Gündem

"Yerli, milli Cumhur İttifakı, ilk zorlanmada dökülmeye başladı"

"Bahçeli, politik macerasını belirleyen dışlanma paranoyasının içine yeniden çekiliyor"

11 Haziran 2018 13:55

Cumhuriyet yazarı Kemal Can, AKP ile MHP tarafından kurulan "Cumhur İttifakı" ile ilgili olarak "Yerli, milli Cumhur İttifakı, ilk zorlanmada dökülmeye başladı. Ülkenin bekasını değil, kendi bekasını bile koruyabileceği kuşkulu hâle geldi" dedi. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "AKP’li milletvekili adayları kendinize dikkat edin, fitneye düşmeyin. MHP üzerinde oyun oynamaya kalkmayın” demişti. Bahçeli'nin bu sözleri, 2015 seçimleri sonrası MHP'den AKP'ye geçen Tuğrul Türkeş'e "mesaj" olarak algılanmıştı.

Kemal Can'ın "İttifaklar tablosu" başlığıyla yayımlanan (11 Haziran 2018) yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Cumhur İttifakı’nın yaşadığı kriz, tarafların istediklerini aldıkları için yolları ayırma isteğinden çok, ittifaktan beklediklerini sağlayamama endişesinden kaynaklanıyor. Yani, herkesin kazanacağı bir formül olarak ortaya çıkan ittifakın, her parçası ayrı ayrı ve birlikte kaybetme korkusu yaşıyor. AKP alışık olduğu üzere, yeni ittifaklar için zemin, eski ittifaklar için tasfiye seçeneklerini çeşitlendiriyor. Bahçeli ise politik macerasını belirleyen dışlanma paranoyasının içine yeniden çekiliyor.

"Sadece kazanıldığında mükemmel olan sistem ve sadece kazanmaya yaradığında anlamlı olan ittifak kurunca, tersi ihtimaller bütün ayarları bozuyor. Otomatik istikrar sağlayacağı iddia edilen sistemin büyük bir kriz üreteceği, daha ilk seçimi göremeden açığa çıktı. İktidar sözcüleri feryat figan “Aman ha valla kriz olur, seçim yenilenir” diyor. “Milletin Aklı” diye sunulan yerli, milli Cumhur İttifakı, ilk zorlanmada dökülmeye başladı. Ülkenin bekasını değil, kendi bekasını bile koruyabileceği kuşkulu hale geldi."