Gündem

AKP'de 26 ilin belediye başkan adayı belli oldu: İstanbul adayı Murat Kurum

Erdoğan konuşmasında muhalefeti hedef aldı, Can Atalay için "terörist" dedi

07 Ocak 2024 13:57

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende partisinin 26 il belediye başkan adayını açıkladı. İstanbul Büyükşehir Başkanlığı'na aday gösterilen Murat Kurum, "Rakibimiz İstanbul'a karşı ilgisizliktir, ihmalkârlıktır, algı belediyeciliğidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı'nın en ihtişamlı önsözünü İstanbul'da yazacağız" dedi. 

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Diğer büyükşehir belediye başkan adayları şöyle:

Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Savaş, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yücel Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Alinur Aktaş, Denizli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Osman Zolan, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Sekmen, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı Tahir Büyükakın, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Aydın Ayaydın, Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Hilmi Güler ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adayı Halit Doğan oldu.

Açıklanan 26 il belediye başkan adaylarının 15’i mevcut belediye başkanlarından oluşuyor. 26 isimden yalnızca 2’si kadın. Açıklanan bu illerden Sinop, Edirne, Çanakkale ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi CHP’nin yönetiminde bulunuyor.

Erdoğan’ın açıkladığı 26 ilin adaylarında mevcut milletvekillerinden, İstanbul Milletvekili Murat Kurum, Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu ve Aydın Milletvekili Mustafa Savaş olmak üzere mevcut 28. dönem milletvekillerinden üç isim yer alıyor. Aday gösterilen mevcut milletvekillerinin belediye başkanlıklarını kazanması durumunda, AKP’nin TBMM’deki sayısı 264’ten 261’e düşecek.

Diğer illerin adayları ise 15 Ocak’ta Ankara’da yapılacak aday tanıtım toplantısında belli olacak.

Erdoğan 26 belediye başkan adayını açıkladı

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kürsüye "yeniden İstanbul" sloganıyla çıktı. Konuşmasına başında İsrail'in Filistin saldırılarını kınayarak başlayan Erdoğan, "Dünyadaki vicdan sahibi diğer tüm ülkelerle beraber zalimlerden hukuk önünde hesap sorulması için gereken çabayı göstereceğiz" dedi. Erdoğan, "Yeni yıla Galata Köprüsü'nde şehitlerimize rahmet İsrail'e lanet yürüyüşüyle karşılayan 250 bin kardeşime canı gönülden teşekkür ediyorum. Rabbiz bu zor zamanlarda insani değerleri adaleti ve barışı savunan herkesten razı olsun" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, sözlerinin devamında belediye başkan adayları ve seçimlere ilişkin şunları kaydetti:

"Adaylarımızı belirlerken samimi gayret gösterdiğimizden hiç kimse şüphe etmesin"

"Mahalli seçim sürecinin bu ilk tanıtım toplantısında milletimizin huzuruna çıkardığımız adaylarımıza başarılar diliyorum. Adaylarımızın her birini kapsamlı istişareler değerlendirmeler araştırmalar sonunda belirledik. Bu konuda da eksiğimiz fazlamız olabilir ama ülkemiz şehirlerimiz ve partimiz için en hayırlısını istediğimizden bu doğrultudan samimi gayret gösterdiğimizden hiç kimse şüphe etmesin. Bizim belediyecilikteki müktesebatımız yeni değildir. 30 yılı bulan şanlı bir geçmişten süzülüp gelen birikim ve donanıma sahibiz.

"Yeniden İstanbul yeniden AK Parti"

"Ey İstanbul, İstanbul çöp çukur çamur diye tanımlanmıyor muydu? Çöpten çamurdan İstanbulumuzu nasıl temizlediysek şimdi de tüm Türkiye'de 30 büyükşehir ve 51 il belediyeleriyle de bu temizlik için yola çıktık. Gençler şu anada karşımda bir slogan var 'yeniden İstanbul yeniden AK Parti', Türkiye Yüzyılı şehirleri için hazırız, kararlıyız. Durmak yok yola devam. 

