Dünya

ABD Anayasa Mahkemesi'nde Halkbank'ın temyiz başvurusuna ilişkin duruşmada karar çıkmadı

17 Ocak 2023 19:44

ABD’de İran’a yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank’ın ABD mahkemelerinde yargılanamayacağı iddiasıyla yaptığı temyiz talebinin ilk duruşması bugün Federal Yüksek Mahkeme’de görüldü.

2016 yılında New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde başlayan Reza Zarrab davasına 2019 yılında sanık olarak eklenen Halkbank için bugün ABD’de kritik bir gün yaşandı. 

İran’a yönelik ekonomik yaptırımların delinmesi davasına 2019 yılında sanık olarak eklenen Halkbank’ın temyiz başvurusuna ilişkin duruşma Anayasa Mahkemesi’nde görüldü. Bugünkü duruşmada mahkeme tarafların sözlü savunmalarını dinledi. 

Federal ve bölge istinaf mahkemelerinde, Türkiye’ye ait kamu kuruluşu olduğu için Egemen Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası’na (FSIA) göre ABD’de bir ceza mahkemesinde yargılanamayacağını iddia eden Halkbank’la ilgili temyiz başvurusu duruşması, bugün başkent Washington'da Anayasa Mahkemesi’nde yapıldı. 

VOA Türkçe'nin haberine göre; Halkbank ve ABD Adalet Bakanlığı'na bağlı başsavcılık bürosu şimdiye kadar yazılı yöntemle mahkemeye sundukları savunma ve iddialarını bugünkü duruşmada sözlü olarak mahkeme heyetine anlattı. 

Halkbank’ın savunma avukatları ve savcılık en fazla 30 dakikada iddia ve savunmalarını sunduktan sonra, mahkeme heyetinin sorularını da yanıtladı.

Kararın açıklanması yıl sonunu bulabilir 

Kararın ne zaman açıklanacağı konusunda ise yetki tamamen Anayasa Mahkemesi’ne bağlı. Bazı hukukçular gerekçeli kararın birkaç ay içinde açıklanabileceğini belirtse de bazı hukukçulara göre açıklama 2023 yılı sonuna sarkabilir.

Halkbank'a yöneltilen suçlamalar

Halkbank aleyhine New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde açılan davada şu suçlamalar yer alıyor:

ABD’yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak, 
"Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası"nı İran’a para transferleri yaparak ihlal etmek için komplo kurmak,
ABD bankalarını dolandırmak,
ABD bankacılık ve finans sistemini dolandırmak amacıyla komplo kurmak,
Kara para aklamak,
Kara para aklamak amacıyla komplo kurmak.

TIKLAYIN | Zarrab davasında ABD'de hüküm giyen Hakan Atilla: Hükûmetle ilgili soruları başka raunda saklamış olabilirler