Dünya

Yunanistan ikinci defa sandık başında

25 Haziran 2023 14:05

T24 Dış Haberler

Yunanlılar yeni parlamentoyu seçmek üzere bir aydan kısa bir süre içinde ikinci kez sandık başına giderken, seçmenlerin Başbakan Kiryakos Miçotakis'in muhafazakar partisine ikinci kez görev vermesi bekleniyor.

Ülke genelindeki kurulan sandıklar sabah 07:00'de oy kullanmaya açıldı ve 12 saat sonra 19.00'da kapatılacak.

Oylama, yaklaşık bir hafta önce Yunanistan'ın batısında meydana gelen ve yüzlerce mülteci ve göçmenin öldüğü ya da kaybolduğu tekne kazasının gölgesinde gerçekleşiyor.

Ancak Yunanlıların iç ekonomik meselelere odaklanması beklendiğinden bu felaketin genel sonucu önemli ölçüde etkilemesi beklenmiyor.

55 yaşındaki Miçotakis, Yeni Demokrasi partisinin mayıs ayında büyük bir farkla kazanmasına rağmen hükümet kurmak için yeterli milletvekili sayısına ulaşamamasının ardından ikinci bir dört yıllık başbakanlık dönemini hedefliyor.

En büyük rakibi, Yunanistan'ın yaklaşık on yıldır devam eden mali krizinin en çalkantılı yıllarında, 2015-2019 yılları arasında başbakanlık yapan sol Syriza partisinin 48 yaşındaki lideri Aleksis Çipras. Çipras mayıs ayında yapılan seçimlerde Yeni Demokrasi'nin 20 puan gerisinde kalarak ikinci sırada yer almıştı.

Tekne trajedisinin gölgesinde seçimler

Bugünkü seçim, Libya'dan İtalya'ya gitmekte olan kalabalık bir balıkçı teknesinin Yunanistan'ın güneyinde alabora olup batması sonucu yüzlerce sığınmacının ölmesi ya da kaybolmasının gölgesinde gerçekleşiyor. Yunan makamlarının kurtarma çalışmalarını ele alış biçimi eleştirilere neden olmuştu.

Akdeniz'de son yıllarda yaşanan en kötü felaketlerden biri olan bu olay, Miçotakis'in kamuoyu yoklamalarında Çipras'a karşı 20 puanlık üstünlüğünü pek etkilemedi; zira seçmenlerin çoğunun kaygılarının başında ekonomi geliyor.

Yunanistan yaşadığı ağır mali krizden yavaş yavaş çıkarken, seçmenlerin ekonomik büyüme sağlayan ve işsizliği düşüren bir başbakanı yeniden iktidara getirmesi bekleniyor.

Harvard Üniversitesi mezunu olan Miçotakis, Yunanistan'ın en önde gelen siyasi ailelerinden birinden geliyor: Merhum babası Konstantin Miçotakis 1990'larda başbakanlık yaptı, ablası Dora Bakoyanni Yunanistan'ın ilk kadın Dışişleri Bakanı oldu ve yeğeni Kostas Bakoyannis Atina Belediye Başkanı olarak görev yapıyor. Başbakan, Yunanistan'ı iş dünyasının dostu ve mali açıdan sorumlu bir Euro Bölgesi üyesi olarak yeniden markalaştırma sözü vermişti.

Bu strateji şimdiye kadar işe yaradığı, mayıs ayındaki seçimlerde Yeni Demokrasi'nin solcu rakiplerini yenilgiye uğratarak Girit adasında sosyalistlerin kalesi olarak bilinen bölgeleri ve Atina çevresindeki düşük gelirli bölgeleri ilk kez kazandığı görülmüştü.