"Nerede yaşarsa yaşsın hiç kimse hizmetsizliğe mahkum değildir"

"Amacımız 31 Mart 2024 seçimleri için de milletimizin huzuruna gerçek belediyecilik sözümüzü yerine getirecek adaylarla çıkmaktır. Merkezi yönetimde ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmetleri belediyelerdeki başarılarla taçlandırmadan Türkiye Yüzyılı hedefimizin eksik kalacağına inanıyoruz. Hatta muhalefet partilerindeki belediyelerin kötü yönetilmesinin faturasını da milletimizi mağdur etmemek adına yeri geldiğinde biz ödemek mecburiyetinde kalıyoruz. Ülkemizi ve milletimizi böyle bir durumla karşı karşıya bırakmaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Ak Parti'nin hizmet belediyeciliğindeki uzak şekilde yıllardır adeta eziyet çeken il ve ilçelerdeki vatandaşlarımıza da çağrımız var; gençler fazla zamanımız yok, 31 Mart'a kadar durmak yok yola devam. Muhalefetin ideolojik dayatmaları ve korku siyaseti sebebiyle hak ettikleri hizmetlerden mahrum kalan vatandaşlarımıza mecbur değilsin şehrin seninle değişsin diyoruz. Nerede yaşarsa yaşsın hiç kimse hizmetsizliğe mahkum değildir. Hiçbir insanımızın beceriksizlere tıpış tıpış oy verme mecburiyeti yoktur. Laf değil proje üreten, bahane değil çözüm peşinde koşan, kendi hayatını değil halkın hayatını kolaylaştıran, kibirle değil tevazuyla hareket eden, kendi amaçlarını değil vatandaşının şehrine kendini hizmet etmeye vakfedecek belediye başkan adaylarımızla milletimizin karşısına çıkacağız. İnşallah 15 oCAK Pazartesi günü hem diğer adaylarımızı tanıtacağımız hem seçim beyannamemizi açıklayacağımız büyük bir tören yapacağız. 

"Biz vatandaşlarımıza sadece tercihlerini eser ve hizmet siyasetinde kullanmasını söylemekte mükellefiz"

"Bizim siyasi kültürümüzde milletimizle inatlaşma olmaz, küsme olmaz oy renginden dolayı millete hakaret etme asla ve asla söz konusu olamaz. Biz vatandaşlarımıza sadece tercihlerini eser ve hizmet siyasetinde kullanmasını söylemekte mükellefiz. 

"Kelime-i tevhidi bilemeyecek kadar cehaleti nefret ve gaflet çukurunda boğuluyorlar"

"Seçimlerin ve seçilecek adayların şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye şehirlerini 5 yıl boyunca yönetecek belediye başkanlarını belirlerken eski Türkiye'de kaldığını umut ettiğimiz kimi senaryolar yeniden tedavüle sürüldü. Seçim öncesi zihinler bulandırılmaya çalışılıyor. bu amaçla sahnelenen oyunlarla mukadder değerlerimiz doğrudan hedef alınıyor. Bunlar ülkemizin vatandaşıdırlar, ceplerinde devletimizin verdiği nüfus cüzdanları vardır ama kendi memleketlerine bir turist kadar yabancıdırlar. bu kesime mensup etki elemanları cahil ve cüretkâr oldukları için de güdülmeye son derece müsaittirler. Yabancı ülkeler bunları piyon olarak kullandı, terör örgütlerinin kedinin fareyle oynadığı gibi onadı, çok partili demokrasiye geçtiğimizden beri bunlar millet ve memleket düşmanlarının en kullanışlı aparatı olmuşladır. Çünkü bunlar asla düşünmezler yaşananlardan ders çıkarma gibi bir alışkanlıkları zaten yoktur. ortaya atılan her yalana atlamak kimi zaman saldırganlığa varacak şekilde yaymak bunların ruhunda vardır. İçinde bulundukları yankı odalarından çıkıp milleti anlamaya tenezzül bile etmezler. yıllarca sahte korkularının esiri oldular. Bugün de kelime-i tevhidi bilemeyecek kadar cehalet nefret ve gaflet çukurunda boğuluyorlar. Bu millet istiklal marşına dahi kelime-i tevhidi ilmek ilmek işlemiş bir milletir. ne diyor İstiklal Marşımız? Ruhumun senden ilahi şudur ancak emeli, değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli, bu ezanlar ki şahâdetleri dinin temeli, ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli.

