05 Nisan 2024

Mersin'de, Emniyet'i soruşturan müfettişin bilgisayarındaki görüntü!

Mersin'de ilginç olaylar yaşanmış. Şimdi hepsi tek tek gün ışığına çıkıyor. Adli ve idari soruşturmalar devam ediyor. Polis başmüfettişinin yazacağı rapor önemli

Ülkenin siyasi gündeminden ayrılıp, Büyüteç'in kendi gündemine geçiş yapıyorum tekrar.

Mersin'de geçen şubatta Emniyet'te ortaya çıkan skandal vardı hatırlarsanız. Skandalın ortaya çıkmasıyla beraber görevden alınan Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan'ın kardeşi Nezih Aslan'ın adının karıştığı...

Kaçak sigara üretiminde kullanılan ve içine tütün yerleştirilen filtreli kağıt rulosu olarak tanımlanan makaronun kaçakçılığını yapan şebekeyle bağlantısı bulunduğu iddiasıyla Nezih Aslan'ın gözaltına alınması sonrasında ağabeyi Mehmet Aslan da önce geçici olarak ardından da Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle merkeze çekildi.

İş, bu kadarla kalmadı. Emniyet Genel Müdürlüğü, Mehmet Aslan hakkında gerek kardeşinin Mersin'deki kimi yasa dışı bağlantıları ve ticari faaliyetleri, gerekse kendisinin emniyet müdürü görevi çerçevesindeki iddiaları araştırmak üzere müfettiş görevlendirdi.

Polis başmüfettişi o tarihten itibaren çalışmalarına devam ediyor. İddialarla ilgili ifadeler alıyor. Bilgi ve belge, hatta görüntüleri topluyor.

Bu araştırma sırasında polis başmüfettişi, Aslan'la ilgili çok önemli ve kritik bir kamera görüntüsüne ulaştı.

T24'ten Asuman Aranca, skandalın patlamasıyla beraber Aslan'ın kardeşi Nezih Aslan'ın, Şubat 2022'de kentte bir Suriyeli'nin vurulmasında adı geçen ve aynı zamanda Emniyet'te sabıka kaydı bulunan Cengiz İ. adlı kişiyle Mersin'de bir kafedeki buluşmasının görüntülerine ulaşıp haberleştirdi.

Ancak bu görüntü henüz kamuoyuna yansımadı. Halen soruşturmayı yürüten müfettişin bilgisayarının belleğinde. Soruşturma dosyasına girmiş bir kamera kaydı.

Emniyet Müdürü'nün sır buluşması

Detaylarına geçeyim sizleri fazla bekletmeden.

Kardeşiyle ilgili iddialar sonrasında Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın onayıyla 20 Şubat'ta görevden alındı. Hatta bu konuda Emniyet Genel Müdürlüğü özel bir açıklama bile yaptı.

Aslan, aynı gün saat 22.00 sularında makamını boşaltıp ayrıldı. Ancak kentten ayrılmadı.

Aldığım bilgiye göre, Aslan saat 22.30 sularında Mezitli'de bir buluşma gerçekleştirdi.

Buluşmanın gerçekleştirildiği yer, Pompei adıyla deniz kenarında faaliyet gösteren kafe. Burada Mersin Emniyet Müdürü için makama tahsisli bir küçük bölüm var.

Müfettişin elde ettiği kamera görüntüsüne göre, Mersin'de kimi suçlara karıştığı gerekçesiyle hakkında Emniyet'te kayıt bulunan ve kentin yeraltı dünyasının içinde bulunduğu ifade edilen S.Ö., buraya gelerek giriş yaptı.

Şu ilave bilgiyi vereyim; S.Ö., beraberinde bir kişi ile birlikte Pompei'nin başka bir bölümünde otururken, iddiaya göre Aslan'ın koruması yanına gelerek Aslan'ın birazdan tesise geleceğini uyarması sonrasında özel bölüme geçti.

S.Ö. ve yanındaki kişi özel bölüme geçtikten 5-6 dakika sonra Aslan, aynı yere gelerek S.Ö'.nün yanına geçti ve bir süre görüştü. Aslan'ın buluşma için görevden alınmasına rağmen makam aracıyla geldiğini de ekleyim.

Görevlendirilen müfettişin daha önceki kamera kaydıyla birlikte söz konusu yeni kaydı da incelemeye aldığını belirteyim.

Burada, "suçla mücadele etmesi gereken bir polis müdürünün, hangi gerekçeyle böyle bir kişiyle buluştuğu" sorusunun yanıtı önem taşıyor.

Aynı kişinin yani S.Ö.'nün sadece Aslan değil, kentte görev yapan üst düzey polis müdürleriyle de yakınlığının bulunduğunu ilave edeyim.

Ankara – Mersin – Ankara hattında yaşananlar

Mersin'de Mehmet Aslan ve kardeşi Nezih Aslan'la ilgili yaşananlar bununla sınırlı değil.

