Dünya

Yunanistan'dan Gümrük Birliği'nin güncellenmesine destek: Hem Türkiye, hem AB'nin çıkarına olur

04 Şubat 2024 08:23

Yunanistan ekonomi diplomasisinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında ekonomik işbirliğinin tekrar canlandırılması ve kapsamının geliştirilmesinin iki tarafın da çıkarına olacağını ifade etti.

Hürriyet'ten Hande Fırat'a konuşan Frangoyannis, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Bakan yardımcısı, "AB-Türkiye ekonomik işbirliğinin yeniden canlandırılması ve kapsamının genişletilmesi ortak çıkarımıza olabilir. Yunanistan’ın bu süreçte ilerlemeyi desteklediğine dair sizi temin ederim" dedi.

"Hedef 10 milyon Euro"

Türkiye-Yunanistan İş Forumu için Türkiye'ye gelen Frangoyannis,  "Yunan şirketlerinin iş heyetine ve foruma katılmaya gösterdiği yoğun ilgiden özellikle memnuniyet duyuyorum ve aynı heyecan Türk şirketleri tarafından da mevcut. Şu anda ikili ticaretimiz 5 milyar Euro’yu aşıyor. Gerçekçi olduğunu düşündüğüm hedefimiz önümüzdeki beş yıl içinde 10 milyar Euro’ya ulaşmak. Bu ticaretin artmasıyla, bilgi, uzmanlık ve kaynak alışverişiyle, Yunanistan’da, Türkiye’de, hatta üçüncü ülkelerde ortak projeler üstlenilmesiyle sağlanabilir" diye konuştu.

"Türk ve Yunan öğrenciler yarışacak"

Frangoyannis, iki tarafında gençler arasında bir yarışma da düzenlenmesinin planlandığını söyledi: 

“7 Aralık 2023’te Atina’da yaptığımız son toplantıda mevkidaşım Burak Akçapar ile gençlere yönelik yeni bir fikri tartıştık. Her iki taraf da her iki ülkeden 16-28 yaş arasındaki orta ve yüksek öğrenimdeki öğrencilerin, start-up’ların, ticaret ve sanayi odalarının aktif katılımıyla hackathon olarak bilinen çevrimiçi bir yarışma düzenlemeyi kabul etti. Katılımcılar üç spesifik konu hakkında fikir ve teklif sunmaya davet edilecek: Çevrenin korunması, iklim krizi ve akıllı şehirler. Bu teklifler, Türk tekliflerini değerlendiren bir Yunan komitesi ve Yunan tekliflerini değerlendiren bir Türk komitesince değerlendirilecek. Kazanan teklifler, ortak projeler olarak uygulanmak üzere her iki ülkeden teknik ve mali destek alacak”