Gündem

Avukatlar, ellerinde anayasa, sırtlarında cübbeyle AYM'den Yargıtay'a yürüyecek; Özgür Özel'den de destek çağrısı

09 Kasım 2023 21:48

Ankara Baro Başkanı Mustafa Köroğlu, "Yarın Türkiye'nin dört bir yanından gelen baro başkanlarıyla ve avukat meslektaşlarıyla birlikte yürüyüşü yapacak, ondan sonra tepkisini gösterecek, eylemsellik sürecini gösterecek ve yargının hukuk tarihine sürdüğü bu kara lekenin bir daha yaşanmaması için mücadelesini ortaya koyacak" demişti.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) de10 Kasım'da Anayasa Mahkemesi'nden (AYM) Yargıtay Başkanlığı'na yürüneceğini duyurdu. TBB, avukatları ellerinde anayasa ve sırtlarında cübbeleri ile yürüyüşe çağırarak, şöyle dedi:

"Yargıtay'ın Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını tasfiye etme girişimine karşı Anayasa Mahkemesi önünden Yargıtay Başkanlığı'na gerçekleştireceğimiz yürüyüşe, ellerinde Anayasa ve sırtlarında cübbeleri ile katılmak üzere tüm meslektaşlarımızı davet ediyoruz."

Özel: Milletvekillerimizle destek vereceğiz

TBB'nin duyurusunu X hesabından alıntılayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de yürüyüşe destek vereceğini söyleyerek, şunları yazdı:

"Yarın Türkiye Barolar Birliği'nin düzenlediği 'Hukukun Üstünlüğü' Yürüyüşüne, milletvekillerimizle birlikte katılıp destek vereceğiz.

Bu, anasayal düzene karşı kalkışma girişimine tepkisini göstermek isteyen tüm Ankaralıları yürüyüşe destek vermeye davet ediyorum."

TIKLAYIN - Ankara Baro Başkanı Köroğlu: Türkiye'nin dört bir yanından gelen baro başkanları ve avukatlarla yürüyeceğiz

Ne olmuştu?

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türkiye işçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay için “hak ihlali” kararı vererek, tahliyesinin gerektiğine hükmeden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını değerlendirirken, tarihe geçecek bir hükme imza attı. Yargıtay, AYM kararına rağmen Atalay’ın tahliyesini reddederken, hak ihlali kararı veren Anayasa Mahkemesi üyelerinin yetkilerini aştığını belirtti. AYM üyelerinin “denetlenememenin verdiği rahatlıkla” hareket ettikleri, anayasada yeri olmamasına rağmen “yasa koyucu ve süper temyiz mahkemesi” gibi davrandıkları ifade edildi. Atalay kararında üniversitelerde başörtüsü yasağı getiren eski bir karara atıf yaptıkları ve bunun da daire tarafından “ironik” bulunduğu vurgulandı. Yargıtay, bu nedenle AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunma kararı da aldı. 

TİP’ten milletvekili seçilmesinin ardından Atalay’ın tahliye talebini reddeden Yargıtay 3. Ceza Dairesi, bu kararını yerinde bulmayan ve Atalay’ın tahliyesinin gerektiğine karar veren AYM’yi tanımadı.

TIKLAYIN - Türkiye tarihinde bir ilk: AYM kararına uymayan Yargıtay, Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu

TIKLAYIN -  AYM üyelerinin soruşturulması bilmeceye dönüştü: 15 üyeli AYM’de 9 üye incelenecek ancak Genel Kurul en az 10 üyeyle toplanıyor

TIKLAYIN - Hukukçulardan Yargıtay’a Can Atalay kararı tepkisi: Bu Atalay düşmanlığı, hukuk bir gün size de lazım olacak!