Gündem

Yerel Demokrasi Konferansı 11 Şubat'ta toplanıyor

Konferansın açılış konuşmalarını Rıza Türmen ve Mücella Yapıcı yapacak

26 Ocak 2024 11:29

Yerel Demokrasi Konferansı 11 Şubat tarihinde 10.00 ile 18.00 arasında Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde toplanıyor. Konferansın açılış konuşmalarını Demokrasi İçin Birlik sözcüsü ve eski AİHM yargıcı Rıza Türmen ile Kent Hakları Savunucusu Mücella Yapıcı yapacak. 

Katılımcı kurumların oluşturduğu hazırlık komisyonunun çağrısıyla oluşan atölyelerin raporları konferansta katılanların bilgisine sunulacak. Ayrıca konferans çalışmaları için, “Yerel-Merkez İlişkisinin Demokratik Biçimde Yeniden Düzenlenmesi”, “Kent Hakkı”, “Ekolojik Yerel Yönetimler”, “Halkçı Toplumcu Yerel Yönetim”, “Herkesin Kenti” başlıklarını taşıyan beş atölye oluşturuldu.

"Yaşan alanı savunuları ve Gezi Direnişi konferansa yol gösterecek"

Yerel Demokrasi Konferansı Hazırlık Komisyonu tarafından yapılan atölyelere çağrı duyurusunda şu ifadeler yer aldı:

"Halkı bir yandan artırdığı baskı ve uygulamalarla, diğer yandan kendi seçtikleri  yerel yöneticileri kayyımlarla ellerinden alarak ya da mali ve idari zorlamalarla iyice kısıtlayarak etkisizleştiren iktidar, halkın kendi yaşam alanları ve geleceği hakkında söz ve karar sahibi olmadığı bir sistemi zorla dayatmaya çalışmaktadır.

Bu saptamalarla yapılan hazırlık toplantılarında, atölye çalışmalarının, halkı karar ve denetim süreçlerinden dışlayan, kayyım uygulamalarıyla yerinden yönetim ilkesini yerle bir eden, ülkeyle ve yaşam alanlarıyla ilgili her kararın tek bir merkezden verildiği bir yönetim sistemine karşı halkın söz ve karar sahibi ve özne olduğu, katılımcı demokratik bir sistemin hangi araçlarla yaratılabileceği konusunda yol açan, Gezi direnişinden başlayarak ülkenin dört bir yanında Karadeniz’den, Akbelen’den Dikmece’ye yaşam alanlarını savunmak için yapılan direnişlerden ve Fatsa gibi halkçı yerel yönetimlerden feyz alan bir perpektifle yapılmasını öngörüldü.

Yerel Demokrasi  Konferansından halkçı, toplumcu, kamucu, eşitlikçi, barışçı, çoğulcu ekolojik bir yerel yönetimin temel ilkeleriyle birlikte yasal ve anayasal değişiklik önerileri ile iktidarın antidemokratik hukuksuz uygulamalarına, kayyım girişimlerine karşı bütün demokrasi güçlerini ortaklaştıracak bir zemin yaratmak amaçlanıyor."