Dünya

Yunan Ortodoks Kilisesi eşcinsel evlilik yasasına destek veren milletvekillerine karşı "cezai önlem" istedi

Kilisenin önde gelen isimleri, yasanın eşcinsel çiftlerin başka haklar talep etmesine ve Yunan ailesinin ve toplumunun parçalanmasına yol açacağını savundu

07 Mart 2024 11:49

T24 Dış Haberler

Yunan Ortodoks Kilisesi, eşcinsel evlilik yasasını destekleyen milletvekillerine karşı cezai önlemler alınmasını talep etti. 

Din adamları, "ahlaksız milletvekillerinin" kiliseden dışlanması çağrısında bulunurken Korfu'daki kilise yetkilileri de iki yerel milletvekilinin herhangi bir dinî ayine katılmasının yasaklanacağını duyurdu. Yapılan açıklamada, "Bizim için bu iki milletvekili kendilerini kilisenin aktif üyeleri olarak göremezler" denildi.

Yunanistan, geçen ay siyasi yelpazenin farklı kesimlerinden 175 milletvekilinin reform lehinde oy kullanmasıyla eşcinsel evliliğe izin veren yasayı kabul eden dünyanın ilk Ortodoks Hıristiyan ülkesi oldu.

Merkez sağ başbakan Kiryakos Miçotakis tarafından desteklenen yasa, taşıyıcı annelik yoluyla çocuk sahibi olmalarına izin vermese de, eşcinsel çiftlere ebeveynlik haklarının tanınmasını da genişletti.

Ancak Başbakan Miçotakis, Ortodoks kilisesinin sert eleştirileriyle karşılaştı. Tasarıyı "saf kötülük" olarak nitelendiren kilise hiyerarşisinde ılımlı olarak görülen Yunanistan'ın ruhani lideri Başpiskopos Ieronymos, evlilik eşitliğinin anketlerde çok az bir çoğunlukla desteklendiğini söyledi ve oylamanın halk referandumuna sunulmasını önerdi.

Kilisenin önde gelen isimleri, yasanın eşcinsel çiftlerin başka haklar talep etmesine ve Yunan ailesinin ve toplumunun parçalanmasına yol açacağını savundu.