Dünya

AA: Hamas, Gazze'de her biri 45 gün sürecek 3 aşamalı rehine takası ve ateşkes öngören planı kabul etti

AA'ya açıklama yapan Filistinli kaynaklar, Hamas'ın Gazze'de her biri 45 gün sürecek 3 aşamalı rehine takası ve ateşkes öngören planı kabul ettiğini bildirdi

07 Şubat 2024 12:27

T24 Dış Haberler

7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas savaşında 4 ayı geride bırakırken Hamas'ın Gazze'de her biri 45 gün sürecek üç aşamalı ateşkes planını kabul ettiği bildirildi. 

Anadolu Ajansı'na açıklama yapan Filistinli kaynaklar, Hamas'ın Gazze'de her biri 45 gün sürecek 3 aşamalı rehine takası ve ateşkes öngören planı kabul ettiğini bildirdi. 

Hamas'tan dün yapılan açıklamada Gazze'de ateşkes teklifine "olumlu" bakıldığı aktarılmış, ABD ise taraflar arasında anlaşmanın "mümkün" göründüğünü açıklayarak Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın bugünkü İsrail ziyaretinde durumu değerlendireceğini bildirmişti. 

TIKLAYIN | Hamas, ateşkes teklifine yanıt verdi; Blinken, anlaşmanın "mümkün" göründüğünü aktardı
TIKLAYIN | ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Orta Doğu turuna devam ediyor: Mısır ve Katar'daki temaslarının ardından Tel Aviv'e ulaştı

Hamas yaptığı açıklamada liderlerinin "kapsamlı ateşkes anlaşmasını ... olumlu bir ruhla" gözden geçirdiklerini, anlaşmanın yardım ve barınma, yeniden inşa, 17 yıldır süren kuşatmanın kaldırılması ve "esir değişimi" sürecinin tamamlanmasıyla ilgili ayrıntıları içerdiğini söylemişti. 

İsrail'den açıklama

Bu arada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada Hamas'ın anlaşmaya verdiği yanıtın arabuluculuk sürecine dahil olan tüm taraflarca incelendiği belirtilmişti. 

Ofis, "Hamas'ın cevabı Katarlı arabulucu tarafından Mossad'a iletildi. Başbakanlık ofisinden Salı günü yapılan açıklamaya göre, İsrail dış istihbarat teşkilatı Mossad'dan gelen yanıtın ayrıntıları müzakerelerde yer alan yetkililer tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendiriliyor” açıklamasında bulunmuştu.