Dünya

Zelenski, Vilnius'tan Ukrayna'ya NATO davetiyesi çıkaramadı

12 Temmuz 2023 07:22

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'nin Vilnius'taki NATO zirvesinde ülkesine ittifaka resmi üyelik daveti alma girişimleri başarısız oldu. 

Pazartesi günü 31 NATO ülkesinin lideri, Ukrayna'nın NATO üyeliği için açık bir takvim belirlemeyen ve üyelik için yerine getirilmesi gereken şartları listelemeyen bildiriye imza attı. Zelenski de NATO'nun davetiyle Vilnius'ta bulunuyor.

Zelenski, bildiri açıklanmadan önce ABD Başkanı Joe Biden'ı ve Vilnius zirvesindeki diğer liderleri "saygısızlıkla" suçladı ve Ukrayna'yı NATO'ya davet etmeye hazır olmadıklarını ifade etti. 

NATO bildirisinde, "Ukrayna'nın geleceği NATO'da olsa da" ittifakın Kiev'e sadece çeşitli "demokratik ve güvenlik sektörü reformları" yapıldığı zaman davet gönderebileceği belirtildi. 

Zelenski, bildiriden sonra yaptığı açıklamada, "Bugün buraya alınacak kararlara inançla, partnerlere inançla, NATO'ya inançla geldim. Karar almaktan çekinmeyen, zaman harcamayan ve saldırganlara dönüp bakmayan. Bu inancın artık güvene dönüşmesini isterim" dedi.

Zelenski, cumartesi Türkiye'yi ziyaret ettiğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ukrayna, NATO'ya üyeliği hak ediyor. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Ukrayna'nın yeniden ayağa kaldırılmasında her türlü desteği vereceğiz. Ukrayna'da lider konumda olan müteahhitlik şirketlerimiz Ukraynalı dostlarına yardımcı olacaktır. demişti. Bildiriye Erdoğan da imza attı.