Dünya

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'ten Ankara ziyareti öncesi değerlendirme: Birbirimiz hakkında konuşmak yerine birbirimizle daha fazla konuşmalıyız

12 Mayıs 2024 11:46

Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmek üzere Ankara'ya gelecek olan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ve Yunanistan'ın on yıl sonra ikili sorunlarını aşmış biçimde karşılıklı saygıya dayalı yeni bir sayfa açmış olacağını umduğunu söyledi. 

Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir'in sorularını yanıtlayan Miçotakis, "(On yıl içinde) Halklar arasındaki bağların daha da güçleneceğini ve Ege’nin her iki kıyısındaki hükümetlere bağımlı olmayacağını umuyorum. İlişkilerimizde, Doğu Akdeniz’de barış ve güvenlikte yeni bir dinamiği ortaya çıkaracak olan Ege ve Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarının sınırlandırılması meselesiyle ilgili farklılığımızı halledeceğimizi umuyorum. Ama o noktaya ulaşamasak bile, dileğim şu ki, bundan on yıl sonra ilişkilerimizde yeni ve kalıcı bir sayfa açmış olacağız: Gerginlik ve kriz olmadan, dürüstlüğe, karşılıklı saygıya ve anlayışa dayalı bir sayfa" dedi. 

Türkiye ile Yunanistan arasında diyalogun önemine vurgu yapan Miçotakis, "Birbirimiz hakkında konuşmak yerine birbirimizle daha fazla konuşmalıyız diye düşünüyorum" dedi.

Yunanistan'ın krizleri her zaman iyi niyetle, uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri doğrultusunda diyalog ile aşmayı hedeflediğini ifade eden Miçotakis, "Türk-Yunan ilişkilerindeki iyileşmenin, aynı zamanda AB’nin de konusu olan Kıbrıs meselesine ilişkin müzakerelerin yeniden başlamasına yol açacağını umuyorum. Kıbrıs konusunda açık olmak istiyorum: Çözüm BM Güvenlik Konseyi Kararları’na dayanmalıdır" diye konuştu.

Miçotakis, Dışişleri Bakanlığı'nın tepki gösterdiği Yunanistan’ın Deniz Parkı projesi hakkında da şunları söyledi:

"Tamamen çevresel bir girişim için çok fazla tartışma yapıldığına inanıyorum. Eşsiz deniz cevremizi korumak bizim görevimiz ve İyon Denizi’ndeki Deniz Milli Parkı ile birlikte Ege’de Deniz Milli Parkı’nın oluşturulması, Yunanistan’ın 780 milyon Euro’luk 21 taahhütün yer aldığı listesinin bir parçası. “Okyanuslarımız Konferansı” 15-17 Nisan’da Atina’da düzenlendi. Bu, Uluslararası Hukuk ve Deniz Hukuku çerçevesinde bir proje.

Ülkelerimiz iklim değişikliği gibi ortak zorluklarla karşı karşıya ve bu bir işbirliği meselesi olmalı. Yunanistan, Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyor. Ve son aylarda ilişkilerimizde somut bir ilerleme kaydedildi; ben bu yolda devam etmeye ve daha da ileriye gitmeye hazırım."