25 Mayıs 2011

CHP 'özerk yerel yönetim' sözünü 34 gün önce açıklamıştı!

Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olarak katkıda bulunduğu “Avrupa Yerel Yönetimler...



“Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Şartı’na konulan çekinceleri kaldıracak, yerel yönetimler reformu yapacağız...”
Yukarıdaki alıntıyı, CHP'nin “Özgürlüğün ve Umudun Ülkesi. Herkesin Türkiye'si” başlığı verilen  “seçim bildirgesi”nin 108. sayfasından yaptım.
Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olarak katkıda bulunduğu “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı” 15 Ekim 1985 tarihinde imzaya açıldı.Türkiye anlaşmayı 21 Kasım 1988'de imzaladı. TBMM'nin 3723 sayılı yasa ile 1991'de “kısmen” kabul ettiği metin, Bakanlar Kurulu'nun 3 Ekim 1992'de Resmi Gazete'de yayımlanan kararıyla onaylandı.
Türkiye,  “Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun” ile metnin 2 ve 5. maddelerini tamamen, 3,4, 6, 7, 8, 9 ve 10. maddelerini de kısmen kabul etti.
Türkiye'nin kabul ettiği sözleşmenin hükümleri, “Yükümlülükler” başlığını taşıyan 12. maddede sözleşmeye taraf olmak için şart koşulan asgari katılım ölçüleri dolayında oldu. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı ile bu metine Türkiye'nin hangi ölçüde taraf olduğuna ilişkin 3723 sayılı yasayı aşağıdaki linklerden okuyabilirsiniz.
Ancak konumuz bu değil. Konumuz, siyasi partilerin kamuoyuna karşı en ayrıntılı taahhütlerini içeren seçim bildirgelerinin bile dikkatle okunmadığını gösteren son tartışmalar.
CHP, Anayasa ve yasalarda köklü değişiklikler gerektiren “Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Şartı’na konulan çekinceleri kaldıracak, yerel yönetimler reformu yapacağız” taahhüdünü tam 34 gün önce açıkladı. Ancak Anayasasında yerel yönetimler konusunda özerkliğin “ö”sünün bile geçmediği bir ülke için bu kadar ciddi bir taahhüt hiçbir tartışma yaratmadı, üzerinde durulmadı, ihtimal okunmadı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin seçim bildirgesinde 34 gün önce açıkladığı bu sözü Hakkâri'de yineleyince kıyamet koptu.
Ne dersiniz, bu ülkede bu kadar az okunduğu için mi bu kadar çok bilmiş var!..


Avrupa Yerel Yönetimler Özerlik Şartı

Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Tolga’yla birlikte bütün hayal kırıklıklarının en güzelini yaşıyoruz!

Çalışmalarıyla mesleğini onurlandıran bir gazeteci, hâkimin büyük bir maddi hatayı da tutanağa geçirdiği bir kararla tutuklandı. Tutuklama talep edenler ve tutuklama kararı verenlere göre, Tolga Şardan “istihbarat örgütünün Cumhurbaşkanlığı’nın talimatıyla yargıdaki yolsuzluk iddialarını araştırdığını yazarak” halkı korku ve paniğe sevk etti!

T24 14 yaşında; nasıl da yılları buldu bir mısra boyu macera…

Bağımsız, sorumlu, güvenilir, yüksek profesyonel ve etik standartlarda gazetecilik, sadece gazetecilerin değil toplumun bütün katmanlarının meselesi haline gelmedikçe, sesimizi kısanlar sadece başkaları olmaz!

Schengen vizesi eziyeti için gazetecilere çağrı, AB başkentlerine mektup

Sığınmacı sorunuyla, üstelik milyonlarca insan eşliğinde Türkiye de muhatap. Ancak bu durumun, örneğin Federal Almanya’nın Volkan Konak, Deniz Türkali gibi sanatçıların da vize başvurularını reddetmesiyle nasıl bir ilgisi olabilir? AB ülkeleri diplomatlarının, sürekli mesai yaptıkları gazetecilere, vize talebi söz konusu olduğunda, “Bizim için Edirne sınırına kadar gazetecisiniz” anlamına gelen tavrı vize rejiminin amaçlarına uygun mu? Peki gazeteciler ve meslek örgütleri, yıllardır süren bu kötü muameleye karşı neden sessiz, neden bu eşitsiz ilişkiyi reddetmiyorlar?