"Bu milletin ne cumhuriyetle ne de Gazi Mustafa Kemal'le sıkıntısı, programı yoktur"

Bu kibirli cehaletin nerelere varabileceğini 28 Şubat döneminde hep birlikte gördük. samimi bir üzüntüyle ifade etmek isterim ki bu kirli oyunun siyasetteki en büyük aparatı da hep CHP oldu. Kimi başka partilerin de bu sinsi oyunda rol almak için adeta can attığını görüyoruz. Her şey değişiyor ama CHP ve şurekasının başrolünü kimseye bırakmadığı toplum ve siyaset mühendisliği senaryoları hep aynı kalıyor. Puslu dönemlerin kadrolu provakatörlerine yeniden iş başı yaptırılırken 30 yıl önceki senaryolarını güncellemeyi dahi ihtiyaç duyulmuyor. Mezhep inançlar üzerinden pis bir oyun oynanmaktadır. Cumhuriyetimiz ve onun kurucusu Gazi Mustafa Kemal yine istismara en elverişli malzeme olarak öne sürülüyor. Oysa bu milletin ne cumhuriyetle ne de Gazi Mustafa Kemal'le ne bir sıkıntısı ne bir problemi vardır. Bu kavramların arkasına saklanarak siyaset yapmak hassasiyet emaresi asla değildir. 

"Bu seçimlerde elde edeceğimiz zaferle Özgür efendiyi de özgürleştireceğiz"

Bu seçimlerde elde edeceğimiz zaferle aynı zamanda Özgür efendiyi de özgürleştireceğiz. Ama bunun için önce CHP'nin başındaki zatın sabık genel başkanının yaptığı gibi teröristlere ve destekçilerine sahip çıkmaktan vazgeçmesi gerekiyor. Özgür efendi nerede bir çapulcu nerede bir terörist varsa nerede bir demokrasi düşmanı varsa ya selam çakıyor ya gidip sırtını sıvazlıyor. Bölücülere her fırsatta boncuk dağıtarak CHP genel başkanlık koltuğuna hangi şartlarda oturtulduğunu ve hangi prangalarla tutulduğunun unutturabileceğini sanıyor. Bu millet ferasetini hafife alan herkese ne yaptıysa özgür efendiye de aynısını yapacaktır. Biz kendisinin zincirlerinden kurtularak özgürleşmesini tercih ederiz. Aksi halde milletimiz onu daha önceki niceleri gibi siyaset arşivinin tozlu raflarına kaldırarak onu yapacaktır. Daha bismillah demeden anayasal düzene kastetmekten 18 yıl ceza almış bir teröristi adeta cezaevinden meclise tünel kazarak kurtarmanın derdine düşüyor. Özgür efendi partisine hakim olmak bir şekilde geldiği koltuğun hakkını vermek yerine bizi hedef alarak pirim kazanmaya çalışıyor ancak boynunda diyet borcuyla siyaset yapılmaz. çünkü siyaset her kişinin değil er kişinin kârıdır. Özgür efendi siyasi ehliyetini almak istiyorsa bizimle uğraşmak yerine önce vasilerinden efendilerinden kurtulsun sonra kendisiyle özgür bir siyasetçi olarak muhatap olmayı düşünecek arkadaşlarım var. Tabii bunları siyasetin birer latifesi olarak söylüyoruz. Bu partide olanlar öncelikle CHP seçmenini ilgilendirir. biz zaferimizi tekrarlayarak ülkemize verdiğimiz sözleri yerine getirmek için yeni bir döneme hazırlanıyoruz. 

İstanbul'un bir beş yıl daha kaybetmeye artık tahammülünün kalmadığı tüm İstanbullular gibi biz de çok net görüyoruz."

