Seçim 2023

Yıldıray Oğur: Erdoğan, seçimi her seferinde CHP ve CHP’li ittifaka karşı bir nüfus sayımına çeviriyor

01 Haziran 2023 09:22

Karar yazarı Yıldıray Oğur, seçimler için "nüfus sayımı" benzetmesi yaparken, "Erdoğan, her seferinde yüzde 50’yi nasıl yanına çekebiliyor? Çünkü her seferinde seçimi CHP ve CHP’li ittifaka karşı bir nüfus sayımına çeviriyor. Peki nüfus sayımında nasıl kazanılır? Tabii çok çocuk yaparak değil. Ama nüfusunu arttırarak. Bununda tek bir yolu var: Daha fazla insanı nüfus sayımında kendi tarafına çekmek. Ama bu insanların oyunu kazanmakla aynı şey demek değil. Çünkü insanlar oy vermiyorlar, kendilerini ait hissettikleri grubun içinde saydırıyorlar" dedi. 

Oğur, "Bir nüfus sayımı nasıl kazanılır?" başlıklı yazısında şunları kaydetti:

"İnsanların aidiyetleri partilere ya da adaylara değil. Yani ortada seçim anında karar verilen oylar yok. İçinde doğulan ya da içine girilen aidiyetler var.

O yüzden oy kazanmakla nüfus kazanmak farklı. Nüfus sayımları sadece adaylarla, partilerle, siyasi kampanyayla kazanılmıyor.

Karşı taraftan nüfus çekmek seçimlerden önce girişilmesi gereken daha uzun soluklu bir iş.

Sivil toplumda, medyada ortak bir konuşma ve iş yapma alanı kurmak, birlikte yaşama pratiklerini artırmak, fikri sekterlikleri terk etmek, ortak değerleri artırmak, karşılıklı güven için uğraşmak, kendinden tavizler vermek gerekiyor.

Yani sabır gerektiren, zor bir iş bu." 

Kılıçdaroğlu'nun seçimlerin bir nüfus sayımına döndüğüne "uyanan" ilk CHP lideri olduğunu belirten Oğur, Altılı Masa ve Millet İttifakı'nın bu farkındalığın zirvesi olduğunu savundu. 

Oğur, "İttifak yeterince ikna edici ve samimi bulunmadı. 'CHP iktidara gelince bu bizimkileri atarlar' diyenler ikna edilemedi. 'Ama sonuç değişmedi' diyerek nüfus sayımına ittifakla girmek fikrinin yanlış olduğu sonucuna ulaşmak muhalefetin geleceğe dair yapabileceği en büyük hata olur" yorumunu yaptı.