Dünya

Yunan basınından iddia: ABD, Yunanistan’a F-35 satışını Türkiye’nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması için "sopa" olarak mı kullanıyor?

linken, Gazze'deki savaşın daha büyük bir bölgesel çatışmaya dönüşeceği endişelerinin arttığı bir dönemde dördüncü Orta Doğu turuna Türkiye'den başlamıştı

07 Ocak 2024 11:43

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'deki savaşın daha büyük bir bölgesel çatışmaya dönüşeceği endişelerinin arttığı bir dönemde dördüncü Orta Doğu turuna Türkiye'den başlamış ve dün Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirmişti. Blinken, önce Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile daha sonra da Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü. 

TIKLAYIN | ABD Dışişleri Bakanı Blinken İstanbul'da: Masada hangi konular var?

İsveç'in NATO üyeliği konusunda baskı, F-35'ler için "Atina" tehdidi

Yunan medyasında çıkan haberlere göre; ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın, Türkiye'de bulunduğu temaslarda yetkililere İsveç'in NATO üyeliğinin kısa sürede onaylanması için Türkiye'ye baskı yaptığı ve F-35 savaş uçaklarını Yunanistan'a satma "tehdidinde" bulunduğu iddia edildi. 

"Yunanistan'ın silah programları başka ülkenin programlarıyla ilişkilendirilemez"

The Greek City Times'ta yer alan haberde, Atina için F-35'ler ile F-16'ların tedarikinin birbirinden ayrılmasının önemli olduğu vurgulandı. Yunanistan hükümet kaynakları, "ABD'nin güvenilir bir ortağı ve NATO'da tutarlı bir müttefik olan Yunanistan'ın silah programları başka ülkelerin programlarıyla ilişkilendirilemez" açıklamasında bulundu. 

Proto Thema'ya konuşan hükümet kaynakları, "Yunanistan bir F-35 filosunun tedariki için talebini iletti ve satışın onaylanması için Kongre'ye bir mektup göndererek sürecin resmi olarak başlamasını bekliyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'deki temaslarının ardından Yunanistan'a gitti. Blinken'ın bugün Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşmesi bekleniyor. Blinken ve Miçotakis'in gündeminde Yunanistan'a F-35 savaş uçağı satışı olacak.