İstanbul adayı Murat Kurum'dan ilk konuşma: Cumhurbaşkanı'mıza ve Bahçeli'ye teşekkür ederim

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, adaylığının açıklamasının ardından şöyle konuştu:



"Sadece İstanbul diyoruz ve buradaki yol arkadaşlarımla, teşkilatlarımızla kutlu bir yolculuğun, hayırlı bir yolculuğun ilk adımını inşallah bugün hep birlikte atıyoruz. Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun. Davamızın lideri cumhurbaşkanımızın takdirleriyle İstanbul büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak ilan edildik. En başta böyle yüce bir görev için biz aday gösteren sayın cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Başta MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli olmak üzere, Cumhur İttifakı'nın tüm paydaşlarına da ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sayın başkanım ifade ettiler. Aylar öncesinden 'Yeniden İstanbul' diyerek İstanbul teşkilatımız, tüm arkadaşlarımızla birlikte yola çıktık. Başta il başkanımız ve ekibi olmak üzere, kadın kollarımıza, gençlik kollarımıza, ilçe teşkilatlarımıza, mahalledeki uç beylerimize, mahalle teşkilatlarımıza ve aşkla, gönülle çalışan tüm dava arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.

TIKLAYIN - AKP’nin İBB adayı Murat Kurum'dan ilk paylaşım: Yeniden İstanbul, şimdi İstanbul, sadece İstanbul!

"İstanbul'umuzun efsane belediye başkanı Cumhurbaşkanı'mız"

İstanbul'da yaşayan her bir kardeşime teşekkür ediyorum. Benden duasını hiç esirgemeyen canım anneme, babama, her zaman yanımda olan bana destek veren sevgili eşime ve çocuklarıma çok teşekkür ediyorum. İstanbul'umuzun efsane belediye başkanı, bu şehre sevdalı liderimize, sayın Cumhurbaşkanımıza ve yine geçmişten bu yana bu güzel şehre hizmet etmiş tüm dava arkadaşlarıma, belediye başkanlarımıza sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Sevgili başkanımız merhum Kadir Topbaş abimize yine buradan selamlarımı sunuyorum ve kendisini rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyorum.

"İstanbul'da Mekke ve Medine emanetleri var"

Sevgili İstanbullular, İstanbul'a gerçekten aday olmak büyük bir onur. İstanbul öyle bir şehir ki dünyada eşi benzeri yok. İki denizi, iki kıtayı, iklimleri, medeniyetleri buluşturan bir şehir. İstanbul'da Mekke ve Medine emanetleri var. Kudüs'ün emaneti var. Hepimiz kendi özümüzü burada bulmuşuz. Kendi şehrimizin tadını burada almışız. Ekonomimizin gücü burada. Ticaretimizin lokomotifi İstanbul'umuz. İstanbul'umuz bizim tarihimiz. Bu günümüz, yarınımız... Böyle bir şehir nasıl iftihar tablosu olmasın. Bu derece kıymetli, özen gösterilmesi gereken bir şehirde hep birlikte yaşıyoruz. İnanın, sorumluluğumuzu tüm arkadaşlarımızla birlikte çok iyi biliyoruz.

TIKLAYIN - Murat Kurum kimdir?

"Şimdi 94 ruhuyla çalışacağız"

Biz kollarımızı boş yere sıvamadık. Mevcut İBB yönetiminin 5 yılda yaptığının katbekat fazlasını yapacağız. Motivasyonumuz sadece İstanbul olacak. Bu şehre hizmet etmek aşk ister, coşku ister. Biz bunu Cumhurbaşkanımızda gördük. Şimdi 94 ruhuyla çalışacağız.

