Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Orta Doğu turuna devam ediyor: Bugün Katar, Mısır ve Tel Aviv'e gitmesi bekleniyor

Blinken, dün turun ilk durağı olarak Riyad'a gitmiş ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşmüştü

06 Şubat 2024 10:10

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim 2023'te İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana 5'inci Orta Doğu turuna çıktı. Blinken'ın bugün Katar'a uçmadan önce Mısır'ı ziyaret etmesi bekleniyor. 

TIKLAYIN | ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 7 Ekim'den sonra beşinci kez Orta Doğu turuna çıkıyor

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, bugün Katar'a hareket etmeden önce Mısır'ı ziyaret edecek ve ardından akşam saatlerinde Tel Aviv'e gitmesi bekleniyor. 

Blinken, dün turun ilk durağı olarak Riyad'a gitmiş ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile görüşmüştü. 

TIKLAYIN | ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Orta Doğu turunun ilk durağı Riyad oldu; Suudi Veliaht Prensi Salman ile görüşmesi 2 saat sürdü

Blinken'in savaşın başlamasından bu yana yürüttüğü beşinci diplomatik girişim, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyinde, nüfusun yarısından fazlasının sığındığı Mısır sınırındaki Refah'a doğru ilerlemesiyle yeni bir aciliyet kazandı.

Ne olmuştu? 

Blinken, Orta Doğu turu için hareket etmeden önce ABD Başkanı Joe Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Blinken'ın yaklaşık dört aydır süren bombardıman nedeniyle harabeye dönen Gazze'ye daha fazla gıda, su, ilaç ve barınak sağlanması için İsrail'e baskı yapacağını söylemişti. 

Sullivan, "İsrail hükümetini gördüğünde en önemli önceliği bu olacak - Filistin halkının ihtiyaçları ABD'nin yaklaşımında ön planda ve merkezde yer alacak bir konu olacak" dedi.

Bir hafta önce Paris'te CIA şefi ile İsrailli, Katarlı ve Mısırlı yetkililerin katıldığı görüşmelerde taslağı hazırlanan ateşkes önerisi, Hamas'ın 7 Ekim'de Filistinli mahkûmlar karşılığında ele geçirdiği rehineleri serbest bırakmasıyla çatışmalara ilk altı hafta için ara verilmesini öngörüyor.