Seçim 2023

Yeşil Sol Parti Milletvekili adayı Dersim Dağ: Türkiye’nin felaket iktidarından kurtulması için anahtar kadınlar ve gençlerde

08 Mayıs 2023 23:27

Yeşil Sol Parti’nin İstanbul 1. bölge adayı Dersim Dağ, Türkiye’nin "felaket iktidarından kurtulması" için anahtarın, "kadınlar ve gençlerde" olduğunu söyleyerek, "Özellikle kadınların ve gençlerin sandığa giderek oyunu kullanması çağrımızı yinelemek istiyorum. Birlikte değiştireceğimize olan inancımız çok yüksek" ifadelerini kullandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili ve Yeşil Sol Parti adayı Dağ, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. "Türkiye’nin çoklu krizde olduğunu" ilk dile getiren parti olduklarını ifade eden Dağ, "Sahada bu çoklu krizi net olarak görüyoruz. İnsanlar hem ekonomik krizden şikayetçi hem de özgürlükler ve yaşam biçimlerine yönelik tehditten rahatsızlar" ifadelerini kullandı.

"Her şey AKP ve Erdoğan’ın kazanması için kullanışlı araçlar olarak görülüyor"

Cumhur İttifakı'nın elindeki tüm gücü seçimi kazanmak üzere seferber ettiklerini söyleyen Dağ, "Ekonomik kaynaklardan yürütme erkinin elindeki güçlere, etkisi altına aldığı yargı gücünden kamu idarelerindeki yetkilere kadar hemen her şey AKP ve Erdoğan’ın kazanması için kullanışlı araçlar olarak görülüyor." dedi.

"Seçimler manipüle edilmek isteniyor"

Dağ konuşmasını şöyle sürdürdü: "Seçim sath-ı mahaline girildiğinde AKP ve Erdoğan için tehdit olarak görülen en büyük örgütlenme gücü olan partimiz ve parti çalışanlarımız sürekli olarak hedef alınıyor. Bu kapsamda, gözaltı ve tutuklamalar gerçekleştiriliyor. Bu baskı hukuki dayanaklarla değil, siyasi sebeplerle yapılıyor. Amaç, seçimde en güçlü rakiplerden birini zayıflatmak oluyor. Yani esasında, partili arkadaşlarımıza yapılan baskı üzerinden Türkiye halklarının genel iradesi teslim alınmak, seçimler manipüle edilmek isteniyor."

"Kadınlara sosyal güvence ve emeklilik hakkı getireceğiz"

Sözlerine "Kadına yönelik şiddet başta olmak üzere kadınların yaşadığı sorunlara köklü çözümler bulmak için çalışıyoruz" ifadeleriyle devam eden Dağ, Kadın Bakanlığı kurulacağını söyleyerek, "Bu konudaki çalışmalarımız ve hedeflerimizi bir röportaja sığdırmak imkânsız olsa da bir kaçını ifade etmek istiyorum. Kadınlarla ilgili tüm sorunlara doğrudan kadınların çözüm geliştirdiği “Kadın Bakanlığı”nı kuracağız. Kadının meşru müdafaa hakkını net tanıma kavuşturacağız ve öz savunmanın hukuksal boyutu olarak işleteceğiz. Kadın İhtisas Mahkemelerini inşa edeceğiz. Ev içi emeğin sömürülmesine karşı kadınlara sosyal güvence ve emeklilik hakkı getireceğiz." diye konuştu.

"Özellikle kadınlar ve gençler sandığa giderek oyunu kullanmalı"

"Türkiye’nin felaket iktidarından kurtulması için anahtar kadınlar ve gençlerde" diyen Dağ, söyleşisini şu sözlerle noktaladı:

"Türkiye’nin felaket iktidarından kurtulması için anahtar kadınlar ve gençlerde. Özellikle kadınların ve gençlerin sandığa giderek oyunu kullanması çağrımızı yinelemek istiyorum. Birlikte değiştireceğimize olan inancımız çok yüksek. AKP-MHP ittifakının demokratik ve eşit koşullarda seçim çalışmalarını sürdürmedikleri, seçim günü hile yapmaya çok meyilli oldukları da apaçık ortada. Bu sebeple herkesin bir oy kullanma ama aynı zamanda oyuna sahip çıkma sorumluluğu bulunuyor. Sandıkları ve oyları koruma temel yurttaşlık görevlerinden biri olarak önümüzde duruyor.

"Manipülasyon ve provokasyonlara gelmeden sandıkları terk etmemeliyiz"

Seçim günü çeşitli yollarla yurttaşları ve seçim görevlilerini sandıkları terk etmeye sevk edecek bir psikolojik savaşın gerçekleşmesi ihtimali üzerinde duruyoruz. İktidar, hile yapabilmek için özellikle motivasyonumuzu kırmak isteyecektir. Buna karşı hepimiz dikkatli olmalı ve ne olursa olsun manipülasyon ve provokasyonlara gelmeden sandıkları terk etmemeliyiz.

Son söz olarak; 109 yaşındaki bir kadının sözüyle ifade edelim, Cumhuriyetin demokratikleşmesi için “Oyunuzu ağaca vurun, meyvesini yiyin” diyor ve Türkiye halklarını Yeşil Sol Parti’de birleşmeye çağırıyoruz."