"Rakibimiz İstanbul'a karşı ilgisizliktir, ihmalkârlıktır, algı belediyeciliğidir"

İstanbul'da tek bir riskli yapı kalmayana kadar çalışacağız. Ulaşım çilesi bitene kadar sokakları güvenle dolana kadar durmayacağız. İstanbul'da değişim zamanı artık gelmiştir. İstanbul'u özüne döndüreceğiz. Bizim bu seçimde rakibimiz İstanbul'a karşı ilgisizliktir, ihmalkarlıktır, algı belediyeciliğidir, karmaşa ve sistemsizliktir, İstanbul halkına söz verip tutmayanlar, duraklama dönemine sokanlardır. İstanbul'da duraklama dönemi bitip yeniden yükseliş dönemi başlayacak.

"İstanbul Belediye Başkanı Fatih'in karşısında ellerini bağlayacak, boynunu bükecek"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ayağına şantiye çamuru değecek. Sırtına İstanbul'un sabah rüzgarı vuracak, yüzüne yağmur değecek. Daima sokakta, milletimizle birlikte olacağız. İstanbul bizim için hep 18 yaşında, gencecik, dinamik. Laf değil, iş üreteceğiz. İcrasız İstanbul son bulacak. İstanbul Belediye Başkanı tarihin karşısında, Fatih'in karşısında saygıda kusur etmeyecek, ellerini bağlayacak, boynunu bükecek. Kimliksiz belediyecilik son bulacak. Biz 16 milyon İstanbullunun başkanı değil, 16 milyon İstanbullu kardeşimizin dostu, yoldaşı olacağız. Vatandaşımız anlatacak biz dinleyeceğiz. 

"Türkiye Yüzyılı'nın en ihtişamlı önsözünü İstanbul'da yazacağız"

Ortak akla, şeffaflığa, katılımcılığa hak ettiği değeri vereceğiz. Birlikte İstanbul dinleyeceğiz, İstanbul olacağız. Reklamla, algı çalışmalarıyla, PR'la İstanbul'un kaynaklarını boşa harcamayacağız. Algıda usta olanların değil, alın teriyle usta olanların dönemini başlatacağız. Hep birlikte İstanbul'u yeniden ayağa kaldırıp hak ettiği değere ulaştıracağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı'nın en ihtişamlı önsözünü İstanbul'da yazacağız. Teşkilatımızla, bilim insanlarımızla, belediyecilikte marka olmuş isimlerle harıl harıl çalışıyoruz. Bu dostlarımızla beraber 100 günlük ve bir yıllık acil eylem planımızı hazırlıyoruz. Çok yakında inşallah proje tanıtım toplantımızla birlikte müjdelerimizi de sevgili İstanbullulara vereceğiz." 

AKP'nin bugün açıkladığı adayları şöyle:

Artvin, eski Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe

Aydın, Aydın milletvekili Mustafa Savaş

Balıkesir, mevcut belediye başkanı Yücel Yılmaz

Bingöl, Belediye Başkan adayı Erdal Arıkan

Bitlis, adayı mevcut başkan Nesrullah Tanğlay

Bursa, mevcut belediye başkanı Alinur Aktaş

Çankırı Belediye Başkan adayı Hüseyin Filiz

Çanakkale Belediye Başkan adayı Jülide İskenderoğlu

Denizli Belediye Başkan adayı, Osman Zolan

Düzce Belediye Başkan adayı, mevcut belediye başkanı Faruk Özlü

Edirne Belediye Başkanı, AKP il Başkanı Belgin İba

Elazığ Belediye Başkanı adayı, mevcut başkan Şahin Şerifoğulları

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan adayı, mevcut başkan Mehmet Sekmen

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu

Giresun adayı, mevcut başkan Aytekin Şenlikoğlu

Isparta Belediye Başkan adayı Şükrü Başdeğirmen

Kastamonu Belediye Başkan adayı, Tahsin Babaş

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan adayı, mevcut başkan Tahir Büyükakın

Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Hilmi Güler

Rize Belediye Başkan adayı, mevcut başkan Rahmi Metin 

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Halit Doğan

Sinop Belediye Başkan adayı Yakup Üçüncüoğlu

Tokat Belediye Başkan adayı Eyüp Eroğlu

Yalova Belediye Başkan adayı mevcut başkan Mustafa Tutuk

Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı eski CHP'li vekil Aydın Ayaydın 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum