21 Temmuz 2016

Hükümet Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni askıya aldı, şimdi ne olacak?

Bu durum, Avrupa Konseyi'nin artık doğrudan 90 gün boyunca Türkiye'yi 'denetleyeceği' anlamına geliyor

Türkiye, 1949'dan beri Avrupa Konseyi üyesi. Hatta kurucu üye. 1987'den beri de halkına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını tanıdı. 

Bugün Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni OHAL boyunca askıya aldığını, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş aracılığıyla açıkladı. 

Bu durum, Avrupa Konseyi'nin artık doğrudan 90 gün boyunca Türkiye'yi 'denetleyeceği' anlamına geliyor. 

Bu karara göre halkımız, OHAL sürecinde gerçekleşen ihlalleri, Strasbourg Mahkemesi'ne götüremeyecek. Savaş ve ulusun varlığını tehdit eden durumlarda üye ülkeler bunu yapabiliyor ve sözleşmeyi 'askıya' alabiliyor.

Buna Derogation' deniyor. (Madde 15)…

Ancak, bu durumda bile sözleşmenin bazı maddeleri (2,3,4 ve 7) ihlal edilemez. Yani askıya alınamaz.^Avrupa Konseyi bunu çok ama çok yakından izleyecek. Aksi durum Türkiye'nin üyeliğinin sonu anlamına gelebilir. 

Mutlaka ama mutlaka, halkın yaşam hakkı korunacak. Devletin ihmaliyle veya devlet eliyle insanlar ölmeyecek. Kimseye işkence yapılamayacak. Kimse köle ya da ‘kul’ durumunda tutulamayacak. Ve de kimseye kanunsuz ceza verilmeyecek.
Yani hiç kimse, işlendiği zaman ulusal veya uluslararası hukuka göre suç oluşturmayan bir eylem veya ihmalden dolayı suçlu bulunamayacak. Aynı biçimde, suçun işlendiği sırada uygulanabilir olan cezadan daha ağır bir ceza verilemeyecek.
Kısaca, sözleşmeyi ‘askıya alma’ kararı bu durumlar için geçerli değil.

OHAL süreci artık Avrupa Konseyi denetiminde... 

Yazarın Diğer Yazıları

Altılı masa ve sarsıntılar

Altılı Masa'nın şunu unutmaması gerekiyor: Bu halk masadan kalkan, zayıf karnından vurulan, masaya tekme atan, iktidarın oyununa gelen, sarsıntılara karşı dayanamayıp sallanan ya da yıkılanı hiç ama hiç unutmayacak

Avrupa-Türkiye karşılaştırması ve terazinin kefesi

Bu ülkede yaşayan gençlerin yüzde 80’inin Avrupa’da yaşamak istemesinin nedeni, Türkiye’de yaşanan bolluğu bırakıp, orada kıtlık içerisinde bir dünya kurmak mı? Sorun bakalım bu insanlara, ‘Terazinin kefesi hangi yönde ağır basıyor?’…

İsrail ile normalleşme süreci

Orta Doğu'da şekillenmekte olan yeni dengeler Türkiye'nin normalleşme çabalarına çok uygun bir zemin sunuyor