03 Nisan 2024

Gece kulübü cehenneminde arkadaşı için can veren Şivan'ın öyküsü 

Cemevinin bahçesi, mezarlık kalabalıktı. Acının sessizliği hakim olsa da Şivan’ın ailesi “Bu bir iş cinayeti” diyor ve kardeşinin hakkını, hukukunu sonuna kadar arayacağını söylüyor

Mafya bir patron, kaçak tadilat ve ölen 29 işçi…

Türkiye’nin farklı yerlerine bir anda 29 cenaze gitti.  

O cenazelerden 8 ya da 9’u İstanbul’un Sarıyer ilçesinden kalktı. Kimi cemevinden kimi de camiden…

Erzincan-Refahiyeli Şivan Dolu 44 yaşındaydı. Ramazan dolayısıyla kaçak tadilatın yapıldığı mekana ara ara kontrol amaçlı gidiyordu.

7 yıldır şef olarak çalışıyordu o mekanda…

Gece kulübündeki yangında hayatını kaybeden Şivan Dolu (Ortadaki)

Şivan Dolu’ya o sabah iş yerinden telefon geldi ve kahvaltısını yapmadan Beşiktaş-Gayrettepe’deki Masquerade’ye gitti. Babasıyla en son o sabah saat 11.40’ta görüştü. Sonrasında işçi katliamının yaşandığı kahredici haber geldi. Cenazesi Sarıyer’deki cemevinden kalktı ve Kilyos Mezarlığı’nda 2011’de kaybettiği annesinin mezarlığına gömüldü.

Herkesin “Şivan Abi” dediği, esnafların “Hepimizin yardımına koşardı” dediği Şivan’ın iş yerinden arkadaşları anlattı o günü: 

“Kaynak yapılırken kıvılcım çıktı ve bir anda elyaflar tutuştu. Her yeri 5 dakikada duman kapladı. Şivan Abi bizi uyardı. Biz yangının çıktığı yerden uzaktık. Büyük bir mekan çünkü orası. Bağırdı ‘Yangın var, çıkın’ diye. O olmasaydı biz de çıkamazdık.”

Şivan Dolu’nun mezarı başında yakınları da “Neden bir daha girdin oraya” diye söyleniyordu. Çünkü yangın çıktıktan sonra Şivan kendisini dışarıya atıyor ama en yakın arkadaşının içerde kaldığını fark edince tekrar içeri giriyor ve bir daha çıkamıyor.

Dolu ailesine taziyeye gelen arkadaşları “Çok iyi bir insandı” deyince, iyiliğin cezalandırıldığı bu kör düzende Şivan’ın babasının yanıtı da “İyi çocuktu ama gitti” oldu. Yapılan tadilat kaçaktı. Dün Beşiktaş Belediyesi açıkladı.

Bayrama doğru işlerin hızlandırıldığı mekanda, Masquerade’nin personeli de o gün oraya çağrıldı. Aralarında DJ’yin de olduğu, 12 çalışan o gün oradaydı. 17 kişi de tadilatta çalışan işçiydi. Kardeşi de o eğlence mekanında çalışan bir kadın anlattı:

“Abim de o gün oradaydı. İşten çıkarılmıştı ama Şivan’ın yardımıyla yeniden işe aldılar. Tadilattan çıkan çöpleri çöpe atmaya giderken birden bir alev görüyor ve 30 saniyeyle kurtuluyor abim.”

Şivan, annesinin yanına gömüldü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin raporu üç gün içinde çıkacak. İlk belirlemelere göre 29 kişi boğularak ölüyor. Ses odalarında kullanılan yalıtım süngerlerinin alev almasıyla yangın çıkıyor. İddialara göre kaynaktan çıkan alev ya da bir tüp patlaması yangına neden oluyor.

Diğer yandan Sarıyer’in ilginç bir sosyolojisi var. Özellikle Ferahevler bölgesinde hâlâ mahalle kültürü hakim. Farklı etnik kimlik ve dini kimliklerin mahalle kültürü ve “bizde yanlış olmaz” raconuyla bir arada yaşadığı, gençlerin birbirine eğlence mekanlarında iş bulmaya çalıştığı bir kamusallık hakim. Bundan olsa gerek cemevinin bahçesi, mezarlık kalabalıktı. Acının sessizliği hakim olsa da, Şivan’ın ailesi “Bu bir iş cinayeti” diyor ve kardeşinin hakkını, hukukunu sonuna kadar arayacağını söylüyor.

Mekanın ortağı olarak görünen ve gözaltına alınan Şazi Sekergümüş’ün “kasten insan yaralamadan” suç kaydı olduğunu dün yazmıştım. Gece kulüplerinin güvenliğinden bugünlere gelen bir isim olan Şekergümüş’ü Sarıyer’in gençleri de biliyor. “Kardeşi de geçmiş yıllarda öldürülmüştü” diyor. Sarıyer’de mekanın gerçek sahibinin ise yurtdışında yaşadığı söyleniyor.

Mekan “yenilenirken”, kaçak iş yapmanın “eski ve köhneliği”  29 insanın canını aldı. Eğlence dünyasının “mutfağının” karanlığını gösterdi.

Denetlenmeyen iş yerleri, denetlenmeye tahammülü olmayan patronların akçeli dünyası…

Kuralı koyanlar da onlar, canları alanlar da…  

İş cinayetleri karnesi zayıflarla dolu Türkiye’de yargı bir kez daha önemli bir sınav verecek.

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Dışişleri ve Diyanet sessiz: İsrail'de polisi bıçakladıktan sonra öldürülen imam Hasan Saklanan'ın hikâyesi 

Hasan Saklanan'ı tanıyan isimler cenazenin kendilerine ne zaman teslim edileceğini bilmediklerini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da resmi bir açıklama henüz yapılmadı

Sendikalar ve CHP yönetimi 1 Mayıs’ta zevahiri kurtardı mı?

Kemal Kılıçdaroğlu’nu ‘değişim’ diyerek yenen yeni yönetimin, 1 Mayıs öncesi ‘Taksim’e yürüyoruz’ çağrısının Saraçhane ile sınırlı tutulmasına tepki oluştu

Kudüs'te öldürülen Diyanet personeli imamın hedefinin Hamas'a katılmak olduğu iddia edildi

"Filistin meselesinden, Suriye'deki şehit haberlerinden etkilenen bir kişiydi. 2018'de Suriye'den şehit haberleri geldiği zaman 'devlet imkan verse de cepheye gitsek' dediğini duymuştum. Şehit olmak onun için önemliydi"