İddiaya göre, polisin savcılık talimatıyla Nezih Aslan'ın ortağı olduğu iddia edilen kaçak makaron deposuna baskın yaptığı 17 Şubat günü Nezih Aslan, Ankara'dan kente gelerek bir otelde konakladı.

Bu konaklama sırasında ağabeyi Mehmet Aslan'ın özel kaleminde görevli Komiser A.A., otele gelerek Aslan'la görüştü. Sonrasında Aslan, 18 Şubat günü tekrar Ankara'ya döndü. Muhtemel ki, yaşananlarla ilgili bizzat bilgi almak istedi ya da aldı.

Zaten 19 Şubat günü savcılık talimatıyla Ankara'da gözaltına alındı ve Mersin'e getirildi. Mahkeme çıkarılan zanlılardan beşi mahkeme tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bu konuda yeni bir bilgi daha vereyim; tutuklananlar arasında Nezih Aslan da var. Daha önce serbest kaldığı bilgisi vardı ancak İslahiye Cezaevi'nde halen.

Ayrıca, Nezih Aslan, sadece Mersin'de görülmüş değil. Ağabeyi Mehmet Aslan'ın Erzurum'daki görevi sırasında da kente giderek kendisini medikalci olarak tanıtarak faaliyette bulunduğu yönünde bilgiler mevcut. Nezih Aslan'ın, evrakta sahtecilik ve dolandırıcılık suçlarından Emniyet'te dört ayrı kaydının bulunduğunu belirteyim.

Yeniden açılan dosya ve kaybolan fotoğraflar

Aslan'ın görevden alınmasından bugüne kadar başka gelişmeler de var elbette.

Şöyle ki; Nezih Aslan'la görüntüleri ortaya çıkan Cengiz İ., şu günlerde başka bir suçtan cezaevinde. Ayrıca, Cengiz İ.'nin adının geçtiği ve 21 Şubat 2022'de Mezitli'de 300 bin dolar alacak için Suriyeli bir kişinin vurulması dosyası yeniden açıldı.

Soruşturma savcılığı bu dosya ile ilgili daha önce takipsizlik kararı vermişti. Fakat son gelişmeler ışığında dosya yeniden açıldı.

Ancak küçük bir ayrıntı var bu noktada. Dosyada yer alması gereken Nezih Aslan ile Cengiz İ.'nin Mersin'deki kafedeki görüşmesine ait fotoğrafların kaybolduğu ortaya çıktı.

Bu dosyayla ilgili "delillerin kaybedilmesi" iddiasıyla ikinci soruşturmanın başlatıldığını altını çizeyim.

Toparlarsam; Mersin'de ilginç olaylar yaşanmış. Şimdi hepsi tek tek gün ışığına çıkıyor. Adli ve idari soruşturmalar devam ediyor. Polis başmüfettişinin yazacağı rapor önemli. Mehmet Aslan'la ilgili idari bir rapor olmasına karşın adli suç tespit edilmesi halinde savcılığa gönderilecek.

Eskilerin deyimiyle bu hamur daha çok su çekecek.

Tolga Şardan kimdir?

Tolga Şardan, 1988'de yerel yayımlanan Ankara Ulus gazetesinde mesleğe başladı. 1989'dan 2018'e kadar Milliyet gazetesinde polis muhabirliği, Ankara Temsilci Yardımcılığı ve köşe yazarlığı yaptı. 

Haber ve yazılarıyla, 1992'den itibaren Çetin Emeç, Muammer Yaşar Bostancı, Abdi İpekçi'nin adını taşıyan gazetecilik ödüllerini aldı. Yanı sıra, haberleri Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Türkiye Spor Yazarları Derneği'nce ödüle layık bulundu. 

Ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce verilen 2021 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü'nün sahibi oldu. 

Şardan, 2019'da Doğan Kitap'tan yayımlanan "Komonist Masası'nda Nazım Hikmet" adlı araştırma dalındaki kitabını kaleme aldı. 

2019'dan bu yana T24'te çoğunlukla güvenlik konularını ele aldığı Büyüteç adlı köşeyi yazıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Özel Harekat'ta neler oluyor?

Spor ayakkabısı alımına müfettiş incelemesi, Özel Harekat'ın dikkat çeken ziyaretçileri, yemek ihalesindeki isim, hibe alınan zırhlı araçların hurdaya yakın çıkması ve dahası...

Bir trafik kazasının anatomisi: 35 saatte belirlenemeyen kimlik ve soruşturmada yaşanan gariplikler

"Sürecin başından itibaren haklarında ceza istenilen polislerin, bu kadar küçük ve basit ceza verilmesi, iki polise ceza verilmemesi ve bizin yaşadıklarımızla dosyaya müdahale edildiğini görmüş olduk"

Emniyet'te "sular ısınıyor", ekipler arasındaki savaş kızışıyor...

Şu anda birbiriyle mücadele eden en az üç ekip var. Devre kardeşliği ile tarikat ve cemaat birliktelikleri ekiplerin çimentosu. Mücadelenin asıl hedefi, mevcut İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş'ın yakın zamanda emekli olmasıyla boşalacak İstanbul Emniyet Müdürlüğü