Dünya

Zelenski, Buça Katliamı'nın yıl dönümünde konuştu: Asla affetmeyeceğiz

01 Nisan 2023 10:11

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'nın ülkede işgal sırasında işlediği belirtilen savaş suçlarının sembolü haline gelen Buça Katliamı'nın birinci yılında yapılanları "asla affetmeyeceklerini" söyledi. 

Cuma günü, silahsız sivillerin yargısız biçimde infaz edildiği katliamın yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlayan Zelenski, Buça'nın Rusya'nın yaptığı korkunç şeylerin sembolü haline geldiğini söyledi.

Telegram üzerinden yaptığı açıklamada Zelenski, "Asla affetmeyeceğiz. Her suçluyu cezalandıracağız" dedi. Zelenski, bölgeye ziyareti sırasında yapılanları "soykırım" olarak nitelendirmişti.

31 Mart 2022'de Rus güçleri Kiev çevresinden çekilmeye başlamıştı. Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça şehrine 1 Nisan'da giren Ukrayna ordusu, binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı.

AFP'den gazeteciler, 20 cesedin sivil kıyafetli ve elleri bağlı olduğunu tespit etmişti. 
 
Ukraynalı savcılar, Buça ve çevresinde bin 400 kadar sivilin Rus ordusu tarafından öldürüldüğünü savunuyor. Rusya ise iddiaları reddediyor ve Buça'daki görüntülerin "düzmece" olduğunu iddia ediyor.