu kurumun neden kurulduğunu unutmuş" diyen elçi Gilad Erdan, Güvenlik Konseyi'ni "Hamas militanlarının İsrail'e yönelik eşi benzeri görülmemiş ölümcül saldırıları karşısında sessiz kalmakla" suçladı.

TIKLAYIN | İsrail'in BM büyükelçisi Gilad Erdan, BMGK'da Holokost'un sembolü olan "sarı yıldız" taktı: Bazılarınız son 80 yılda hiçbir şey öğrenmedi

09.45 | İsrail ordusu Gazze'ye kara operasyonundan görüntüler yayımladı.

09.00 | 31 gazeteci öldürüldü.

Gazetecileri Koruma Komitesi, İsrail-Hamas savaşında 31 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı.

New York merkezli haklar grubuna göre bu gazetecilerin 26'sı Filistinli, dördü İsrailli ve biri de Lübnanlıydı.

Sekiz gazetecinin yaralandığını, dokuz gazetecinin de kayıp ya da gözaltında olduğunu bildiren grup; savaşın ilk haftalarında 1992'den bu yana yaşanan tüm çatışmalardan daha fazla basın mensubunun öldüğünü de sözlerine ekledi.

08.30 | IDF Sözcüsü: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin her yerinde saldırıyor

IDF sözcüsü Jonathan Conricus, İsrail ordusunun "Gazze şeridinin her yerinde saldırdığını" söyledi. Conricus, İsrail'in Gazze şeridindeki Filistinlilere insani yardımı "arttıracağını" da sözlerine ekledi.

07.35 | Tayland Dışişleri Bakanı esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak için Katar ve Mısır'ı ziyaret ediyor

Tayland Dışişleri Bakanı Parnpree Bahiddha-Nukara, Hamas tarafından esir tutulan 22 Taylandlının serbest bırakılmasını sağlamaya yönelik resmi çabaların bir parçası olarak Katar ve Mısır'a acil bir ziyaret gerçekleştiriyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada Parnpree'nin "İsrail ve Gazze'de devam eden şiddet olaylarının bir sonucu olarak rehin tutulan Tayland vatandaşlarının durumunu görüşeceği" belirtildi.

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırı sırasında yaklaşık 30,000 Taylandlı İsrail'de, çoğunlukla tarım sektöründe çalışıyordu.

Tayland hükümeti 32 vatandaşının öldüğünü ve 19'unun da yaralandığını açıkladı.

06.50 | BM Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail'i Gazze halkını "toplu cezalandırmakla" suçladı ve mevcut yardım sisteminin "başarısızlığa mahkûm" olduğunu söyledi.

Lazzarini, "Gazze'ye yardım akışını anlamlı kılacak ve benzeri görülmemiş insani ihtiyaçları karşılayacak bir siyasi irade olmadığı sürece, Gazze'ye yardım girişine izin veren mevcut sistem başarısızlığa mahkûmdur" dedi ve Güvenlik Konseyi'nden derhal insani ateşkes talep etmesini istedi.

02.51 | İsrail ordusu, Lübnan'daki Hizbullah'a ait bazı noktaları vurdu

01.42 | BM: Gazze’de son üç haftada öldürülenlerin yüzde 70’i çocuklardan ve kadınlardan oluşuyor